I løpet av de siste 12 månedene er du blitt 3 millioner kroner rikere på grunn av den økte oljeprisen! Det viser beregninger fra Holbergfondene.
De har nemlig regnet på hva den økte olje- og gassprisen betyr for verdien av den norske oljen og gassen som i dag ligger på bunnen av Nordsjøen.
Les også kommentaren:Betal oss årsavgiften tilbake!
En familie har oljeverdier på 30 millioner kroner
Norges påviste olje og gassreserver utgjør i dag 54 milliarder fat olje (gassen er omregnet til såkalte standard oljeekvivalenter). Prisløftet på oljen og gassen har økt verdien fra omkring 4,5 millioner kroner pr nordmann første halvår i fjor til 7,5 millioner kroner pr nordmann i dag.
Utvides regnestykket til å gjelde en familie på fire personer, har familien i dag 30 millioner kroner på bok i Nordsjøen. Familien er blitt 12 millioner rikere det siste året.
Til sammenligning har en økning i bensinprisen på 30% gitt gjennomsnittsfamilien en økning i utgifter på ca 3.000 kroner i året, ifølge forbrukstallene fra Statistisk sentralbyrå.
Kreve penga?
Men du kan neppe stille deg opp foran Stortinget og kreve din oljeformue i kontanter. I teorien er det riktignok mulig å veksle Nordsjøens oljeverdiene om til kontanter i dag. Norge kunne solgt all oljen «på rot» til utlandet og mottatt oppgjør i kontanter (valuta).
Men hvis alle slutter å arbeide, må alle produkter og tjenester importeres. Ingen enkelt oppgave å løse. Dessuten måtte Norge reversere tilbake til egenproduksjon av varer og tjenester den dagen alle oljepengene er brukt opp.
Politikerne har vedtatt den såkalte handlingsregelen som skal sikre at vi har oljepenger til bruk i evig tid. Derfor er det kun avkastningen av oljepengene gjennom oljefondet som brukes.
Politikerne har altså bestemt at oljepengene skal fordeler til fremtidige generasjoner, blant annet for å møte statens økende pensjonsforpliktelser.
Forventer høy oljepris til «evig tid»
Holbergfondene forklarere at en viktig forutsetning for dette regnestykket er at olje- og gassprisen blir liggende på dagens nivåer «til evig tid».
I dag forventer nettopp markedet (terminkontraktene) at oljeprisen skal forbli på dagens nivå i all overskuelig fremtid.
PS. Det er ikke hensyntatt utvinningskostnader i regnestykket.

Artikkelen er over 11 år gammel.