• Skriv ut artikkelen

For til tross for kulde og snø rett før jul, en godt etablert familie boende i et nyere hus, kommer til å bruke mindre penger på strøm i vinter.

Sjekk din strømpris for 2010

Godt nytt
Dermed får norske husholdninger noe å møte den varslede renteoppgangen med.

Beregningene, som gjelder perioden 1. desember til 1. mai, viser at en familie som bor i en typisk norsk enebolig, vil spare 1100 kroner.

- Det er ingen grunn til å mane frem noe skremmebilde av prisene. I forhold til en normalvinter, kommer vi til å få lav strømpris i vinter, sier Ole Gabrielsen, administrerende direktør i Lyse Handel til VG.

Kan takke finanskrisen
Paradoksalt nok er det finanskrisen som sørger for gode tider for private strømkunder.

- Situasjonen er preget av god tilførsel til kraftmarkedet. Dessuten har vi hatt en tilbakegang i økonomien som gjør at industrien har lavt forbruk, og det slår inn og gir moderat pris, sier Torbjørn Skjerve, konsernsjef i Nord-Trøndelag energiverk (NTE) til VG.

Likevel: Prognosene for strømprisene i vinter er - til tross for streng kulde over store deler av landet - gode nyheter for norske forbrukere.

Ifølge kraftbørsen NordPool forventer markedet at det høyeste nivået på strømprisen vil komme i juleuken, mens det gradvis vil gå nedover utover vinteren.

Daglig leder Heine Rønningen i Hafslund Delta sier til NTB at dagens strømnivå er lavere enn det var for et par år siden.

- Det er en god kraftbalanse for tiden. Årsaken til dette er bortfall av kraftkrevende industri både i Norge og Europa. Lavere forbruk har gitt lavere priser på strøm, sier Rønningen.

Nivået på vann- og snøreserver for nordiske vannkraftprodusenter er imidlertid lavere enn normalt. Fortsetter det kalde og tørre været, kan det presse prisene oppover, mener Rønningen.

Geir Ormseth, redaksjonssjef i Dine Penger. Foto: Sjur Jansen.
Slik får du lavere strømregning
Bytt til spotpris nå, er det eneste rådet fra Geir Ormseth i Dine Penger for lavere strømregning.

- Alle burde bytte til spotpris nå, sier Ormseth, redaksjonssjef i Dine Penger til VG.

Flest strømkunder kjøper i dag såkalt standard variabel kraft, det vil si kraft solgt med et lite påslag til kraftleverandørene.

Til forskjell fra standard variabel pris, er spotpris kraft til engrospris med et minimalt påslag, typisk 1 øre. Og stadig flere forbrukere skifter over - ifølge Ormset er en kilowattime kjøpt på spotpris, to til tre øre billigere enn strøm kjøpt til standard variabel pris.

- Det er hundrelapper å spare. Den eneste forskjellen, er at spotprisen varierer fra dag til dag.

Han råder folk til å bruke Konkurransetilsynets nettsider for kraftpris, for å finne hvem som er billige på spotprismarkedet.

- Men kjøp kraft etterskuddsvis. Da har du ikke tapt penger, dersom leverandøren skulle gå konkurs.