• Skriv ut artikkelen
Mange lar seg friste av gratis nedlastingstilbud og kampanjer på nett. Forbrukerombudet var spesielt interessert i å se hvor mange slike henvendelser man kunne takke ja til dersom man var en 14-år gammel tenåring.
350 spam e-post
Saksbehandlerne registrerte seg som fiktive brukere på 14 år i ulike nettfora mot løfter om gratis mp3-låter og lignende.

Der lastet de ned ulike gratistilbud som skjermsparere, spill og søkeprogrammer.

Resultatet var store mengder uønsket programvare, pop-up-reklame, spam og forsøk på svindel.

I løpet av bare fem dager mottok den ene saksbehandleren hele 350 spam-eposter om blant annet lotterier, slanking, dating og kreditt til e-postadressen hun opprettet for anledningen, med et alter ego på 14 år.

Les også: Flere klager på spam og reklame.

Oppgradert nettleser gjør nettet sikrere
Dersom du går inn på en nettside og innholdet ser rart ut, er det ikke sikkert at det skyldes at nettsiden er dårlig kodet. Det kan skyldes at nettleseren din er et gammelt vrak som bør byttes ut. Når oppdaterte du nettleseren din sist?

Særlig viktig er det at alle som har Internet Explorer 6 (og det er mange), oppgraderer til versjon 7. Det er nemlig stor forskjell på sikkerheten mellom disse versjonene.

Mange bruker den samme gamle nettleseren som de har hatt i flere år. Det kan gjøre det enklere for skurker å lure sine ofre.

Les hele saken: Oppgradert nettleser gjør nettet sikrere

Risikerer virus
Denne uformelle kontrollen illustrerer at man kan utsette seg og pc-en sin for både skadelig og irriterende programvare og reklame ved å akseptere ulike gratistilbud på Internett, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding .

- Særlig for barn og unge kan det være fristende å takke ja til slike gratistilbud på Internett. Derfor er det viktig at familien, i tillegg til å sikre pc-en mot skadelig og uønsket programvare, snakker sammen om trygg og fornuftig bruk av Internett, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Unngå spam:
· Ikke les spam-post. Får du en email med en mystisk overskrift eller et fremmed språk, fra en avsender du ikke kjenner, så slett den uten å åpne den.

· Ikke svar på spam. Gjør du dette, vet nemlig avsenderen at din adresse er gyldig og kan dermed selge din e-postadresse til andre spammere.

· Bruk e- post eller spam-filter. Mange internettleverandører tilbyr et filter som kan sortere reklame og annet spam, før det i det hele tatt når frem til din innboks. Sjekk med din internettleverandør om du har tilgang på slike programmer.

· Ikke del ut e-postadressen uten videre. Du bør tenke igjennom om du vil opplyse om din e-postadresse på de forskjellige nettsidene du besøker. La heller ikke adressen din ligge tilgjengelig for hvem som helst på din hjemmeside, hvis du vil unngå at spammere snapper den opp.

· Les hva som står, før du melder deg på nyhetsbrev og mailinglister på nettet.

· Ha flere e-postadresser. Da kan du bruke den ene til korrespondanse venner og familie og den andre når du surfer på nettet.

·Unngå kjedebrev. Kjedebrev kan ofte være e-post som blir sendt rundt for å få deg til å støtte en god sak. Vurdér likevel om du vil sende de videre. Havner en slik kjede i gale hender, kan alle e-postadressene bli brukt til å sende ut spam.