• Skriv ut artikkelen
Dine Penger har laget en prognose for hvor mye prisene på sommerbillettene stiger frem mot avreise.
I tillegg til flybilletten, har vi lagt til hotellprisene du oppnår ved å bestille dette selv. Dermed kan du få en pekepinn på når totalprisen for å orden reisen selv blir høyere enn charterturen.

Bestillingstidspunktet avgjør
Grafen under viser hva en reise koster avhengig av hvilket tidspunkt du bestiller reisen på. Grafen viser forventet prisutvikling frem mot sommeren hos Sterling og charterselskapene basert på historiske priser.
Linjene viser prisen for én ukes opphold for to personer på Hotell Bellvedere Park på Mallorca inkludert fly fra Oslo med avreise siste uken i juni. Den grønne linjen viser hva pakketuren koster hos Star Tour hvis du bestiller på deres nettsider.

Den røde linjen viser hva turen koster ved å ordne den selv hvis du bestiller rutefly og hotell separat over internett. Desto lenger du somler, desto dyrere blir det å bestille reisen gjennom lavprisfly.

Bestiller du senere enn mai, kan du forvente at charter blir billigere enn å ordne selv i dette eksemplet.

Prisene varierer
Grafen er ikke generell. Hvor lenge du kan somle før charter blir billigere enn å ordne selv, varierer mellom ulike reisemål. For mange reisemål, er charter pr i dag det billigste alternativet.

Også i januar er charter billigste alternativ for de mest populære avgangene, som for eksempel Kreta og Costa del Sol.

Også charterprisene stiger noe mot avreise
Prisene på ruteflyselskapenes tilgjengelige billetter stiger kraftig mot avreisetidspunktet.

- Du kan nok forvente at de mest populære destinasjonene for sommerferien vil koste om lag 2.000 kroner for en enveisbillett dersom du venter til mai med å bestille, sier Anne Grete Ellingsen, informasjonsdirektør i Norwegian.

75% prisøkning
Dette tilsvarere om lag en prisøkning fra januar til mai på 75%, ifølge Dine Pengers overslag. Da har vi tatt utgangspunkt i Norwegians og Sterlings priser til Syd-Europa pr i januar i år.

Prisen på overnatting er den samme om du bestiller sent eller tidlig. Prisen for hele reisen (fly + overnatting) kan du forvente vil være om lag 40-60% dyrere å bestille i mai enn i januar.

Turoperatørene stiger mindre
Også turoperatørene har så smått begynt å la bestillingstidspunkt innvirke på prisen. Men prisene deres stiger likevel betydelig mindre enn flyselskapenes priser. En ukes opphold i sommerferien er i snitt 10% dyrere å bestille i mai enn i januar, ifølge Star Tour.

Omfanget av restplasser er betydelig mindre enn tidligere.

Aller billigst å være tidlig ute
Er du tidlig ute, er du lurest. Da kan du skaffe deg rimelige flybilletter gjennom ruteflyselskapene. Unntaket er august, og da særlig i siste del av august. Da er charter billigere enn å gjøre det selv, også for de som er tidlig ute med å ordne reisen.

Årsaken er at charterselskapenes priser i liten grad tar hensyn til at syd-europeerne har høysesong i august. Deres priser er i større grad styrt av det norske feriemønsteret.