• Skriv ut artikkelen
Skal du reise bort i sommer, er gratis leiebil det billigste alternativet. Dermed kan du spare tusenlapper til flybilletter, tog eller vanlig leiebil.
Det er også billigere enn å bruke din egen bil, fordi du sparer den for slitasje og ekstra verditap på grunn av hvor langt den har gått.

Leiebiler må «hjem»
Hvordan er det mulig å få gratis leiebil? Forklaringen er enkel. Ofte leier leiebil-firmaene ut biler bare én vei. Derfor trenger de rett som det er sjåfører som kan kjøre bilene tilbake dit de hører hjemme. De håper i det lengste at noen vil kjøre den dit gratis.

Nå i høysesongen kan det være 100 biler i uken som trenger sjåfør i Norge. På nettsiden www.returbil.no finner du ledige biler fra alle de store bilutleie-firmaene i landet, som blant annet Avis, Hertz, Budget og Europcar.

Over hele landet
Hvilke bilstrekninger det er aktuelle biler, kan variere fra dag til dag. Men oftest er det strekninger som for eksempel Trondheim-Oslo, Bergen-Oslo, Kristiansand-Stavanger, eller til og fra Tromsø.

Bilutleie-firmaene legger ut opplysninger om hvilke strekninger det er ledig bil, så snart de trenger en sjåfør.

Satser du på å komme deg tur-retur på denne måten, bør du være fleksibel på både avreise- og returdatoen.

Hvor lenge i forveien?
Som oftest får du ikke booket særlig lang tid i forveien. Bilene er som regel ledig fra samme dag de blir lagt ut.

Det er «først til mølla»-prinsippet som gjelder. Det går altså ikke å bestille lang tid i forveien. Noen ganger kan det gå et par-tre dager fra bilen blir ledig, til noen melder interesse.

Så lenge bilen står på listen, er den ledig selv om datoen den står registrert som ledig fra, er passert.

Men ikke vent for lenge, etter noen dager sender bilutleie-firmaene sine egne for å hente bilene. Biler i kursiv er under booking av andre.

En hundrelapp
Som oftest må du regne med å betale bensinen selv, samt eventuell bompengeavgift og fergebilletter.

Riktignok tar enkelte bilutleie-firmaer et administrasjonsgebyr slik at du slipper å betale forhøyet egenandel hvis du får en skade på bilen. Men dette er kun snakk om i underkant av en hundrelapp.

Dermed sparer du fort 2-3.000 kroner hvis alternativet er vanlig leiebil, på en strekning som Kristiansand-Oslo eller Kristiansand-Bergen, for eksempel.

Ikke ragge rundt
Som hovedregel får du ikke bruke bilen mer enn at du kjører til bestemmelsesstedet, innen en frist på 24 timer.

Trenger du likevel bilen litt etter at du er kommet frem, kan det eventuelt avtales med leiebil-byrået.

Nettstedet www.returbil.no er bare en formidler, og du inngår avtale direkte med bilutleie-firmaet.

- Det meste kan forhandles om. Det kan være at bilutleie-firmaet går med på at du disponerer bilen litt underveis. Det skader ikke å spørre, men dette må avtales, sier daglig leder i returbil.no, Hans Eivind Ekaas til Dine Penger.

Gratis også i utlandet
Du kan også få tak i gratis leiebil i Europa. Det er slett ikke uvanlig at norske leiebiler har havnet i Tyskland, Danmark eller Nederland og trenger hjemkjøring.

Oftest er dette biler som skal hjem fra for eksempel Hamburg eller Berlin. En sjelden gang kan du komme over en bil som skal hentes helt fra Frankrike.

Dette kan være en smart løsning hvis du tar fly til en storby, shopper en god del og foretrekker å kjøre hjem.

Strenge krav
Du er pålagt å oppgi riktige opplysninger, og du kan bare bestille på vegne av deg selv. Du kan være passasjer, men du er likevel ansvarlig hvis det skulle skje noe.

Ved henting må du fremvise legitimasjon og gyldig kredittkort. Det blir tatt avtrykk for sikkerhet ved eventuell skade.

Du må selvfølgelig ha godkjent førerkort.