• Skriv ut artikkelen
Ifølge en fersk undersøkelse mobilselskapet Chess har gjennomført sammen med InFact, har én av ti allerede gått til anskaffelse av Smartphone, eller Smarttelefon, mens like mange sier de har planer om å gjøre det.

- Fra forretningsmarkedet til allemannseie
- Vi forventer at dette er en trend som vil fortsette å øke, særlig med kommende generasjoner. Opprinnelig ble Smartphones brukt av forretningsmenn som ønsket å ha kontroll over klientinformasjon, prosjektstatuser og liknende. Men nå er Smartphones på vei til å bli allemannseie, forteller markedsdirektør i Chess, Jarle Alvær.

Hva er en smarttelefon?
En smarttelefon er gjerne en flerbrukstelefon eller lommedatamaskin som har flere funksjoner enn «vanlige» telefoner.

LES OGSÅ:Her får du iPhone billigst

Definisjonen er noe flytende, siden vanlige mobiltelefoner stadig får flere funksjoner, men en smarttelefon bør i alle fall ha mulighet for å kjøre andre programmer (tredjepartsprogrammer), behandle e-post skikkelig, ha kontaktregister og kalender, en god nettleser og støtte for 3G og WLAN.

iPhone er nok det mest kjente eksempelet på en smarttelefon, men HTC Hero, Nokia N900 og den mye omtalte mobiltelefonen fra Google, Google Nexus One, er andre kjente smarttelefoner.

Les VG Teknologis Mobil- og teletester her

Smarttelefon populær blant ungdom
- Blant den yngste aldersgruppen vi har sett på, altså de mellom 15 og 24 år, er antallet høyere enn snittet. Her forteller nesten én av fem, over 18 prosent, at de skal anskaffe Smartphone, mens 13 prosent allerede har gjort det, forteller Alvær.

Men én av ti over 60 har kjøpt eller skal kjøpe
Undersøkelsen viser også at selv om de over 60 er den aldersgruppen som er minst interessert i smarttelefoner, har fortsatt nesten en av ti enten kjøpt en smarttelefon eller planlegger å kjøpe en.

Se forskjeller i aldersgruppene her:
Undersøkelsen er utført av InFact AS og er landsrepresentativt for nordmenn +15 år. Antall intervjuer 1.056.

Liten interesse blant kvinner
Forskjellen er også stor mellom kvinner og menn. 18 prosent av mennene sier de eier en Smarttelefon, mens kun fire prosent av kvinnene gjør det samme.

Se forskjeller blant kjønnene her:
Undersøkelsen er utført av InFact AS og er landsrepresentativt for nordmenn +15 år. Antall intervjuer 1.056.

De med høyest inntekt er også mer interessert i smarttelefon enn de med midlere og lavere inntekt. Det er kanskje ikke så merkelig med tanke på at smarttelefonene koster en del mer enn «vanlige» mobiltelefoner.

Østlendinger utenfor Oslo mest ihuga
Ser vi på regionale forskjeller er det på Østlandet utenom Oslo at flerbrukstelefonen er mest utbredt. Over 25 prosent av de spurte sier de har eller planlegger å kjøpe en smarttelefon.

LES OGSÅ:Ekspertene hyller Windows Phone 7

Mens trøndere er minst interessert
Minst interesse er det i Midt-Norge, hvor like under 15 prosent av de spurte sier de har eller planlegger å kjøpe en smarttelefon.

Informasjonssjef Atle Lessum hos Norges største mobiloperatør, Telenor, kan bekrefte interessen for smarttelefoner:

Telenor bekrefter interessen
- Nordmenn er opptatt av teknologi og det merker vi på interessen for blant annet iPhone. At smarttelefoner blir stadig mer populære, gjør også at vi blir mer krevende kunder som vil ha det beste og nyeste på våre mobiler, sier Lessum.