• Skriv ut artikkelen
Du har tatt steget og skal flytte for deg selv. Enten for å studere i en annen by eller fordi du rett og slett synes det er på tide. Men hva må du huske på, og hvor skal du begynne?
Det er mye som må ordnes og tenkes igjennom før du flytter ut fra mor og far.

Dine Penger har laget en huskeliste med tips til deg som skal flytte for deg selv for første gang:

Flyttemelding: Er du student kan du velge om du vil melde flytting i Folkeregisteret, eller om du bare vil endre adresse på Posten.

Er du under 25 år (født 1983 eller senere) kan du få reisestipend på inntil 7.000 kr i året fra Lånekassen. Dette regnes fra din folkeregistrerte adresse. Det vil si at du mister retten til reisestipend dersom du melder flytting i folkeregistereret. Du mister også retten til å være dekket av dine foreldres innboforsikring.

Melder du ikke fra til folkeregisteret, mister du på den annen side retten til å stemme i den kommunen du bor i, og du betaler skatt til hjemkommunen din.

Når du melder flytting på Posten.no kan du samtidig benytte deg av tjenesten hvor du melder fra til dine kontakter om adresseendringen.

Forsikring: Mange tror de er dekket av innboforsikringen til foreldrene mens de studerer borte. Det er ikke alltid tilfelle. Enkelte forsikringsselskap har begrensninger på hvor lenge du kan bo borte og fortsatt være dekket av foreldrenes forsikring. Melder du flytting i Folkeregisteret, vil du uansett ikke være dekket. Les mer om dette her:Forsikringsfelle for studenter.

Som student trenger du også en helårs reiseforsikring, en uføreforsikring og en ulykkesforsikring. Les mer om forsikringer for studenter her.

Hybel: Dine Penger har skrevet mye om leiemarkedet den siste tiden. I år har presset på leiemarkedet vært ekstra stort og prisene har gått i været. Samtidig er det rekordlange køer på studenthyblene.

Skal du flytte på kollektiv er det viktig at dere skriver riktig kontrakt. Ellers kan du risikere å bli ansvarlig for dine samboeres pengerot. Les mer her.

Her kan du laste ned Dine Pengers forslag til husleiekontrakt.

Sjekk her om det lønner seg for deg å eie eller leie bolig.

Les flere saker om boligmarkedet her.

Møbler og ting
Om det ikke er møbler i leieboligen, trenger det ikke å koste all verden å få tak i det mest nødvendige. Men du bør ikke være kresen.

Hør med venner og familie om de har noe til overs som du kan få/låne. På varehus som Ikea får du kjøpt egne startpakker med det meste du trenger til kjøkkenet.

På nettsider som Finn.no, kan du finne det meste av brukte møbler for en billig penge. Mye kan du faktisk få gratis mot at du henter det selv. Les mer om dette her:Gratis møbler til hybelen.

Lån og stipend: De aller fleste som studerer, er avhengig av studielån for å ha råd til husleie og andre utgifter. Før du søker om studielån, må du ha fått tilbud om og sagt ja til studieplass.

I søknaden må du også fylle inn adressen din på studiestedet. Bor du borte fra foreldrene dine, vil 40% av studielånet bli gjort om til stipend når du har bestått eksamen.

Har du ennå ikke funnet et sted å bo på studiestedet, må du ettersende ny adresse med kopi av husleiekontrakten til Lånekassen så fort du har fått den eller senest innen 15. november i høstsemesteret. NB! Det holder ikke å endre adressen på Dine Sider på Lånekassen.no.

Studielånet er et av de gunstigste lånene du kan ha. Det er rentefritt så lenge du studerer, og det kreves ingen gjeldssikring. Blir du arbeidsledig eller tar en videreutdannelse, tilbyr Lånekassen rentefritak. Les mer om dette her.

Ikke tjen for mye: De fleste som studerer i Norge er avhengig av å jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Men pass på at du ikke tjener mer enn Lånekassens inntektsgrenser. Da får du nemlig ikke omgjort like mye av lånet til stipend. Det samme gjelder dersom du har formue.

For 2008/2009 gjelder disse grensene for enslige søkere: Inntekt: kr 122.247 for 2008 og kr 128.360 for 2009.
Formue: kr 241.840 i 2008 og kr 253.932 for 2009.

Gratis aviser? Som student får du rabatt på de fleste avisabonnementer. Du kan også i mange tilfeller få prøveabonnementer for en periode - helt gratis. Sjekk på din favorittavis sin hjmmeside.

Bor du i kollektiv, kan det være en fordel å spleise på avisabonnementene.

Pengestøtte fra mor og far: Dersom mor og far ønsker å gi deg økonomisk støtte mens du studerer, bør de fordele pengene utover året. Du slipper nemlig å betale arveavgift på gaver som går til «periodisk ytelse til oppfostring eller utdannelse».

Les mer om dette her:Gi mer penger til poden!

På tide å reise til studiestedet? Dine Penger har sammenlignet priser på transport til flere populære studiesteder her.