• Skriv ut artikkelen
En god start på ferieboligjakten er å legge ferieturen til området du vurderer. Ta deg tid til å sjekke om du har de riktige følelsene.
Lei gjerne feriebolig i området først, for å finne ut om du vil trives på stedet. Er det nært nok til butikker, restauranter etc.? Reis omkring, både på egenhånd og på visningstur med megler eller agenter.

Les Dine Pengers sjekkliste før du slår til på ferieboligen:

1. Definér ditt behov før du reiser ned. Sett opp dine absolutte krav - for eksempel maksimalt 500 meter til stranden og maksimalt én times kjøring fra flyplassen. Opplyser du din agent/megler om dine absolutte krav før visningsturene, vil du spare deg for mange bomturer.

2. Kommunikasjon. Er det overkommelig å ta en taxi fra flyplassen? Hvordan er bussforbindelsen mellom flyplass og feriehus? Leiebil løser de fleste kommunikasjonsproblem. Sjekk hvor lang sesongen for flyselskapet er. Flyr det hele vinteren eller bare i sommersesongen? Dersom du kjøper på en øy, må du særlig sjekke hvordan rutetidene er i lavsesongen.

3. Er det liv om vinteren? Er alle restaurantene skalket igjen utenom sesongen, eller er det mulig å spise på restaurant og handle mat i nærbutikken også om vinteren? Forhør deg med andre beboere. Er det kaldt på vinteren? Sjekk klimatabell.

4. Sjekk tilstanden ved kjøp av brukt. Ved brukt bolig, sjekk eiendommens tilstand ved hjelp av fagmann. Du må foreta samme sjekk som når du kjøper eiendom i Norge. Er det membran på badet? Planlegges det noen byggeprosjekt som kan forringe utsikten?

5. Kan naboen ta utsikten min? Det hender at eierne av boliger i turistområder klasker på en ekstra etasje som de kan leie ut i sesongen. Sjekk derfor byggereglene.

6. Få skrytet ned på papiret. Muntlige løfter er i praksis verdiløse dersom det skulle bli en tvist. Skryter for eksempel selgeren eller megleren av at det skal bygges parkanlegg foran leiligheten du befarer, må du få dette skriftlig.

7. Tilbyr utbygger bankgaranti? Ved kjøp av bolig på tegnebrettet er det en stor sikkerhet å ha en bankgaranti. Da vil du være sikret å få pengene tilbake dersom utbyggeren går konkurs. Noen utbyggere tilbyr pant i oppført bygg. Dette gir en delvis sikkerhet.

8. En døgnflue? Sjekk om utbyggeren kan vise til ferdigstilte prosjekt.

9. Kjøp av leilighet: Sjekk vedtektene. Hva er inkludert i fellesutgiftene? Normalt kan du forvente månedlige fellesutgifter på 1.000 kroner som inkluderer vaktmester, lett vedlikehold.

10. Festetomt? Eier leilighetene/huseieren tomten, eller er det en festetomt som skal tilbakeføres til grunneier på et senere tidspunkt?

11. Leieinntekter? Leieinntekter kan finansiere store deler av din investering. Planlegger du utleie, er beliggenhet svært viktig. Da bør du kjøpe i turistområder, med nærhet til flyplass, strender og gjerne oldtidsby.

12. Sjekk heftelser. Er selgeren den reelle eier? Er det heftelser på eiendommen? Er eiendommen byggemeldt (hvis ikke risikerer du at den må rives)? Er eiendommen oppført i grunnboken? Norsk megler eller lokal advokat skal sjekke dette for deg. Ikke bruk selgers advokat!

13. Forstår du hva du skriver under på? Ikke skriv under på noe som ikke er oversatt til språk du behersker, det vil for de fleste bety engelsk eller norsk.

14. Avtal en totalpris med megler/advokat. Avtal prisen på hele kjøpeprosessen alle avgifter inkludert.

Slik velger du megler
Du bør rådføre deg med en norsk eiendomsmelger eller advokat som er ekspert på landet før du handler bolig i utlandet. Ring gjerne Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og be om Forumet for utenlandsmeglere.

Dette bør du spørre om:
1. Be om referanser!
2. Spør hvor lenge han/hun har drevet med megling/formidling av eiendom i det landet du er interessert i.
3. Be om å få navn og telefonnummer til referansepersoner som har kjøpt gjennom han/henne tidligere.
4. Hvilke opplysninger har de innhentet om sine spanske megler-, -utbygger og advokatforbindelser?
5. Har de erfarne advokater som hjelper til med kontrakter og oppgjør?
6. Hvilke garantier stilles for at du skal være sikker på at du ikke blir lurt?
7. Er de selv med på visningsturer og deltar de i kontraktsforhandlingene?
8. Be om å få se meglerbevillingen.