Uke 13: Eksperten svarer
Avholdt 30. Mars 2017

Uke 13: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • BSU 2.0 eller høyrente

  Innsendt av: JM

  Hei! Jeg har tenkt på om det vil være lurest å spare i BSU 2.0 eller i høyrentekonto over noen år. Følgende scenario: Vi er et par, begge 29 år (blir 30 i år), gift og venter barn. Vi har begge med studielån men ikke huslån, bor i tjenestebolig. Vi har begge fylt opp årets BSU-kvote og planlegger å gjøre det t.o.m. 33 år. Jeg har selv spart i aksjefond i 8-9 år med god avkastning (gleder meg til aksjesparekontoen lanseres). Vi har i overkant av 200 000 kr. som ligger på høyrentekonto nå. De er arv og øremerket boligformål. Ta DNB som eksempel: Per nå har DNB 1.20% rente på høyrentekonto og 3.20% rente på BSU og BSU 2.0. BSU 2.0 har en innskudssbegrensning på 25 000 kr pr år og inntil 100 000 kr tilsammen. Jeg klarer ikke helt å se de store økonomiske fordelene ved BSU 2.0, utenom at det er til boligformål, siden det ikke er skattefradrag på det. Har jeg gått glipp av noe? Hvis vi ser på dette isolert sett og holder aksjefond og fond utenfor akkurat i dette tilfellet: Vil det være mest lønnsomt å benytte BSU 2.0 de neste 3-4 årene, eller fortsette med kun vanlig BSU og ha resten av pengene på høyrentekonto? Dette mtp. inflasjon, skatt etc.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sekunderbolig/fritidsbolig

  Innsendt av: Pål

  Har I dag en bolig. I en annen kommune som brukes till fritidsbolig.Som I dag beregnes som sekunderbolig .Har det noe for seg å søke kommunen om brukes endring til fritidsbolig.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investering

  Innsendt av: Inge B.

  Jeg er i slutten av 70-årene og har en såpass god pensjon at formuen øker litt årlig – til nå rundt 5000 000. Det aller meste av dette er investert i aksjefond, ca. 500 000 står på bankkonto til meget lav rente. Nå lurer jeg på om pengene burde vært fordelt på andre ting, ikke bare aksjefond, kanskje aksjer, en ekstra bolig eller andre ting? Jeg bor sammen med min kone i egen enebolig. Vi har noen få hundre tusen i lån til lav rente. De 3 barna våre har god økonomi og har ikke behov for hjelp fra oss. Venter nå på gode råd fra dere.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon - aksjeandel

  Innsendt av: Ukjent

  Bedriften har en garanti (du er garantert å ikke tape pengene dine) hvis du står i defold pensjonsvalg, 55% aksjer og 45% rentemarked innskuddspensjon. Hvis man endrer fordelingen mister man garantien. Bør man likevel gjøre dette og øke aksjeandelen hvis man er 40 år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge eller beholde leilighet i Oslo

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Jeg eier en leilighet i Fredrikstad og en leilighet i Oslo. Jeg jobber 3 dager i uken i Fredrikstad og sover der fra tirs-tors. Jeg bor i Oslo tors kveld til tirs morgen. Jeg registrerte flytting 19.jan 2016 til Oslo og bor der fortsatt. Kan jeg da selge min leilighet i Oslo uten skatt på gevinsten? Hva kan i så fall skatteetaten kreve av bevis for at jeg har bodd i Oslo? Jeg har mye gevinst i Oslo da jeg kjøpte leiligheten i 1988. Dersom jeg risikerer skatt på gevinsten vil jeg beholde leiligheten i Oslo og leie den ut. Jeg vil også vite om det generelt lønner seg å leie ut eller selge i Oslo nå? Takk på forhånd! Mvh Marie

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Feriepenger barnevakt?

  Innsendt av: Andreas

  Hei, vi har en privat barnevakt som passer vår sønn på 1 år, hjemme i vårt hus. Hun får betalt lønn av oss, og jeg betaler inn forskuddstrekk for henne og registrerer lønnen hun får i Altinn. Jeg har imidlertid ikke funnet ut om hun har rett på feriepenger? Isåfall, hvor mye?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nivå på pensjon om 30 år

  Innsendt av: Helge

  En av mine døtre er utdannet som sykepleier og begynte i januar i år ved et av de større offentlige sykehusene. Som ansatt på et slikt sykehus, opparbeider hun rettighet iht off. tjenestepensjon som med full opptjening har et garantinivå på 66 % av lønnen. Like etter at hun begynte der, ble det anbefalt at hun startet med egen pensjonssparing da pensjonen ikke ville utgjøre 66 % av lønnen når hun en gang ble pensjonist pga levealderjustering. Min datter er i dag 33 år og hun kan, iflg dagens regler, gå av med pensjon når hun fyller 65 år. Forutsatt at denne regel også gjelder om 32 år, at hun har full opptjening i ordningen når den tid kommer (30 år) og at samme gjennomsnittlige økning i levetid i de siste ti-årene vil bli det samme fremover, hva vil da den samlede pensjon %-vis utgjøre i forhold til lønnen om 32 år. Vil nivået kanskje utgjøre ned mot 50 % eller kanskje enda lavere? Er det mulig å estimere dette dersom man i tillegg forutsetter en viss/forventet reallønnsutvikling i disse 32 årene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sekundærbolig

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Grunnet at jeg jobber i utlandet og har fri bolig av arbeidsgiver regnes min bolig i Oslo som sekundærbolig. Mtp ligningsverdi osv. Det er greit! Dersom jeg selger boligen kunne/kan jeg få regnet dette som botid siden flyttingen ikke var planlagt og dermed unngå gevinstskatt. Men stiller dette seg annerledes nå når den er sekundærbolig av ovenfor nevnte grunn.Takk skal De ha.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan fordele pengene/lån?

  Innsendt av: Student

  Hei! Jeg eier i dag en leilighet til en verdi av ca 1.500.000 kr og har ca 300.000 kr i banklån med 2,5% eff. rente. Jeg betaler i dag ca 6.000 kr der 500 av disse er renter. Jeg er under utdanning og mottar penger fra Lånekassen (rett over 100.000 kr i løpet av et år). Per nå bruker jeg det jeg får i lån fra Lånekassen til å betale ned boliglånet mitt med. Lever da på stipenddelen og en jobb jeg har ved siden av. Ville du fortsettet med dette eller kunne det være aktuelt å justere nedbetalingen og plassere penger i fond? Jeg har en bufferkonto i tillegg med ca 50.000 kr på, men har liten mulighet til å spare utenom dette, kun ved ekstra jobbing i ferier.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ekstra sparing til pensjon

  Innsendt av: Stoler ikke på bankrådgiver

  Hei, Jeg er 61 år gammel, gjeldfri, og vil investere kr 600 000 som kan legges til min pensjon om 5-6 år. Jeg har vurdert å investere en sum hver måned, c.a. kr 10 000, et sted som ikke har for høy risiko. Hva vil dere anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.