Uke 3: Eksperten svarer
Avholdt 19. Januar 2017

Uke 3: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Ukjent

  Innsendt av: Ukjent

  Har en unit link som det står 7 mill. på men betaler bare formue skatt på 1,5 mil. Vet ikke helt hvorfor. Satte inn 1,5 mill for 15 år siden. Lurer litt på og flytte til nordnet investeringskonto. Men da må jeg vel betale formue skatt på hele beløpet? Kan den flyttes uten å utløse skatten?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sekundær- eller primærbolig

  Innsendt av: Lena

  Jeg har nylig kjøpt min første selveierleilighet i Oslo. Min 71 år gamle mor har tenkt å bo der, ikke jeg. Boligkjøpet er finansiert med egne midler og jeg er alene ansvarlig for låne, nedbetalinger og alle fasteutgifter/løpende utgifter på denne leiligheten. Moren betaler ikke noe. Leiligheten skal ikke brukes til utleievirksomhet. Jeg er gift og bor sammen med min ektefelle i hans leilighet i Oslo, på en annen adresse. Denne selveierleiligheten kjøpte ektefellen før vi giftet oss, og han således eier den alene. Jeg kan ikke se at jeg har opparbeidet meg noen rettigheter i denne. Jeg bærer ingen utgifter for å bo der, og heller ikke betaler for noe (strøm, forsikringer, fellesutgifter osv.) Jeg er registrert i Folkeregisteret med denne adressen og skal fortsatt bo der, altså ikke i den nylig kjøpte leiligheten. I skattekortet 2017 står min leilighet oppført som sekundærbolig. Er dette riktig? Jeg er av den oppfatning at dette er primærbolig, ikke sekundærbolig, da jeg ikke eier leiligheten hvor jeg faktisk bor og registrert i, og ikke har tatt opp lån i banken for finansiering av boligen nr. 2. Dette er mitt første, egne boligkjøp finansiert med blant annet BSU, og ment for min eldre mor. Kan dere vennligst hjelpe meg med å avklare om leiligheten jeg selv kjøpte er primærbolig eller ikke? Det kan vel ikke stemme at faktisk registrert adresse avgjør dette, og ikke faktiske eierforhold. Stemmer det at det fra 2017 innført ekstrabeskatning på denne leiligheten, hvis denne anses som sekundærbolig? På forhånd takk for hjelpen!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ulempe å betale ned lån tidligere enn forventet?

  Innsendt av: Solstråle

  Hei! Fins det tilfeller der det er en økonomisk ulempe å betale ned lån tidligere enn først forespeilet da lånet ble tegnet? Jeg har billån, studielån og går snart inn i et boliglån. Ellers ingen forbrukslån eller kredittkort.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Prioriteringer ved økonomisk stønad

  Innsendt av: Ukjent

  Familie på 3: 1 voksen + 2 barn. Inntekt totalt 13800 pr. mnd inkl. bostøtte og barnetrygd. Innvilget avdragsfrihet på boliglån for en begrenset periode. Forbruksgjeld 12.000 hvor renter begynte å løpe fra 1.1.17. Langtidsledig aktiv arbeidssøker i utkantstrøk med begrenset tilgang til kollektivtransport. Søker jobber lokalt og i pendleavstand. Ønsker råd om hvilke av følgende utgifter jeg kan kutte (gjerne i prioritert rekkefølge) for å prioritere nedbetaling av forbruksgjelden. Livs-, ulykkesforsikring, barneforsikring, reiseforsikring ( dekker barna på fritiden), bilhold (nedbetalt bil) /bilforsikring (delkasko). Takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondsparing 2017

  Innsendt av: Albert

  Hei. Jeg planlegger å starte med månedlig sparing i et globalt indeksfond og hadde egentlig tenkt å begynne med dette i en fondskonto. Men etter at jeg hørte om den nye aksjespsrekontoen som kommer snart har jeg ikke kommet igang fordi jeg ikke ønsker å starte sparing på feil måte. Burde jeg vente med denne sparingen til jeg hat sett hvordan denne aksjesparekontoen blir? Angående aksjesparekonto lurer jeg også på hvordan dette med skattefrie uttak på innskudd fungerer? Betyr det at alle pengene som er satt inn på denne kontoen kan tas ut skattefritt før man må skatte av eventuell gevinst? Er det mulig med månedlig sparing i en slik konto også?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Å spare i fond

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg har vært i møte med banken min i dag angående et boliglån. Det er ikke tema her, men jeg skal bruke 100 000 av egenkapitalen min til å spare i fond (til jeg forhåpentligvis blir pensjonist om 25 år). I tillegg skal jeg investere det jeg tjener på overtidsarbeid i disse fondene framover. Bør jeg spre de 100 000 på tre-fire ulike fond og så bare la dem stå, eller bør jeg opprette en investeringskonto og flytte litt fram og tilbake alt ettersom hvor bra/dårlig de opprinnelig valgte fondene utvikler seg? Har du direkte tips til hvilke fond jeg bør investere i så mottas det med takk fordi jeg er uerfaren og synes det er vanskelig å velge. Den bankansatte var ærlig på at han ikke visste så mye om fond ut over at han fulgte med på bankens fondspakker og prosentvis avkastning pr. år.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Anbefalte nettsider/podcasts

  Innsendt av: Geir

  Hei, Har du noen nettsider/podcaster om økonomi/sparing som du følger jevnlig og kan anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.