Uke 8: Eksperten svarer
Avholdt 21. Februar 2017

Uke 8: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Egenkapital boligkjøp

  Innsendt av: Mann 42

  Hei Livet mitt ble snudd på hodet for et par år siden, og for å gjøre en lang historie kort, så ble jeg sittende på nesten bar bakke økonomisk i en alder av 40. Nå bor jeg i andelsleilighet jeg har kjøp, med egenkapital på rundt 400.000,- Jeg er ikke fornøyd med denne bosituasjonen, og ønsker å bygge ny bolig. I min kommune er dette mulig for rundt 3,5-3,7 million kroner. Problemet er som du skjønner egenkapital. Inntektsmessig er det ikke en utfordring å klare et større boliglån, jeg har ca 1.250.000 i brutto inntekt pr år. Jeg har lest mye om hvordan andre må bruke forbrukslån for å kompensere for manglende egenkap, noe jeg synes er skremmende å tenke på. I min situasjon, med tanke på inntekt, kan banker gjøre unntak for kravet om størrelsen på egenkapitalen?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BlueStep

  Innsendt av: Pensjonist

  Pga lav sparerente i min nåværende bank, vurderer jeg å overføre noe av det innestående til BlueStep fordi de kommer godt ut på oversikten i Finansportalen. Ser at BlueStep er en svensk finansinstitusjon. Kan de derfor ha andre betingelser enn norske banker som man bør være spesielt oppmerksom på, og som kan være grunn til ikke å velge de?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Salg av hus til barn

  Innsendt av: SH

  Hei, eg har et hus med leilighet som eg ønsker å selge til min sønn under takst. Jeg ønsker at difiransen mellom takst og kjøpesum skal være forskudd på arv. Min sønn har fått samboer med en felles datter, eiendommen tilhører min sønns besteforeldre så eg ønsker å sikre at eiendommen ikke blir solgt videre pga evnt brudd mellom min sønn og samboer. Min sønn er 25 år. Jeg ønsker selv å bo i leiligheten i kjelleren. Hvordan bør jeg gjøre dette for å trygge min borett i leiligheten. Hva er naturlig at jeg betaler for å bo der? En annen mulighet er at eg fortsetter å står som eier av huset, men min sønn og hans familie har borett. Hvordan kan dette ordnes praktisk, og hva er best å gjøre?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe min første leilighet/bolig

  Innsendt av: Filip

  Hei, Hallgeir! Jeg er en student som bor i Oslo og jeg er redd for å kjøpe min første leilighet. Det har seg slik at jeg har en ganske god egenkapital (800 tusen), og tenker at det kan være smart å investere i en leilighet av flere ulike grunner: - Det er et sted å bo, så jeg slipper å leie - Jeg får vekk formuen min slik at jeg kan få stipend fra lånekassen, istedenfor at alt blir til et stort studielån - Skattefordeler (?) - Forventet verdistigning av leiligheten Samtidig så synes jeg det har blitt utrolig dyrt i Oslo. Dersom jeg skal ta opp et lån vil det bli på flere millioner kroner og en nedbetalingstid på kanskje 25-30 år. Jeg synes det er skummelt å bli en slik "gjeldsslave". Hva skjer om renta stiger og vi opplever at boligprisene går ned i verdi? Det er jo en stor risiko med å kjøpe leilighet, og jeg tviler på at jeg kommer til å bo i den lenger enn 5-6 år. Jeg lurer derfor på om det er verdt det i det lange løp, og om jeg heller burde plassere pengene i indeksfond og aksjer. På den måten kan pengene jobbe for meg langsiktig og forhåpentligvis så får jeg mer egenkapital når jeg skal kjøpe min første leilighet, og mindre gjeld. Håper du har noen gode råd til hva jeg burde gjøre.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe ut foreldre av leilighet

  Innsendt av: Student

  Hei! Vi eier en leilighet sammen med foreldre. Innen et par år ønsker vi å kjøpe deres andel. Hvordan finner vi ut hva vi skal kjøpe andelen for? Hva er rettferdig? Takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • SKAGEN GLOBAL

  Innsendt av: SOLVEIG

  Hei! Jeg har en del bundet opp i Skagen Fondene.Har mest i Skagen Global. Hva anbefaler du meg å gjøre? Bør jeg ta de ut-evt, sette de i hva? Hva med Indeksfond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kan en kausjonere for boliglån på sameiehytte?

  Innsendt av: Usikker mor til to

  Vi må nå hjelpe barn nr. 2 inn på boligmarkedet i Oslo. Da våre midler er bundet opp i fast eiendom, tok vi for ett år siden opp et rammelån og brukte et beløp av det for å hjelpe barn nr. 1. På ett år har boligprisene her steget sterkt, og når vi nå må hjelpe nr. 2, vurderer vi å kausjonere. Men kan vi kausjonere med sikkerhet i boligen vår når vi har tatt opp et rammelån med sikkerhet i bolig? Vi eier også en verdifull hytte sammen med søsken. Kan vi evt. kausjonere med sikkerhet i en hytte vi eier halvparten av? Som den første har også nr. 2 langt på vei oppspart egenkapital, men mangler noe sidene prisene har blitt så høye. Har mastergrad og er i fast, trygg jobb med gjennomsnittslønn.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • blir det noe skatt å betale på aksjefond om jeg ikke selger andeler?

  Innsendt av: Ukjent

  blir det noe skatt å betale på aksjefond om jeg ikke selger andeler?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • hvordan spare i utbytteaksjer og betale minst mulig skatt?

  Innsendt av: raymond

  Investeringskonto Zero eller eget AS, hørte at i et AS så er det bare 6% av utbyttet som er skattepliktig

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.