Ekspertene er enige: Den beste måten å spare penger på nå, er å betale gjeld.
I mange tiår har nordmenn blitt overtalt til å sette sparepenger inn i dyre aksjefond og enda dyrere strukturerte spareprodukter.
Men mens bankene har tjent fett på disse spareproduktene, ville folk i de fleste tilfeller ha tjent mer på å nedbetale sine egne boliglån.
Det er konklusjonen fra ekspertene i Dine Penger etter at de har analysert 30 års børs- og renteutvikling:
- Betal ned gjeld! Skal du spare i aksjefond må du være svært bevisst forvaltningskostnadene og fondets rangering, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.
LES OGSÅ:Dine følelser avgjør aksjegevinsten
Grafen ovenfor viser:
I januar 2008 hadde du tapt 25 prosent av sparebeløpet etter ti års sparing i aksjefond. Da har du spart månedlig siden januar 1998. Hadde du nedbetalt lån med samme beløp i samme 10-årsperiode, ville den samlede avkastningen vært nærmere 40 prosent.
I januar 1989 hadde du fått om lag 170 prosent samlet avkastning etter 10 års sparing i aksjefond. Du har da spart månedlig helt siden januar 1979.
Veddemål
Fagdirektør Jorge B. Jensen i finansgruppen i Forbrukerrådet har lenge ment at nedbetaling av gjeld slår sparing i aksjefond.
- Aksjefond er et veddemål, og noe av det mest risikofylte du kan plassere penger i. Nedbetaling av gjeld gir deg en sikrere økonomi og er det beste sparealternativet, sier han.
Tidligere har ekspertene i Dine Penger kåret aksjefond til den ubestridte sparingsvinneren, men den nye analysen viser nå at nedbetaling av gjeld er mest lønnsomt.
Dine Penger har sammenlignet månedlig sparing i aksjefond med nedbetaling av lån fra 1979 til i dag. Analysen viser at nedbetaling av gjeld har vært mer lønnsomt enn aksjesparing i 53 prosent av tiårsperiodene de siste 30 årene.
- Nedbetaling av gjeld slår sparing i aksjefond. Det gir en risikofri direkteavkastning. Ønsker du å spare uten risiko, bør du betale gjeld, sier Geir Ormseth.
Høy kostnad
Beregningene viser også at når børsen først er bedre enn lånerenten, er den betydelig bedre. Men selv om aksjesparingen ga i underkant av en prosent bedre årlig avkastning enn å nedbetale på lånet i løpet av perioden, er det få aksjefond som matcher lånerenten når forvaltningskostnadene trekkes fra.
- Det koster faktisk ganske mye å spare i aksjefond, og det koster uansett om det går bra eller dårlig. Derfor er det viktig å se på avkastningen etter gebyrer før man bestemmer seg for å gå inn i et fond, sier professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo.
DE DYRESTE OG BILLLIGSTE FONDENE:

Artikkelen er over 11 år gammel.