BSU står for Boligsparing for ungdom. I det ligger en forutsetning om at pengene du sparer på BSU-konto ikke kan brukes på hva som helst, men at beløpet skal brukes på boligformål.
Pengene du sparer må brukes til kjøp av ny bolig eller nedbetaling av lån på eksisterende bolig. Dette inkluderer bolig i utlandet (må være fast bosted) og anskaffelse av garasje til ny bolig.
Her kan du se beste BSU-rente i juli
Skattefradrag
Årsaken til at BSU-sparing er så gunstig er - i tillegg til gode rentebetingelser - at man får et automatisk skattefradrag på 20 prosent av det årlige sparebeløpet. Se mer om reglene i faktaboksen i høyremargen.
Og med en slik gavepakke fra skattemyndighetene, så skulle det kanskje bare mangle at ikke du må holde deg innenfor visse rammer når det kommer til hvordan du kan bruke pengene.
Rammelån
Forholdsvis nytt er det at man kan bruke BSU-pengene til nedbetaling av rammelånet.
Ifølge siste Lignings-ABC (2009/10) kan BSU-midler benyttes til nedbetaling av rammelån (og andre lån) som er opplånt etter åpning av BSU-kontrakt.
Forutsetningen for dette er at saldo på BSU-konto ikke må overstige hovedstol på lånet.
DnB NOR sier at de i tillegg ikke anbefaler kunden å trekke opp rammen igjen det året BSU avsluttes.
Nedbetale lån
DnB NOR og Skandiabanken, som Dine Penger har snakket med, opplyser at det ikke er noe problem dersom kundene ønsker å nedbetale renter og avdrag på lån med BSU-pengene.
Hos Skandiabanken registrerer kunden selv overføringen til lånet i nettbanken, mens DnB-kunder kan ta kontakt med banken enten pr e-post eller direkte med en rådgiver, og så finner man frem til en betalingsløsning i fellesskap.
LES OGSÅ:Vil gjøre BSU-ordningen enda bedre
Betale over tid
Det er også mulig å betale ned over en viss tidsperiode, fremfor å overføre det innestående beløpet til nedbetaling umiddelbart.
- Vi har ikke tall på hvor mange kunder som bruker BSU-kontoen til betaling av renter og avdrag over en viss tidsperiode, men vi vet at det er flere som benytter denne muligheten, opplyser informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson.
- Relativt få DnB-kunder benytter seg av denne muligheten, kan informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen fortelle.
Spørsmål om oppussing
Anderson forteller at Skandiabanken også har fått flere forespørsler fra kunder, som lurer på om de kan benytte BSU-midler til oppussing av leilighet.
- Svaret fra vårt kundesenter er at man som hovedregel ikke kan bruke penger fra BSU-konto til oppussing uten at en bryter avtalen jfr. skatteregler satt av myndighetene, sier Anderson.
Han legger til at de noen ganger også henviser til det lokale likningskontor eller skattekontor, når de mottar spørsmål om hvor grensene går.

Artikkelen er over 11 år gammel.