BILLIGST: Årdal har ikke bare fantastisk natur å skilte med, kommunens innbyggere kan også fryde seg over landets laveste kommunale avgifter. 
BILLIGST: Årdal har ikke bare fantastisk natur å skilte med, kommunens innbyggere kan også fryde seg over landets laveste kommunale avgifter. 
Foto: CICILIE S. ANDERSEN / VG

Oversikt over kommunale avgifter:

20.000 kroner i forskjell mellom billigste og dyreste kommune

Kommunale gebyrer stiger med 5,1 prosent i år. Sjekk ditt hjemsted her.

I Årdal i Sogn og Fjordane må en gjennomsnittlig husholdning betale 6050 kroner i kommunale gebyrer i år. Dette er dermed kommunen i Norge hvor innbyggerne betaler minst for renovasjon, feiing, vann og avløp. 

Hægebostad i Vest-Agder ligger i den andre enden. Samfunnsøkonomisk Analyses oversikt viser at kommunens gebyrer øker til 25.785 kroner i år.

Ifølge tallene, som er basert på statistikk fra SSB og selvrapportering fra kommunene, vil det koste flere tusen kroner mer for en gjennomsnittlig husholdning på 120 kvadratmeter å betale kommunale gebyrer i Hægebostad enn i landets nest dyreste kommune.

Margrethe Handeland, ordfører i Hægebostad kommune. 
Margrethe Handeland, ordfører i Hægebostad kommune. 
Foto: Hægebostad kommune

– Vi har prioritert å ha anlegg og ledningsnett av god kvalitet. Når vi samtidig ønsker å legge til rette for spredt bosetting og er relativt få innbyggere å dele kostnadene på, blir avgiftene høye. Vi har dessverre ikke rom i kommuneøkonomien for å gå inn og sponse gebyrene, sier ordfører Margrethe Handeland (Sp). 

Hun forteller at de høye prisene er noe det spørres ofte om fra kommunens innbyggere og at det har gått mye krefter, både politisk og administrativt, til å få ned avgiftene.

– Det er klart at for dem som har et høyt vannforbruk, blir prisene veldig høye. Det er et felles ønske hos alle å få ned avgiftene. Men vi har ikke eiendomsskatt, så det kommer i alle fall ikke i tillegg. 

LES OGSÅ: 17 gode bilkjøp nå (+)

Prognosene fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at de kommunale gebyrene kommer til å vokse videre i årene som kommer. De neste tre årene anslås den nasjonale kostnadsøkningen å ligge rundt 4,5 prosent. 

I år er oppgangen beregnet til 5,1 prosent, godt over den generelle prisveksten i samfunnet. 

Det er imidlertid store geografiske variasjoner. For mens gebyrene øker i de fleste kommunene i landet, reduseres de i 99 kommuner og holdes uendret i syv. 

Blant de 315 kommunene som øker avgiftene, setter to av tre opp gebyrene med inntil 10 prosent. 50 stykker øker med 10–20 prosent og 21 med 20–50 prosent. 

Også blant kommunene som kutter, finner vi stor spredning: 8 av 10 setter ned avgiftene med inntil 10 prosent, 12 av 99 med mellom 10 og 20 prosent og fem kommuner med 20–50 prosent. 

LES OGSÅ: Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå (+)

De kommunale avgiftene er én del av bokostnadsindeksen som Samfunnsøkonomisk Analyse utviklet i fjor og som nylig ble utgitt for andre gang. 

Her inngår eiendomsskatt, energikostnader, rentekostnader, forsikring og generelt vedlikehold i tillegg til kommunale avgifter. 

De overordnede tallene viser at en gjennomsnittlig norsk bolig på 120 kvadratmeter er ventet å få en økning i bokostnadene på 8 prosent i år. I fjor beløp totalen seg til 106.544 kroner. 

Det er rentekostnadene som i størst grad vil bidra til denne veksten. De er ventet å øke med 18 prosent i år. 

«Økningen i rentekostnadene kommer primært fra en moderat økning i rentene, men ettersom gjeldsbelastningen er høy får dette tydelige utslag i husholdningenes rentekostnader», heter det i rapporten. 

LES OGSÅ: Slik kan du lure deg selv til å spare mer (+)

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne. 
Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne. 
Foto: Espen Rasmussen, VG

Ser man lenger tilbake, viser undersøkelsen at bokostnadene på landsbasis har økt med 20 prosent fra 2010 til 2018, justert for inflasjon. 

Det er eiendomsskatten og de kommunale avgiftene som sørger for denne veksten. Den bekymrer Huseiernes Landsforbund, som har bestilt rapporten.

­­­– Hvis staten og kommunene fortsetter å sette opp avgiftene i samme fart som til nå, samtidig som den ventede økningen i de markedsbestemte bokostnadene øker, må husholdningene forberede seg på at det blir dyrere å bo fremover. Dette er en uheldig utvikling, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i en pressemelding.

Ikke abonnent på Dine Penger? Prøv Dine Penger+ i 1 måned for 1 krone!

Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken