VELETABLERT: Den USA-importerte markeringen i forbindelse med Thanksgiving har utvilsomt befestet sin posisjon som årets største shoppedag, også i Norge.
VELETABLERT: Den USA-importerte markeringen i forbindelse med Thanksgiving har utvilsomt befestet sin posisjon som årets største shoppedag, også i Norge.
Foto: Justin Lane, EPA

Disse varene kan få størst rabatt

Det er grunn til å vente seg et rush av elscooter-tilbud samt kraftig rabatterte barneklær – dersom årets store shoppedag blir som i fjor. Men pass på at du ikke går i Black Friday-fellen.

Nordmenn kommer til å handle for 3,8 milliarder kroner på Black Friday i år, anslår Hovedorganisasjonen Virke. Det vil i så fall være en økning på 100 millioner kroner fra i fjor. 

Og kupp-forventningene er store, viser en undersøkelse som Opinion har gjort for prissammenligningstjenesten Prisjakt.no. Én av fire ser for seg 60 prosent prisreduksjon eller mer. 

Det er ikke realistisk, ifølge Prisjakt-sjef Are Vittersø. I fjor gikk prisen på 14 prosent av alle varene de følger ned med 10 prosent eller mer, forteller han. Dette utvalget hadde en snittrabatt på 21 prosent.

TILBUD: Halv pris på Dine Penger+ i 6 måneder!

LAR DEG SAMMENLIGNE: Amund Espelin (t.v.) i Prisguiden og Are Vittersø i Prisjakt.
LAR DEG SAMMENLIGNE: Amund Espelin (t.v.) i Prisguiden og Are Vittersø i Prisjakt.
Foto: Prisguiden/Prisjakt

Da Black Friday først gjorde sitt inntog i Norge, var det primært elektronikkbransjen som hev seg på. Men ifølge Vittersøs oversikt er det liten grunn til å forvente omfattende rabatter innen dette segmentet, i alle fall ikke på de dyrere varene. 

10 prosent av alle hodetelefoner, 6 prosent av alle mobiltelefoner, 4 prosent av alle TV-er, 2 prosent av alle bærbare datamaskiner og kun 1 prosent av alle stasjonære datamaskiner ble satt ned med minst 10 prosent i fjor.

I kategorien lysestaker og lyslykter falt til sammenligning prisen på 65 prosent av produktene med 10 prosent eller mer, mens det samme gjaldt for nesten hver andre elscooter. 

For ordens skyld: Både Prisjakt og Dine Penger eies av Schibsted. Enkelte i redaksjonen kan ha aksjer i Schibsted gjennom selskapets aksjespareprogram. 

De største rabattene vil man kunne finne i avdelingene for barneklær, dersom årets Black Friday blir som fjorårets. 

Blant produktene som gikk ned i pris med 10 prosent eller mer, var det en snittrabatt på 27 prosent for klær til de minste, på 26 prosent for lysestaker og lyslykter og 24 prosent for hodetelefoner. 

Samtidig som handelsstanden kutter prisene på en hel del varer, er det også mulig å gjøre direkte dårlige kjøp på Black Friday. I fjor gikk faktisk hvert sjette produkt opp i pris i løpet av shoppedagen. 

For å hjelpe kunder med ikke å bli lurt, har Forbrukertilsynet laget en Black Friday-veileder (se faktaboks nederst i saken). 

Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet. 
Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet. 
Foto: Mattis Sandblad

De råder nordmenn til ikke å stole blindt på rabattene. Ifølge avdelingsdirektør Jo Gjedrem har Forbrukertilsynet gjennom flere år har erfart at noe av Black Friday-markedsføringen er villedende. 

– Det typiske er at prisen ikke er satt ned, og at det er feil førpris som oppgis. Forbrukerne kan da bli villedet til å tro at de gjør et veldig godt kjøp, uten at det er tilfelle, sier han til NTB. 

LES OGSÅ: Dette kan du tjene på å leie ut bilen din (+)

Det kan for eksempel være at butikken har hatt førprisen på tilbudsvaren i bare noen uker i forkant av «tilbudet» og at den rabatterte prisen i virkeligheten ikke er særlig billig i forhold til det varen kostet for noen måneder siden. 

I USA har den svenske sammenligningstjenesten Pricerunner studert 50 nettbutikker i forkant av årets Black Friday og sett at prisene er blitt satt opp med minst 10 prosent på 18 prosent av produktene i perioden 1. september til 20. november. 

Slik er det heldigvis ikke her til lands, ifølge statistikk fra Prisguiden.no.

– Det har vært litt snakk om at prisene øker i perioden før Black Friday, men de er åpenbart ikke skrudd opp masse. Man kan selvfølgelig alltids finne dårlige kjøp også denne uken, men det er mange gode tilbud ute nå, sier daglig leder Amund Espelien til Dine Penger. 

Grafen med prisutviklingen til de 1000 mest søkte varene hos Prisguiden viser at det i snitt har vært dyrest å handle rundt 5. november, og at prisene deretter har falt, hjulpet av Single's day den 11. november og nå Black Week. 

– I fjor falt snittprisen ned på 95 prosent av hva den var en måned før, så hvis man er smart og planlegger, er det veldig lurt å kjøpe nå. Men å kjøpe noe man ikke trenger er ikke spesielt billig, sier Espelien.

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!