Luksus. Ble det brukt mer penger enn planlagt i ferien? Her får du gode råd for å komme ovenpå igjen økonomisk, blant annet fra forbrukerøkonom Magne Gundersen.
Luksus. Ble det brukt mer penger enn planlagt i ferien? Her får du gode råd for å komme ovenpå igjen økonomisk, blant annet fra forbrukerøkonom Magne Gundersen.
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com/Vladimir Gerasimov

Blakk etter ferien? Slik kommer du over kneika

- Ta et skippertak og betal ned årets ferie. Klarer du det ikke, kan du droppe ferien neste år.

Det mener mener Magne Gundersen, i Sparebank1 Gruppen.

Han sier det kan være hardt å møte hverdagen igjen etter en lang ferie, der pengene kanskje satt løst.

Dine Penger skrev i går om hvilke regninger som er dyrest å la være å betale, og hvilke du kan utsette litt, dersom du absolutt ikke har råd til å betale dem etter ferien.

På lengre sikt er det mange grep du kan ta for å komme over den økonomiske blåmandagen det kan være å komme tilbake fra ferie.

- Det finnes løsninger som kanskje ikke er det første man tenker på, for eksempel å be banken om hjelp, eller å be om forskudd på lønn, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Sparetips. Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand oppfordrer folk til å be om betalingsutsettelse dersom det kniper etter ferien.
Sparetips. Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand oppfordrer folk til å be om betalingsutsettelse dersom det kniper etter ferien.
Foto: Foto: Karl Wig

- Det viktigste er at du legger en plan for hvordan du skal komme deg gjennom de neste ukene på mindre enn vanlig. Å redusere forbruket er et opplagt råd for alle som vil spare penger. Planlegg innkjøpene og kutt utskeielsene de neste ukene, råder hun.

Les også: Her får du landets beste boligsparerente

- Ha en klar plan. Forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Magne Gundersen, mener at det viktigste er å ha fokus på å kutte forbruket og nedbetale kredittkortgjeld.

- Dersom saldoen på kredittkortet er høy etter ferien, må du lage en plan for hvordan du skal kvitte deg med den, sier Gundersen.

- Så må du se hva du kan gjøre med inntektene dine og utgiftene. Sett et mål noen måneder frem i tid, hvor gjelden etter ferien skal være nedbetalt. Selv om renten på kredittkortgjeld er høy, er det ikke snakk om så veldig mange rentekroner, sier han.

- Klarer du ikke å kvitte deg med gjelden etter årets ferie i år, kan du droppe neste års ferie, mener han.

- Ellers havner du fort i en dårlig spiral. 

Les også: Øivind betalte ferien med kredittkort - ble krevd 125 kroner i gebyr

Ta et skippertak. Gundersen mener at det er viktig å ta et skippertak for å komme ovenpå økonomisk.

Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen. Foto: Sparebank1.
Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen. Foto: Sparebank1.

- Gi deg selv et privat kjøpestopp. Ikke kjøp klær, gardiner eller puter i noen måneder. Spis sunn og god mat, men kjøp billig. Kutt utgifter der det er mulig!

- I en norsk familie med to inntekter er det fullt mulig å spare flere tusenlapper med en kjapp innstramming, sier han.

Les også: Slik bruker du feriepengene fornuftig

- Kan du jobbe litt ekstra? I noen yrker er det muligheter for overtidsarbeid eller ekstra skift. Har du kapasitet til det, kan noen ekstra arbeidstimer hjelpe.

- Kan du be om forskudd på lønn? Dette er en mulighet som kan skaffe deg ekstra likviditet, men husk da på at lønnen skal vare lenger enn normalt, sier Kristina Picard.

Les også: Dette kredittkortet bør du velge

-Be banken om hjelp. Har du boliglån, kan du søke om å få utsettelse på ett eller flere fradrag. Har du studielån, kan du også søke om betalingsutsettelse hos Lånekassen.

- Husk bare at det uansett vil løpe renter på lånene dine, så helt gratis er det ikke. Det er imidlertid veldig mye bedre enn å ty til forbrukslån eller dra på kredittkortgjeld over lang tid, sier Picard.

Les også: Advarer mot nordmenns sparefavoritt

- Tenk kreativt! Har du noe du kan kvitte deg med, for eksempel selge på Finn.no? Utstyr som ikke blir brukt, eller klær som bare henger i skapet?

Picard mener at et privat lån kan være en løsning hvis du virkelig trenger penger.

- Er du så heldig å ha familie eller venner som kan hjelpe med et lån til en hyggelig rente, så husk å lage en skriftlig avtale og nedbetalingsplan med tydelige betingelser.

Les også: Derfor bør du bruke kredittkort

Dyr kredittkortgjeld. Ikke ty til kredittkort hvis du ikke kan betale tilbake.

- Kredittkort og forbruksgjeld er lett tilgjengelige penger i trange tider, men husk at dette er dyre lån som har gitt mange økonomiske problemer. Tenk først gjennom om du kan løse situasjonen på andre måter. 

Lag en plan for neste år. Magne Gundersen mener det er viktig å tenke langsiktig:

- Hva kan jeg gjøre i år for å unngå å bruke for mye penger neste ferie? Sett av penger i løpet av året. Et tips er å be arbeidsgiver trekke tusen kroner ekstra i skatt hver måned. Det er sparepenger du ikke kan bruke i løpet av året, og så får du dem utbetalt rett før ferien neste år.

- Sett også opp et lite budsjett i god tid før ferien, slik at du får oversikt over hva ferien vil komme til å koste. Ser du at det blir for dyrt, må dere kutte ut noe, sier Gundersen. 

Les også: Måtte betale 620 kroner for å betale flyreisen