PAPIRFRITT: Hadde du foretrukket å få kvitteringene dine rett inn i nettbanken? Flere aktører ønsker nå å gjøre det mulig for norske forbrukere. 
PAPIRFRITT: Hadde du foretrukket å få kvitteringene dine rett inn i nettbanken? Flere aktører ønsker nå å gjøre det mulig for norske forbrukere. 
Foto: Foto: Colourbox.com

Vil sende kvitteringene dine rett i nettbanken

Selskapet Nets ønsker å se papirkvitteringenes død, og kjøre kvitteringene rett inn i nettbanken din – digitalt og automatisk. Men hvor nødvendig er det egentlig å spare på kvitteringer?

«Hvorfor sparte jeg ikke på den kvitteringen?» er en tanke de fleste av oss kan kjenne seg igjen i. Og i noen tilfeller kan kjøpsdokumentasjon være et must for å få løst en situasjon du har havnet i.

Du kan ha kjøpt noe du angrer på, noe kan ha gått i stykker eller du ønsker å bytte det. Kanskje skal du selge noe, og kjøper etterspør kvittering. Da er det fint å vite hvor du har lagt kvitteringene dine.

Samtidig er de små papirlappene ikke det enkleste å holde styr på i en travel hverdag. Trenger vi egentlig å spare på alle disse kvitteringene?

– Kvitteringen er dokumentasjon for en rettighet du har. Kvitteringer og avtaler er dokumentasjon på at du for eksempel har kjøpt en bil med syv års garanti eller at du er innenfor reklamasjonsfristen på to eller fem år, sier jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud til Dine Penger.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Du bør spare på kvitteringer og avtaler som har verdi for deg. I gamle dager hadde folk en egen økonomimappe, men i dag kan du lagre viktige dokumenter på nettet, sier Skarderud.

Flere aktører har de siste tiårene kommet på banen for å hjelpe den gjengse forbruker med dette. Applikasjoner på mobilen som Evernote, Kvitteringer, Fiken Bilag, Storebox, Expensify, Conta, listen er lang over applikasjoner som gir deg muligheten til å ta bilde av og lagre kvitteringer på kjøpene dine. 

Fikk du med deg? 28 privatøkonomi-apper du bør sjekke ut 

– Finnes det andre måter å ha god orden i kvitteringene sine på, enn med en app?

FORBRUKEREKSPERT: Jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud.
FORBRUKEREKSPERT: Jurist i Forbrukerrådet, Caroline Skarderud.

– Det finnes lignende ordninger allerede, slik som Digipost og e-Boks. Eller i en gammeldags papirmappe som du har i skuffen i ditt hjemmekontor. Det viktigste er at du har et system for kvitteringer og avtaler, sier Skarderud.

Ifølge juristen er det viktig å huske på at du også kan dokumentere kjøp på andre måter enn med kvittering, som med en kontoutskrift. En kontoutskrift vil som regel være god nok dokumentasjon i en reklamasjonssak, men kvitteringen eller garantipapirene vil ofte kunne åpne dørene til klageavdelingen med en gang.

Du har inntil fem års klagerett i forbrukerkjøp, slik at du må ha dokumentene på et trygt sted inntil da, sier Forbrukerråd-juristen til Dine Penger. 

Vil du få med deg alt? Følg oss på Facebook og Instagram. 

Nylig har et nytt samarbeidsprosjekt meldt seg på banen, som har som formål å gjøre det enda lettere for forbrukerne å motta kvitteringer digitalt.

– Vi lanserer et felles knutepunkt for banker og andre som ønsker tilgang til digitale kvitteringer, sier Georg Olav Ramstad, ansvarlig for salg og forretningsutvikling av Open Banking tjenester i Nets, til Dine Penger.

Ramstad forteller Dine Penger at kvitteringene for eksempel kan vises i nett- eller mobilbanken din sammen med selve transaksjonen, noe som skal gjøre det enklere for deg å finne kvitteringene. 

Les også: Flere lures av samme falske Apple-kvittering – ikke alle må betale selv

Hittil har Nets inngått et samarbeid med Sparebanken Vest og kvitteringsleverandørene Storebox, Zeipt og Tjommi. På sikt ønsker de å få slutt på papirkvitteringer fullstendig, forteller Ramstad videre. Nets håper derfor så mange banker og butikker som mulig skal slutte seg til avtalen. De mener det er viktig å se det nye tilbudet i sammenheng med dagens trend i bankbransjen, der ønsket er å gi kundene mer innsikt og kontroll over økonomien sin.

– Vi vet at en effektiv løsning for gjenfinning av kvitteringer er etterspurt av mange forbrukere. Dette er en spennende utvikling og vi ønsker å se hvilke muligheter som ligger i løsningen, sier Kjetil Sørtun, som leder Banking Services i Sparebanken Vest.

Georg Olav Ramstad i Nets peker på at flere butikker i dag lar deg få prisgarantier, men at du må ha kvitteringer tilgjengelig for å nyttegjøre deg av det. I et samfunn der gjenbruk blir mer og mer viktig, blir det viktigere å ha tilgang til kvitteringene. I tillegg blir tingene våre også fortere ødelagt og da trenger du jo gjerne kvitteringen, sier han til Dine Penger.
Georg Olav Ramstad i Nets peker på at flere butikker i dag lar deg få prisgarantier, men at du må ha kvitteringer tilgjengelig for å nyttegjøre deg av det. I et samfunn der gjenbruk blir mer og mer viktig, blir det viktigere å ha tilgang til kvitteringene. I tillegg blir tingene våre også fortere ødelagt og da trenger du jo gjerne kvitteringen, sier han til Dine Penger.
Foto: Morten Brakestad

«Bør jeg betale ned ekstra på boliglånet eller kjøpe fond?» Hør svaret i Dine Pengers egen podkast Pengerådet her. 

Nets opplyser de er i dialog med flere banker, men at de ikke kan utdype nærmere hvem det er snakk om før de har signert noen kontrakt. «Men det er store banker», opplyser Ramstad.

For kunder forventes det at tjenesten blir tilgjengelig før utgangen av 2020. Nets kan ikke svare på om bankene vil tilby kvitteringstjenesten gratis. 

Hva synes Forbrukerrådets jurist om det nye samarbeidet? Skarderud sier folk selv må velge hvordan de passer på dokumentene sine, men understreker viktigheten av å ha dokumentene på et trygt sted. 

– Sett deg inn i vilkårene til tjenesten, som personvern og hva som skjer med kvitteringene hvis lagringsstedet blir lagt ned, er hennes råd. 

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!


Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at du trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik sikret bonusjegerne seg «gratis» luksusreise til Australia

Mange nok kjøp av rett type dagligvarer kan gi deg gratis flyreise. Kameratene Kaspar og Henrik tok den helt ut og samlet bonuspoeng i fire måneder – før de fløy «down under» på første klasse. Les saken her!

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!