Finn fradrag. En rask sjekk av selvangivelsen din på nett kan spare deg for mange skattekroner. Her er skattedirektør Hans Christian Holte.
Finn fradrag. En rask sjekk av selvangivelsen din på nett kan spare deg for mange skattekroner. Her er skattedirektør Hans Christian Holte.
Foto: Photographer: Baard Brinchmann L

Nå kan 890.000 e-brukere sjekke selvangivelsen

Disse fradragene bør du se etter

I dag kan alle som er e-brukere sjekke selvangivelsen i Altinn. Bruk Dine Pengers hurtigsjekk for å se at alle tall er på plass og er riktige.

Ti skattefinter. E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Da kan du logge deg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Du kan gjøre så mange endringer du vil før fristen den 30. april. Har du ingen endringer, trenger du ikke å levere i det hele tatt.

Stor oversikt:Finn ditt fradrag fra A til Å

Men pass på! Selv om du har fått tilbake penger er det ikke sikkert at det som står der er riktig. Skattetrekket er faktisk satt litt høyt gjennom året slik at de aller fleste vil få igjen penger. Derfor er det viktig at du selv går igjennom selvangivelsen og sjekker om det er mer du kan trekke fra. 

- Det er viktig at e-brukerne sjekker selvangivelsen sin, sier presseansvarlig i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo.
- Det er viktig at e-brukerne sjekker selvangivelsen sin, sier presseansvarlig i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo.
Foto: Photographer: Baard Brinchmann L

Tall fra i fjor viser at halvparten av oss, eller 2,7 millioner ikke gjør endringer i selvangivelsen i det hele tatt.

– Det er viktig at e-brukerne sjekker selvangivelsen, og passer på at all inntekt, formue og gjeld er med. Det er spesielt viktig å sjekke om alle fradragene du har krav på er kommet med. Det er er ikke alle fradrag som er forhåndsutfylt i selvangivelsen, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten.

Siste: Dine Penger har fått meldinger fra mange lesere som har problemer med å logge seg inn i selvangivelsen i morgentimene. Skatteetaten jobber med å finne ut av problemene.

Har du hatt problemer med å logge deg på Altinn i dag? Ta kontakt med oss.

Her er fradragene du bør sjekke

1. Reduser inntekten. Fjern skattefrie frynsegoder. Få ned overskuddet på reise-, bil- og andre godtgjørelser. For eksempel ekstra avisabonnement som du har pga. jobb, eller reiseutgifter som kan være feilført som inntekt.(Post 2.1.1)

Les mer:Noen inntekter er skattefrie, andre ikke

Sjekk riktig mobilskatt (Post 2.1.4) Du skattes for å ringe i mobilen for arbeidsgiver

2. Senk boligskatten. Sjekk at ligningsverdien på boligen er lavest mulig. Skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdi. (Post 2.8/4.3)

Sjekk at andel av fellesgjeld, formue og renter i borettslag/-sameie er ført opp. (Post nr 2.8.3/4.5.3, og 3.3.4/4.8.2)

3. Fradrag for utgifter i jobben. Har du hatt store utgifter i jobbsammenheng, kan det kanskje lønne seg med fradrag for reelle utgifter i stedet for minstefradrag. Dette kan for eksempel være når du har måttet flytte pga jobb, da kan du få fradrag for flyttekostnadene. (Post 3.2.1/3.2.2) Les mer:Få fradrag for utgifter på jobben

4. Trekk fra fagforeningskontingenten: Trekk fra 3750 kroner på skatten for fag­foreningskontingent som du har ­betalt av egen lomme. (Post 3.2.11)

5. Få fradrag for sykdomsutgifter: Krev særfradrag for sykdomsutgifter over 9180 kr.  (Post 3.5.5)

Les mer:Særfradrag for store sykdomsutgifter

6. Få mest mulig i rentefradrag! Se post 3.3.1/4.8.1

  • Husk rentefradrag for lån fra arbeidsgiver. Dette må du føre opp selv.
  • Husk rentefradrag for lån fra private (for eksempel familiemedlemmer). Dette må du føre opp selv.
  • Tap på valutalån er ikke ført opp automatisk. Det må du gjøre selv.
  • Flytt gjeld/rentefradrag mellom ektefeller eller samboere for å utnytte hele fradraget!


Samboer?Slik fører samboere lånerentene og får fradrag

7. Redusér formuesskatten. Har du kjøpt eller solgt bil, båt eller campingvogn? Da må du sørge for å oppdatere postene så formues­skatten blir riktig. Post nr 4.2.

Les mer: Senk formuesskatten

8. Få fradrag for arbeids- og pendlerreisen. Du som bor over 20 km fra jobben, kan trekke fra 1,50 kr pr km i reiseutgifter.

NB: Dette gjelder uansett hvordan du kommer deg til jobben. Fradraget gis også til de som kjører buss, tog eller sitter på med andre!

Husk at begge ektefeller har rett på fradrag selv om dere sitter på med hverandre. Post 3.2.8.

Pendlerfradrag: Husk at også enslige pendlere kan få fradrag! Post 3.2.9 + 3.2.7.

9. Fradrag for barnehage og SFO. Krev foreldrefradrag når du har barn under 12 år i barnehage, hos dagmamma eller i SFO eller hos dagmamma det betales skatt for. Post 3.2.10.

Les mer:Fradrag for SFO og barnehage

Få fradrag for aksjeutgifter. Få med alle fradrag til aksjekjøp og -salg. Sjekk særlig den forhåndsutfylte RF-1088!

Mer om selvangivelsen finner du her!

I dag er det de som er e-brukere som får selvangivelsen. Det var de som har sagt fra til Skatteetaten at de kan ha bare elektronisk kommunikasjon med etaten. Resten får tilgang til selvangivelsen 1. april.

I år er det siste gang selvangivelsen kommer i posten hvis du ikke har bedt om noe annet. Fra neste år blir nemlig elektronisk utsendelse standard, og du må reservere deg mot å få elektronisk selvangivelse hvis du ønsker papirversjonen.

– Neste år legger vi opp til at flertallet av befolkningen kun får den elektroniske utgaven av selvangivelsen. Den har eksistert i over 10 år, og nå er det naturlig å trappe ned papirutgaven, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Følg Dine Penger på Facebook for gode skatteråd i mars og april.