MÅ LÆRE TIDLIG: Både Finans Norge og Forbrukerombudet mener barn bør lære om privatøkonomi i tidlig alder. I dag er ikke privatøkonomi et fag i norske skoler, og det er varierende hvor mye ulike skoler underviser i temaet.
MÅ LÆRE TIDLIG: Både Finans Norge og Forbrukerombudet mener barn bør lære om privatøkonomi i tidlig alder. I dag er ikke privatøkonomi et fag i norske skoler, og det er varierende hvor mye ulike skoler underviser i temaet.
Foto: Foto: Colourbox

Disse økonomiske fallgruvene må ungdom passe seg for

Unge får hjelp hjemmefra hvis de havner i betalingstrøbbel. Det kan gi en holdning om at alt løser seg, advarer Forbrukerombudet.

Ungdom og økonomiske problemer. Nordmenn har betydelig bedre råd enn tidligere, og også barn og ungdom har blitt vant til en livsstil hvor det meste de ønsker seg, kan kjøpes.

Det kan by på problemer når de etterhvert skal håndtere egen økonomi, spesielt hvis de ikke får tilstrekkelig opplæring i privatøkonomi i skolen, mener forbrukerombud Gry Nergård.

- Den største utfordringen kommer når du blir 18 år og er fullt og helt ansvarlig for din egen økonomi. Da kan du få eget kredittkort og kan inngå egne kontrakter, sier hun.

Les også: Ny rekord i kortbruken

Dine Penger skrev i går om Sebastian (10) som fikk sitt første bankkort i sommer. Moren forteller at bankkortet har gjort sønnen enda mer opptatt av å spare.

- Sebastian synes det er veldig spennende å spare og se at pengene vokser, sier Vivian Sanne.

Men ikke alle er like fornuftige.

MYE Å TENKE PÅ: Forbrukerombud Gry Nergård peker på flere ting barn og unge må tenke på når det gjelder egen økonomi.
MYE Å TENKE PÅ: Forbrukerombud Gry Nergård peker på flere ting barn og unge må tenke på når det gjelder egen økonomi.
Foto: Foto: CF-Wesenberg, Kolonihaven.no

Flere utfordringer. Forbrukerombudet peker på flere mulige utfordringer barn og ungdom kan støte på når de begynner å håndtere egen økonomi:

  • Barn og ungdom utsettes for mange fristelser, også før de fyller 18. Det er fort gjort å handle litt for mye på nett og på kreditt.
  • Barn med kjøpesterke foreldre kan fortsette å handle mye med egne penger, selv om de egentlig ikke har råd.
  • Mange får hjelp av foreldre når de først har fått problemer. Det kan gi en holdning om at «alt løser seg».
  • Mange får mye penger til konfirmasjon eller kjøper seg moped som 16-åring. Det er viktig å vite verdien av hva de velger å bruke pengene på tidlig.
  • En del lever på etterskudd og dekker opp smågjeld med nye lån. Det kan gi unødvendige problemer den dagen du trenger et lån til bolig eller kanskje bil.
  • Når du flytter hjemmefra skal du kanskje skrive leiekontrakt, kjøpe innboforsikring eller en bil. Alle disse tingene gir nye, faste utgifter.


Får hjelp hjemme. Forbrukerombudet følger nøye med på markedsføring av kredittmuligheter og prøver å gripe fatt i det når de mener markedsføringen er for aggressiv.

- De unge i dag opplever et stort kjøpepress og har lett tilgang på kreditt og utsatt betaling. Noe som virker som små uskyldige beløp i en nettbutikk, kan fort utgjøre det første store økonomiske problemet mange unge møter, sier Nergård.

Hun peker på at mange unge havner i betalingsproblemer på et tidspunkt, men at færre av de yngre enn de eldre havner i inkassofella. Det er fordi de unge får hjelp hjemmefra til å løse problemene, tror hun.

- Det er helt klart en modell de ikke kan dra med seg videre i livet.

Les også: En av to kjenner ikke til egen rente for sparing

PÅ SKOLEN: Hilde Elisabeth Johansen, fagsjef i Finans Norge, vil ha privatøkonomi som eget fag på skolen.
PÅ SKOLEN: Hilde Elisabeth Johansen, fagsjef i Finans Norge, vil ha privatøkonomi som eget fag på skolen.
Foto: Foto: Finans Norge

Risikofaktor. I likhet med forbrukerombudet, mener Finans Norge (FNO) at personlig økonomi må inn i skolen som et eget fag.

Selv om lærerplanene i dag åpner for at det kan undervises i personlig økonomi, mener fagsjef Hilde Elisabeth Johansen det er for tilfeldig og lite systematisk hvem som faktisk gjør det.

- Barn og ungdom trenger en bredere forståelse av at økonomien griper inn i store deler av livet. Plutselig er du 18 år og har mange nye rettigheter og valg.

Også hun trekker frem at barn og ungdom er vant med en viss type livsstil, og at de også håndterer større pengesummer på egenhånd enn tidligere. 

- En 15-åring i dag har egen konto, bruker banktjenester og bankkort. Kanskje fikk han mye penger til konfirmasjon og jobber litt i sommerferien. Det er vanligere at unge tar hånd om mye penger, sier hun.

- Det å ikke ha kunnskap om personlig økonomi er en stor risikofaktor, understreker hun.