TID FOR AKSJEKJØP: Når børsen stuper på grunn av økonomiske uroligheter i Sør-Europa, bør du vurdere å spare mer i aksjefond. Foto: Scanpix
TID FOR AKSJEKJØP: Når børsen stuper på grunn av økonomiske uroligheter i Sør-Europa, bør du vurdere å spare mer i aksjefond. Foto: Scanpix

- Du kan plukke billige aksjer

Gjeldskriser, finansuro og milliarder som går tapt i panikk på børsen: Det kan være tid for å plukke billige aksjer.
Hovedindeksen på Oslo Børs har falt 34 prosent på to år. Bare siste måneden er fallet 11 prosent. Midt i stormen forteller vi hva som er de beste aksjefondene.
- For det er nå du kan få aksjer billigere. Om du tenker langsiktig, er spørsmålet om du skal spare mer i fonds. Ikke om du skal trekke deg ut, sier Tom Staavi.

LES OGSÅ:Selge eller kjøpe aksjefond

Frykt
Sist Dine Pengers sjefredaktør gjennom VG anbefalte å starte sparing i aksjefond, var i februar. De neste ukene steg børsen kraftig, for så å falle under februarnivået.

- Og i dag oser markedet av frykt, sier Staavi.

Gjeldskrisen i Hellas og andre søreuropeiske land har skapt usikkerhet omkring det europeiske bankvesenet, med dominoeffekt for hele økonomien.

- Av frykt for nedgangstider utsettes investeringer og forbruk. Så svekkes bedriftenes inntjening og utsikter, og da sendes aksjekursene nedover, forklarer Staavi.

Veiskille
Han mener vi står overfor et veiskille:

- Om du tror det går mot en ny alvorlig finanskrise, må vi anta at børsen skal ned mot forrige bunn, rundt 200 poeng. Det innebærer et fall på over 40 prosent.

Motsatt, legger Staavi til, om du tror problemer blir låst og at vi går mot ny vekst, skal aksjeverdiene stige 50 prosent for å komme tilbake til nivået for to år siden.

Sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi, ser med optimisme på fremtidsutsiktene for verdensøkonomien. Foto: Scanpix
Sjefredaktør i Dine Penger, Tom Staavi, ser med optimisme på fremtidsutsiktene for verdensøkonomien. Foto: Scanpix
- Vil svinge mye
- Hvilke utsikter tror du mest på?

- På kort sikt skal vi hverken helt opp eller helt ned. Jeg tror det vil svinge mye fremover, på grunn av stor nervøsitet og usikkerhet i finansmarkedene, sier Tom Staavi.

Men han ser positive trekk som gir grunn til optimisme på lang sikt og mener det bare er et spørsmål om tid før børsen er over den forrige kurstoppen.

- Verdens statsledere har skjønt at de må samarbeide om økonomien. Tyskerne kom raskt på banen for å redde Hellas. Ikke for grekernes, men for sin egen skyld.

LES OGSÅ:Billigere og enklere å kjøpe fond

Likevel optimist
Krisepakker er på plass og innstramminger vedtatt i de gjeldstyngede landene. Utenfor Europa er USA over kneika og Kina fremdeles verdens vekstlokomotiv.

- Så jeg er optimist. Jeg tror det skal gå bra. Vi har sett det meste av dramatikk. Gjeldsproblemene i Sør-Europa er adressert, sier Dine Penger-redaktøren.

Bør ikke stanse aksjefond-sparing
Han advarer mot å stanse sparingen i aksjefond og synes heller ikke det er lurt å flytte penger til andre spareformer, fordi du da går glipp av oppturen når uroen har lagt seg.

- Men bør privatkunder øke sparingen i aksjefond?

- Personlig økte jeg høsten 2008. I januar 2009 skrev Dine Penger «Kjøp fond nå» på forsiden. Det er ikke like åpenbart at det er riktig nå, sier sjefredaktøren.

- Tenk fem år fremover
Under mørkeste finanskrisen høsten 2008, begynte norske privatkunder å kjøpe aksjefond så det suste. Gjennom 15 strake måneder tegnet de for mer enn de løste inn.

Administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud, anbefaler sparere å tenke lenger fremover. Foto: Scanpix
Administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud, anbefaler sparere å tenke lenger fremover. Foto: Scanpix
- Det er sjelden vi ser en så ekstremt sterk trend så lenge. Siden nyttår har det svingt mer fra måned til måned, sier adm. direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

Han synes det er vanskelig å si om nordmenn er blitt mer forsiktige i vår. Ruud anbefaler sparere å heve blikket over dagens børskurser og tenke minst fem år fremover.

LES OGSÅ:Her får du kjøpt aksjefond uten gebyrer

Myte om panikk
- Det er en myte at fondssparere selger ut i panikk når børsen faller. På den annen side har vi tidligere ikke vært så flinke til å tegne andeler, når kurvene knekker nedover.

- Hvorfor bør folk satse i nedgangstider?

- Vi er opptatt av at folk ikke bare kjøper fondsandeler når det er rosenrødt i aksjemarkedet, for da blir den langsiktige avkastningen så mye dårligere, sier Lasse Ruud.

HER ER DE BESTE AKSJEFONDENE

Rangering: Dine Penger
Rangering: Dine Penger


DP-indeksen
DP-indeksen viser hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko, og er utviklet av tidligere førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Harald Haukås.

Folk tar feil når de tror at store svingninger betyr at det er stor risiko for å tape penger. Svingninger som går opp, er jo bare hyggelig!

DP-indeksen tar med to typer svingninger:

Positive: Svingninger som går opp.

Negative: Svingninger som er lavere enn bankrenten.

Hvordan bør du spare?
Er du vanlig småsparer bør du gjøre følgende før du investerer i aksjefond:

1. Betale ned dyr gjeld (kredittkortgjeld, forbrukslån og billån).

2. Spare opp en buffer i banken på et par månedslønner til uforutsette utgifter.

3. Betale ned på boliglånet inntil det er på et komfortabelt nivå.

Deretter kan du begynne langsiktig sparing i aksjefond. Bruk gjerne spareavtale med månedlige trekk. Det sprer investeringene over lengre tid og reduserer risikoen for å å «time» feil.

Det er ikke risikofritt å spare i aksjefond, men risikoen blir lavere jo lenger du sparer.

Hvis du har gjeld og ikke vil ta risiko, bør du spare ved å nedbetale boliglånet. Utgiftene til lånet er nemlig høyere enn inntektene fra annen risikofri sparing som bankkonto, obligasjons- eller pengemarkedsfond.

Hold deg langt unna bankene som lokker med «garantert sparing» i en eller annen form. Sats heller på et globalt aksjefond som scorer bra i Dine Pengers lister.

Spre risikoen
Ikke bare avkastning teller: Det er risikabelt å sitte på med fulle sjåfører. Vi sjekker derfor ikke bare avkastningen til aksjefondet, men også hvilken risiko de har tatt - og hvor mye gebyrer du må ut med.

Alt dette er samlet i Dine Pengers terningkast. Hvis to fond har lik terning, velger du det fondet som har høyest DP-Indeks, deretter lavest kostnader.

Bruk flere regioner: Ikke invester alle pengene i Norge. Spre deg på flere regioner, eller velg et globalt fond. Setter du alle pengene ett sted, må du regne med større risiko.

Bruk flere spareformer: I dårlige aksjetider er obligasjonsfond tryggere, men i gode tider gir aksjefond normalt mye bedre avkastning. I normale tider anbefaler vi at du har 30 prosent obligasjoner og 70 prosent aksjefond.

Spareavtale er lurt: Sparer du fast hver måned, reduserer du risikoen for at du treffer en utforbakke. Du får jevnere avkastning.

Slik kjøper du: Det er enkelt å kjøpe fond. Hvert fond har en forvalter. Gå inn på forvalterens internettside eller ring. Be om å få tilsendt tegningspapirer.

Første gangen du kjøper, må du signere noen avtalepapirer og sende kopi av legitimasjon eller møte opp i en filial. Det meste praktiske tar banken eller forvalteren seg av.

Frihet: I aksjefond kan du ta ut pengene når som helst. I ulike pensjonssparinger derimot, er ofte pengene bundet.