Skandiabanken og Nordnet kniver om aksjefondskundene. Nå har også Odin gått med på å selge fondene sine uten kjøps- og salgsgebyr. Foto: Scanpix.
Skandiabanken og Nordnet kniver om aksjefondskundene. Nå har også Odin gått med på å selge fondene sine uten kjøps- og salgsgebyr. Foto: Scanpix.

Her kjøper du aksjefond uten gebyrer

Skandiabanken og Nordnet tilbyr hundrevis av aksjefond uten kjøps- og salgsgebyrer. Nå får du også kjøpt Odins aksjefond uten gebyrer.
Skandiabanken innførte gebyrfrihet på kjøp og salg av aksjefond i fjor vår. Nettbanken valgte å kaste ut fond fra forvaltere som ikke godtok å fjerne kjøpsomkostninger til kundenes fordel. Forvaltningsgebyrene ble imidlertid ikke endret.

Både Odin og East Capital ble tatt ut av fondsutvalget til Skandiabanken da de ikke ville kutte sine gebyrer.

Odin har snudd
Nå har imidlertid Odin ombestemt seg og valgt å ta bort sine kjøps- og salgsgebyrer på aksjefondene de tilbyr.

Administrerende direktør i Odin Forvaltning AS, Leif Ola Rød forklarer endringen til fjerning av kjøps- og salgsgebyr slik:

- Vi ser at mange fokuserer på kostnader i spareprodukter. Ved å fjerne kjøps- og salgsgebyrene i sin helhet, ønsker vi å gjøre våre aksjefond attraktive for flere, forklarer Rød.

Skandiabanken: Ville utfordre fondsmarkedet
Informasjonsjef i Skandiabanken, Johnny Anderson, forteller at Skandiabanken bevisst ville utfordre gebyrene i fondsmarkedet:

Les også: Her er Norges beste banker

- Hver fondsforvalter fikk valget om enten å godta at vi distribuerte deres fond uten kjøps- og salgsavgifter, eller at de ville bli fjernet fra utvalget. Dette var et strategisk grep for å utfordre forvalterne til å velge en vei som bedre tjente forbrukernes interesse, sier Anderson.

Nordnet og Skandiabanken kniver om fondskundene
Men det er ikke bare Skandiabanken som tilbyr et stort utvalg aksjefond uten kjøps- og salgsgebyrer. Også Nordnet kuttet kjøps- og salgsgebyrer på en rekke fond ifjor vår, etter først å ha halvert dem tidligere på året.

Nordnet: - Lar kundene velge
I motsetning til Skandiabanken kastet imidlertid ikke Nordnet ut fond fra forvalterne som ikke kuttet kjøps- og salgsgebyrer.

- Det finnes imidlertid forvaltere som ikke ønsker at deres fond skal være gratis å kjøpe og selge. Vi ønsker ikke å gjøre som Skandiabanken og ekskludere disse.

Vi opprettholder i stedet hele utvalget og lar kunden selv vurdere om de ønsker disse fondene, fortalte daglig leder i Nordnet, Anders Skar, til Dine Penger i april i fjor.

Kjøp aksjefond hos Skandiabanken eller Nordnet
Samlet sett tilbyr nå Skandiabanken og Nordnet så å si alle fond som kjøpes kan i Norge. Det er dermed ingen grunn til ikke å kjøpe fondene dine via en av disse.

Les også: Aksjefond slår bank

Skandiabanken er både billigst og har størst utvalg med sine 427 fond. Nordnet har til sammenligning 331 fond. Opprett gjerne en «konto» hos begge og kjøp/selg fondene dine der du får laveste gebyr.

Se hvilke kjøps- og salgsgebyrer du må ut med for en rekke fond hos Skandiabanken og Nordnet her: