Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Indeksfond en skjult gullgruve

Har du penger - og vil bli rik i 2010? Sats på de «hemmelige» aksjefondene, råder Dine Pengers sjefredaktør Tom Staavi.
- Indeksfond er aksjefondene bankene aldri anbefaler, men som den prisbevisste forbruker bør velge, sier Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.
Les råd fra flere eksperter lenger ned i artikkelen.

Han kaller indeksfond den skjulte gullgruven. Staavi er blant ekspertene som gir VG-leserne sine beste investeringstips. Aksjefond er gjengangeren. Eller enkeltaksjer, for dem vil ta høyere risiko.

KALKULATOR:Velg riktig aksjefond

Forvalteren tar seg godt betalt
- Aksjemarkedet er fortsatt lavt priset. Og aksjefond er en meget god spareform. Det er enkelt å sammenligne fondene og velge det beste, sier Staavi.

1,2 millioner nordmenn hadde 72 milliarder kroner stående i aksjefond per oktober. Til sammenligning hadde vi over 500 milliarder på sparekonto i banken.

Forskere er kommet til at aksjefond årlig gir 3-5 prosent høyere avkastning enn banksparing. Men forvalteren tar seg godt betalt for å prøve å slå markedet.

- Forvalteren jafser fort i seg et par prosent i gebyrer, altså halve premien for å ta risiko i aksjemarkedet. Uansett om de kommer bedre ut enn markedet, påpeker Staavi.

LES OGSÅ:Slik presterer fondet ditt

Lave kostnader for indeksfond
Alternativet som færre enn én av hundre fondssparere har oppdaget, heter indeksfond. Disse handler ikke aksjer aktivt, men følger børsutviklingen som en skygge.

- Indeksfond har ekstremt lave kostnader og kan følgelig ta gebyrer under 0,5 prosent. De bør være grunnsteinen i enhver sparing, sier Dine Penger-redaktøren.

LES OGSÅ:Nå er aksjefond hot i Norge

Høyere gevinst
Forutsetningen da VG ba om råd, var at en gjeldfri kunde satser minst 100.000 kroner og er villig til å ta høy risiko. Dessuten at sparehorisonten er lenger enn fem år.

Dine Penger har foretatt følgende sammenligning:

Hvis du plasserer 100.000 på høyrentekonto, vil du etter 20 år ha 265.000 kroner i banken. Satser du like mye på indeksfond, kan du forvente å sitte igjen med 560.000 kroner.

LES OGSÅ:Her er de beste aksjefondene over tid

Sats på enkeltaksjer
- Kan du ikke bli enda rikere med enkeltaksjer?

- Hvis fond ikke er spennende nok og du er villig til å ta høyere risiko, kan du satse på enkeltaksjer. Med den rette porteføljen kan gevinsten bil enda høyere, sier Staavi.

Gjennom Dine Penger og andre finansmedia anbefaler gjerne meglerhus en investeringsportefølje - et knippe aksjer som forventes å ha en gunstig kursutvikling.

LES OGSÅ:Disse fondene er for dyre

Anbefaler ikke eiendomsspekulasjon
- Hva med å investere i eiendom?

- Med en halv million i egenkapital kan du jo kjøpe en utleieleilighet. Men det er et risikoprosjekt, med dagens høye priser. Jeg anbefaler ikke eiendomsspekulasjon.

- Hva med å handle i valuta eller råvarer?

- Det er lett å kjøpe og selge. Men den enes gevinst er den andres tap, det er et nullsumspill. Aksjer derimot, reflekterer virkelig økonomisk vekst i samfunnet.

Høye gullpriser
- Enn gull, da - prisene har aldri vært høyere?

- Du blir sjelden rik av å kjøpe på rekordhøyt nivå. Her som ellers gjelder det om å kjøpe billig og selge dyrt, sier sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger.

Her er tips fra andre eksperter:

- Uavhengige råd best
Dette mener Dine Pengers sjefredaktør Tom Staavi om eksperttipsene:

- Trym Riksens tips er første gang jeg har sett en bank anbefale et indeksfond som gir lite gebyrinntekter. Bra!

- Trond Døskeland anbefaler indeksfondet til KLP. Jeg er helt enig. Her kjøper du Toyota til Lada-pris.

- Blant de aktivt forvaltede fondene er det noen som forsvarer sine høye kostnader. Blant dem er Skagen Global.

- Espen Sirnes anbefaler futures. Her er risikoen ekstremt høy, så disse ville jeg forbeholdt proffer med mye penger.

- Spør deg alltid om rådgiveren har partsinteresser. Merete Opedal anbefaler to fond. Begge eies av Storebrand.

- Akademikere er uavhengige og har ingen økonomiske interesser i rådene de gir. Du bør lytte mest til dem.

Om du har gjeld
Ekspertrådene er for deg som har gjeld og penger å satse. Hvordan bør du spare, om du fremdeles har lån?

- Da er aksjefond eneste alternativet, sier Tom Staavi.
Dine Penger-redaktøren påpeker at lavrisikoplasseringer som pengemarkedsfond (rentefond) og obligasjonsfond gir lavere avkastning enn lånerenten.

- Rent tap, altså. Da er det smartere å nedbetale på lånet, så kan du i tillegg sette noe i aksjefond når gjelden er på et komfortabelt nivå, sier Staavi.