SPAREPENGER TIL OVERS: Putt heller sparepengenen på en BSU-konto enn i sparegrisen. Foto: Colourbox.com
SPAREPENGER TIL OVERS: Putt heller sparepengenen på en BSU-konto enn i sparegrisen. Foto: Colourbox.com

Sett inn BSU-pengene nå

Er du under 34 år og har penger stående på en sparekonto, bør du sette de på en BSU-konto allerede nå. Renten er mye høyere.
Boligsparing for ungdom, eller såkalt BSU-sparing, er en gunstig spareordning for deg som er under 34 år. Både svært god rente og gunstige skatteregler sørger for det.

Har du mulighet til det, bør du derfor sette inn pengene så fort som mulig. Da drar du nytte av de høye innskuddsrentene gjennom resten av året.

Bare 56 prosent av de under 34 år har en BSU-konto, i følge undersøkelsen Norsk finansbarometer, som ble utført av TNS-Gallup i samarbeid med Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i 2011.

LES OGSÅ:Nå får du superhøy BSU-rente

Sparer stadig mer
Ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) var det totale BSU-innskuddet på 21,2 milliarder kroner pr. oktober 2011.

Dette er en økning på hele 15,8 prosent i forhold til samme tidspunkt i 2010. Da var de totale BSU-innskddene 18,3 milliarder kroner.

Kommunikasjonssjef i FNO Stine Neverdal.
Kommunikasjonssjef i FNO Stine Neverdal.
- Vi tror økningen har sammenheng med de økte egenkapitalkravene fra Finanstilsynet, økte boligpriser og økt oppmerksomhet rundt boligsparing for ungdom i kjølvannet av dette, forteller kommunikasjonssjef i FNO Stine Neverdal til Dine Penger.

- En BSU-konto kan ha stor betydning både i forhold til å få lån og for hvilken lånerente banken tilbyr. Kravet til egenkapital ved boligkjøp har økt, og skattefradrag og gode rentevilkår gjør dessuten BSU til en svært gunstig spareform, påpeker Neverdal.

Store forskjeller
Før du oppretter BSU-konto, bør du sjekke ut betingelsene hos flere banker. Det er nemlig svært varierende hvor mye bankene gir i innskuddsrente på sparepengene dine.

Du kan spare inntil 20.000 kroner årlig på BSU-konto frem til du totalt har spart 150.000 kroner. I tillegg får du 20 prosent skatterabatt på beløpet du sparer.

Det vil si at om du sparer 20.000 kroner, får du automatisk 4000 kroner lavere skatt på neste års selvangivelse.

LES OGSÅ:Så mye må du spare til pensjonen

Høyere renter
Dine Pengers BSU-kalkulator viser at det er Berg Sparebank, Grue Sparebank og Høland & Setskog Sparebank som nå har den beste innskuddsrenten på BSU med 5,25 prosent.

På bunnen av listen finner vi Sparebanken Øst med en rente på bare 3,20 prosent.
Kilde: Dine Penger og Finansportalen
Kilde: Dine Penger og Finansportalen

Gratis rentekroner
Hvis vi forutsetter at renteforskjellen holder seg, betyr det at dersom du sparer maksimumsbeløpet på 20.000 kroner i året i 6 år, vil du sitte igjen med 144.084 kroner i Berg Sparebank, Grue Sparebank og Høland & Setskog Sparebank, mens du bare har 134.180 kroner dersom du plasserer pengene i Sparebanken Øst.

Med andre ord kan du få over ni tusen kroner gratis - kun ved å ta en rask titt på BSU-kalkulatoren før du velger bank.

Ny BSU-er?
Har du ikke spart i BSU før, bør du vurdere BSU-sparingen til SpareBank 1 SMN. De tilbyr alle nye BSU-kunder dobbel sparerente i 2012. Vanlig rente er 4,7 prosent mens den doble er 9,4 prosent.

Den eneste forutsetningen er at du må opprette BSU-kontoen fra nettbanken. Du må altså enten være nettbankkunde eller bli kunde i banken.

Les mer om SpareBank 1 SMN sitt tilbud her

Lov til å flytte
Du bryter ikke BSU-reglene dersom du overfører midlene til en annen bank. Men det må være en ren overførsel til ny BSU-konto. Den dagen du gjør et uttak, kan du ikke lenger gjøre nye innskudd.

Må tjene over 55.600 kroner
For å få full effekt av BSU-fradraget, må du tjene over 55.600 kr. i året. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 20.000 kr.

Må brukes til bolig
Beløpet du sparer kan imidlertid ikke brukes fritt. Det er en forutsetning at de brukes til boligformål.

Du trenger nødvendigvis ikke å bruke pengene når du kjøper bolig, men du kan bruke dem senere til betaling av renter og avdrag på boliglånet.

Ettersom sparing på BSU-konto har så mange fordeler, kan det være lurt å fortsette sparingen så lenge du kan. Det vil si inntil det året du fyller 34 år, eller til du har nådd maksimalt sparebeløp på 150.000 kroner.

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger:Trykk her for et godt tilbud på abonnement.