Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF mener det er viktig å ha langsiktig sparehorisont når man kjøper aksjefond. Foto: Scanpix/ Vff
Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF mener det er viktig å ha langsiktig sparehorisont når man kjøper aksjefond. Foto: Scanpix/ Vff

Slik sparer du smart i fond

Med en spareavtale i fond slipper du å investere på feil tidspunkt. Sjekk Dine Pengers tips til smart sparing i fond.

Totalt nettotegnet (kjøp minus salg) norske privatpersoner aksje- og kombinasjonsfond for 855 millioner kroner i oktober. Det viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes Forening (VFF).
Småsparere bør velge spareavtale
Dine Penger har lenge oppfordret småsparere til å starte månedlige spareavtaler i fond. Statistikken viser nemlig at vanlige fondssparere ofte selger og kjøper på «feil» tidspunkt.

En spareavtale vil si at du setter inn et fast beløp hver måned. Ved å spare litt hver måned eller kvartal, trenger du ikke å bekymre deg like mye for aksjemarkedets mange topper og bunner.

Kjøper for fjerde måned på rad
Dette er fjerde måned på rad at vi kjøpte mer fondsandeler enn vi solgte.

-En fristende forklaring på nordmenns positive tegningstall de siste månedene kan være at mange analytikere i høst har tilkjennegitt et positivt syn på aksjemarkedenes utvikling i den nærmeste tiden, sier Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF.

Kalkulator:Velg riktig aksjefond

- Viktigere å se på langsiktig utvikling
Han mener at slike diskusjoner er relevant for mer kortsiktig aksjehandel, men lite interessant for den som sparer langsiktig i aksje- eller kombinasjonsfond.

- For aksjesparere med langsiktige sparemål er spørsmålet snarere hvilken verdi aksjer har om fem, ti eller for den saks skyld om 20 år, sier Ruud.

Derfor er spareavtale gunstig
I en spareavtale kjøper du både når kursene er høye og når de er lave. Det tjener du på over tid. Kostnaden er imidlertid at du får litt mindre totalavkastning enn om du skulle være så heldig å treffe med et engangsbeløp nær en bunn.

Følg Dine Penger på Facebook

Høy avkastning
Forventet langsiktig avkastning i aksjefond er i gjennomsnitt 8-9 prosent pr år etter kostnader. Det er ingen andre spareformer som har høyere langsiktig forventet avkastning enn dette.

Tabellen viser hvor mye sparepengene dine vokser dersom du sparer et bestemt beløp hver måned i et visst antall år. Vi har antatt en årlig effektiv avkastning på 8 prosent. Tallene er før skatten er trukket ut og beløpet er heller ikke inflasjonsjustert. Med Dine Pengers kalkulator finner du resultatene etter skatt og inflasjon. Kilde: Dine Penger
Tabellen viser hvor mye sparepengene dine vokser dersom du sparer et bestemt beløp hver måned i et visst antall år. Vi har antatt en årlig effektiv avkastning på 8 prosent. Tallene er før skatten er trukket ut og beløpet er heller ikke inflasjonsjustert. Med Dine Pengers kalkulator finner du resultatene etter skatt og inflasjon. Kilde: Dine Penger


Invester penger du ikke trenger (med det første)
Skal du starte å spare i aksjefond, er det er imidlertid viktig at du ikke investerer penger som du vil trenge med det første. Sparing i fond forutsetter at du har et lengre tidsperspektiv på sparingen.

Les på e24:Oslo Børs snuser på emisjonsrekord

Sparer deg for skatt
Nok en fordel med å spare langsiktig i aksjefond er skattekreditten. I banken må du betale 28 prosent skatt av avkastningen (renteinntekten) din hvert år. I aksjefond slipper du å betale skatt helt frem til du selger andelene.

De pengene du sparer på å ikke betale skatt, blir stående i fondet og gir en rentesrente-effekt som over mange år blir betydelig.

Velg et bredt fond
Velger du å følge vårt råd, bør du kjøpe et bredt globalfond og sitte lenge. Globalfond gir deg lavest aksjerisiko, og jevner ut avkastningsforskjeller regioner i mellom.

Kjøp gjerne et passivt indeksfond eller børsnoterte fond - da fjerner du i tillegg all forvalterrisiko (risikoen for at du velger en dårlig forvalter).

Slike fond har også lavere kostnader, og mindre av avkastningen forsvinner dermed til forvalteren.

Du sikrer deg tilnærmet aksjemarkedets gjennomsnittlige avkastning. Aktive fond kan gi mer, men kan også gi mindre.

Velg de beste
Når du skal velge fond, holder det å se på DP-terningen. DP-terningen er Dine Pengers rangering av ulike fond. Den tar hensyn til både kostnader, risiko og avkastning. Velg fond med terningkast 5 eller 6.

Tror du mer på forvalteren og mindre på kostnadene (det betyr samtidig at du tror mer på aktiv forvaltning), bør du vektlegge DP-indeksen mer.

DP-indeksen viser hvor flinke aktive forvaltere er til å skape avkastning i forhold til markedet. Velg fond med indeks over 1. Jo høyere, jo bedre.

Finn beste aksjefond for deg her.

Når skal jeg selge?
Du skal selge når du trenger pengene. Det kan være seg til boligkjøp, forbruk, sykdom, personlig økonomisk krise, pensjon eller noe helt annet.

Sparer du til pensjon er det ofte lurt å selge seg gradvis over flere år gjennom en uttaksavtale.