SPAR SMART: Pass på hvilken bank som skal passe på sparepengene dine. Foto: Scanpix.
SPAR SMART: Pass på hvilken bank som skal passe på sparepengene dine. Foto: Scanpix.

Tjen 11.500 på beste sparerente

I løpet av 10 år kan du få 11.500 kroner mer i renteinntekter på sparepengene dine hvis du velger bankene med best innskuddsrente.
Med rekordlav utlånsrente har mange nordmenn fått litt ekstra penger mellom hendene de siste månedene.
- Spar noe av det til dårligere tider, er ekspertenes klare råd.

Krisekonto
- Å ha en buffer i reserve er grunnmuren i en god privatøkonomi. Dine Penger anbefaler som en tommelfingerregel å ha 1-3 månedslønner, eller mellom 10.000 og 100.000 kroner i likviditetsreserve. Opprett gjerne en egen konto for dette formålet, så du ikke fristes til å bruke pengene på storbyhelg eller ny flatskjerm, sier Dine Pengers bankekspert, Richard Nodeland.

I snitt 11.500 kroner mer
VG Dine Penger har sett på innskuddsrentene til de fem beste og de fem verste bankene hvert år de siste ti årene.

I gjennomsnitt ville du ha fått hele 11.500 kroner mer i rente (fratrukket skatt og inflasjon) om du hadde brukt de beste bankene sammenlignet med de verste på 50.000 sparte kroner i hele perioden.

Prøv Dine Pengers sparekalkulator

600 milliarder
- Det som virker som en liten besparelse, at du kanskje får 1 prosent eller tre mindre på sparepengene dine i løpet av ett år, blir fort store summer om du blir værende i dårlige banker over tid. Det er ingen grunn til å sitte i slike kundeforhold, spesielt ikke når du kan flytte sparepengene med et tastetrykk eller en telefon, sier Nodeland.

Nordmenn har over 600 milliarder kroner stående på bankkonto. Kampen om de beste innskuddskundene er knallhard, og nykommerbankene overbyr hverandre for å tilby de beste betingelsene. Likevel henger mange av de tradisjonelle sparebankene langt etter.

LES OGSÅ:Spar mens du ennå kan

2,7 prosentpoeng skiller
Beregninger Dine Penger har gjort viser at i perioden 1998 til 2009 har differansen mellom de fem beste og de fem dårligste sparekontoene i snitt vært på 2,7 prosentpoeng.

Hadde du spart 50.000 kroner i ti år hos en av de fem beste bankene i Norge hvert år, hadde du fått en rentegevinst etter skatt og inflasjon på nesten 10.000 kroner.

Hadde du gått for en av de fem dårligste bankene hvert år hadde du i gjennomsnitt tapt nesten 2.000 kroner på ti år med sparing (se graf.)
Spar smart
VG Dine Penger har også sjekket innskuddsrentene bankene tilbyr akkurat nå.

Har du 50.000 kroner på bok, skiller det nesten 3 prosent fra landets beste sparekonto til landets dårligste.

I løpet av et år kan du dermed øke renteinntekten med en tusenlapp etter skatt ved hjelp av noen få tastetrykk om du bytter fra dårligste til beste sparekonto.

LES OGSÅ:Spar 50.000 kroner «få» 50.000 kroner.

Nykommer på topp
Nykommeren Sparesmart.no topper rentebarometeret med sine 3,15 prosent på innskudd fra første krone. Sparesmart.no er en del av Terra Kortbank AS og er medlem i Bankenes Sikringsfond. Dine innskudd på inntil 2 millioner kroner er dermed sikret om banken skulle gå konkurs eller ikke klare å betale ut innskudd.

Sjekk Dine Pengers høyrentekalkulator

Det er heller ingen begrensninger på antall uttak eller gebyrer på bruk av kontoen. Og siden Sparesmart.no er en ren nettbank, gjøres åpning av konto og all annen bruk på nett.

Å la pengene bli stående på en lusen sparekonto, kan fort bli dyrt. Det kan faktisk bli så ille at du i realiteten taper penger på å spare. Skatt og inflasjon kan nemlig til sammen spise opp hele innskuddsrenten - og mer til!

Har du 35.000 kroner på sparekonto i ett år med dagens rente hos Indre Sogn Sparebank vil du få lusne 12 kroner og 50 øre i rente for hele året, når skatten er betalt. Det betyr at etter inflasjon er trukket fra vil du faktisk gå i minus.

De samme 35.000 kronene hos Sparesmart.no gir en gevinst på ca. 800 kroner etter skatt. (se tabell for de andre bankene.)

Om tabellen: Rentesatsene er hentet fra Dine Pengers høyrentekalkulator 31.august 2009. Høyrentekalkulatoren er oppdatert med bankenes nye innskuddsrenter etter Norges Banks rentekutt 17.juni 2009.
Om tabellen: Rentesatsene er hentet fra Dine Pengers høyrentekalkulator 31.august 2009. Høyrentekalkulatoren er oppdatert med bankenes nye innskuddsrenter etter Norges Banks rentekutt 17.juni 2009.


Slik bytter du bank
Det er ingen grunn til at du skal sitte og se sparepengene forvitre. Å opprette sparekonto i en ny bank er kjempeenkelt:

- Du trenger ikke gjøre opp sparekontoen i din gamle bank, og langt mindre kundeforholdet, dersom du fortsatt vil beholde din gamle bank som hovedbank.

- Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut et enkelt skjema på Internett eller ta en telefon til banken du vil opprette konto hos.

- Flere banker, blant annet Sparesmart.no, tilbyr nå oppretting av nytt kundeforhold ved hjelp av BankID (elektronisk signatur). På denne måten slipper du å måtte dra til banken for å legitimere deg. Du må imidlertid ha opprettet BankID i en annen bank for å benytte deg av elektronisk signering.

- Når kontoen er opprettet, er det bare å føre over pengene fra din gamle sparekonto.