Finansminister Sigbjørn Johnsen tror ikke at en endring av dagens BSU-regler vil føre til mer privat sparing. Foto: Scanpix
Finansminister Sigbjørn Johnsen tror ikke at en endring av dagens BSU-regler vil føre til mer privat sparing. Foto: Scanpix

- Vil ikke bedre BSU-sparingen

Høyre, KrF, Venstre og FrP vil gjøre ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) enda bedre. Finansministeren sier nei. Finn beste BSU-konto her.
De fire opposisjonspartiene ønsker å gjøre forbedringer både for individuell pensjonssparing (IPS) og boligsparing for ungdom (BSU).
LES OGSÅ:- Vil gjøre BSU-ordningen enda bedre.

For BSU-sparing ønsker partiene en økning i det årlige sparebeløpet og et høyere sparetak, skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) på sine sider.

Høyere sparetak og skattefradrag
I tillegg ber de regjeringen vurdere å øke skattefradraget fra 20 prosent til 28 prosent, samt å heve dagens aldersgrense på 34 år.

I dag kan du som er under 34 år årlig spare 20.000 kroner på BSU-konto. Totalt kan du spare 150.000 kroner.

Av sparebeløpet får du 20 prosent direkte skattefradrag i skatteoppgjøret. Det vil si 4000 kroner lavere skatt om du sparer maksbeløpet på 20.000 kroner.

Kalkulator:Finn beste BSU

Abid Raja (V) og Jan Tore Sanner (H) er blant de som står bak forslagene. Foto: Scanpix/Høyre
Abid Raja (V) og Jan Tore Sanner (H) er blant de som står bak forslagene. Foto: Scanpix/Høyre
Avviser forslag
Forslaget skal behandles i Stortinget 17. desember, men det er liten grunn til å håpe på gjennomslag.

I et brev til finanskomiteen vender nemlig finansminister Sigbjørn Johnsen tommelen ned for forslagene:

- Det er gode prinsipielle argumenter mot å skattefavorisere bestemte spareformer, skriver Johnsen i svaret til Finanskomiteen.

Finansministeren påpeker at forskning viser at slik skattefavorisering i svært liten grad påvirker den samlede private sparingen. Det bidrar først og fremst til å flytte på eksisterende sparing.

- Dersom målet er å øke den private sparingen, er ytterligere skattefavorisering av bestemte spareordninger som IPS eller BSU derfor neppe særlig virkningsfullt, mener finansministeren.

Derfor er BSU-sparing bra:
Dine Penger har mange ganger skrevet at BSU er den gunstigste spareordningen du kan ha. Ingen annen spareform gir deg like høy avkastning til like lav risiko.

I tillegg til skattefradraget på 20 prosent, får du god rente på pengene.

Under ser du de beste bankene for BSU-sparing nå:
Kilde: Dine Penger
Kilde: Dine Penger

For en fullstendig liste, se her.

Må brukes til bolig
Pengene du sparer må brukes til kjøp av ny bolig eller nedbetaling av lån på eksisterende bolig.

Dette inkluderer bolig i utlandet (må være fast bosted) og anskaffelse av garasje til ny bolig.

Les på e24:Seks av ti unge sparer i BSU

Må tjene over 55.000 kroner
For å få full effekt av BSU-fradraget, må du tjene over 55.600 kroner. Det er først da du betaler nok skatt (4000 kroner) til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 20.000 kroner.

Da har vi ikke tatt hensyn til andre fradrag - som for eksempel rentefradrag, reisefradrag eller foreldrefradrag. Har du slike fradrag må du tjene enda mer før disse fradragene får effekt på skatten din.

Endringer i IPS
Sammen med endringene i BSU-reglene, ønsker partiene å endre reglene for individuell pensjonssparing (IPS).

Les alt om IPS:- Denne sparingen er ulønnsom

Forslagene innebærer blant annet årlig fradrag i alminnelig inntekt for årlige innbetalinger (inkludert kostnader) på inntil 40.000 kroner, samtidig som det innføres en symmetrisk beskatning av fradragene for innbetaling til, og utbetalingene fra ordningen.