TROMS. Kvænangen og Kåfjord. De er nesten nabokommuner, men befinner seg i hver sin ende av skalaen i kåringen av Norges beste aksjefondssparere. Foto: Flickr/Ruben Holthuijsen og Tore Kristiansen/VG.
TROMS. Kvænangen og Kåfjord. De er nesten nabokommuner, men befinner seg i hver sin ende av skalaen i kåringen av Norges beste aksjefondssparere. Foto: Flickr/Ruben Holthuijsen og Tore Kristiansen/VG.

Her bor landets beste fondssparere

Landets «beste» og «dårligste» aksjefond-kommune ligger i Troms.

I Kvænangen kommune i Troms har innbyggerne i gjennomsnitt hele 55.812 kroner plassert i aksjefond - det høyeste beløpet i landet.

Noen kilometer lenger sør, er tilstanden en annen. I motsatt ende av aksjefond-skalaen finner vi nemlig Kåfjord kommune, der hver innbygger i snitt har plassert 2.125 kroner i aksjefond.

Kvænangen-sparerne ligger også langt foran kommunen på andreplass, Skjåk i Oppland, hvor innbyggerne i gjennomsnitt eier aksjefond for 41.080 kroner.

Det er en fersk rangering fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) som viser hvor man i Norge sparer mest og minst i fond.

Les også:Advarer mot nordmenns sparefavoritt

 - Grunnen til at Kvænangen troner øverst på listen er at noen få av innbyggerne i kommunen har store plasseringer i aksjefond. Da det bare bor rundt 1.300 personer i kommunen, blir gjennomsnittsbeløpet per innbygger høyt, skriver VFF i en melding. 

Vestlandskommuner. På topp ti-listen blant kommunene, er det stort sett vestlandskommuner som dominerer, med unntak av Kvænangen og de to nabokommunene, Skjåk og Lom i Oppland (se tabell). For liste over alle kommunene, se VFFs hjemmesider.

Les også:- Nordmenn bør lære av svenskene

Kilde: VFF
Kilde: VFF

Rogaland på topp. Når man ser på fylkene under ett, er det Rogaland som kommer ut som de "flinkeste" fondssparerne. 

Syv av de ti kommunene øverst på listen er rogalandskommuner, der det er kommunene Hjelmeland og Stavanger som har henholdsvis 40.321 kroner og 36.670 kroner i aksjefond per innbygger som kommer høyest opp.

I gjennomsnitt har innbyggerne i oljefylket 24.875 kroner i aksjefond, noe som er nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet for Ola og Kari på landsbasis, som er på 12.613 kroner.

Andreplassen blant fylkene går til Oslo, med et snitt på 15.077 kroner per innbygger. Dette er et godt stykke bak vinnerfylket.

Nederst på listen over fylkene finner vi Hedmark, etterfulgt av Troms og Finnmark. 

Les også:Derfor sparer kvinner mindre i fond

- Ulik vilje til risiko. - Undersøkelsen viser at det er overraskende store regionale

- Overrasket. Administrerende direktør i VFF, Lasse Ruud.
- Overrasket. Administrerende direktør i VFF, Lasse Ruud.
Foto: Foto: NTB Scanpix

forskjeller i hvor mye penger nordmenn har i aksjefond. Det ser altså ut til å være store regionale forskjeller i hvor villige vi er til å leve med at sparepengene våre svinger i verdi for å oppnå høyere langsiktig avkastning, sier administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud.

- Hvor stor andel av sparepengene vi er villige til å utsette for risiko, for eksempel gjennom aksjefond, vil ha vesentlig betydning for hvor velstående vi kan regne med å bli på sikt, sier Ruud.

Om undersøkelsen: Verdipapirfondenes forenings (VFF) har gjennomført en undersøkelse om sparing i aksjefond per innbygger for alle norske fylker og kommuner ved utgangen av juni 2013.