LEIER UT: Merete Sæther begynte å leie ut til turister for å få bedre råd som student.
LEIER UT: Merete Sæther begynte å leie ut til turister for å få bedre råd som student.
Foto: Privat

Merete droppet leieboer - finansierer studiene ved å leie ut til turister

- Det hadde nok vært mer økonomisk å leie ut på heltid, men dette er hyggeligere, sier Merete Sæther. De siste to årene har hun leid ut et rom i leiligheten sin via nettstedet Airbnb.

Turister på besøk. Da Merete Sæther sluttet i sin faste jobb for å begynne å studere igjen for to år siden forstod hun raskt at hun trengte litt ekstra penger.

Burde hun kanskje finne en leieboer som kunne bo på det ene rommet i leiligheten hennes på Carl Berner i Oslo?

Billedkunstnerstudenten slo raskt fra seg tanken på en heldtidsleieboer da hun gjennom noen venner hørte om en nettside hvor du både kan leie og leie ut bolig til turister. 

- Jeg tenkte at hvis ikke jeg har råd til å reise så mye lenger, så får turistene komme til meg. Det hadde nok vært mer økonomisk å leie ut til en person på fulltid, men dette er hyggeligere, sier hun.

- Nå kan jeg faktisk droppe å leie ut en periode hvis jeg trenger rommet selv. 

Les også:Slik kan du spare mye penger på bolig i ferien

Hektisk om sommeren. Det var gjennom noen venner som hadde brukt nettstedet Airbnb til å finne feriebolig at Sæther for to år siden begynte å sjekke mulighetene for å leie ut leiligheten sin her i Oslo.

Merete Sæther begynte å leie ut til turister for å få bedre råd som student.
Merete Sæther begynte å leie ut til turister for å få bedre råd som student.
Foto: Foto: Robert Koziarski

I løpet av de to årene hun har brukt nettstedet, har Sæther merket tydelig at både etterspørselen og antallet som gjør det samme som henne i Oslo har økt. Dine Penger har tidligere skrevet at antall nordmenn som booket bolig i utlandet gjennom Airbnb ble over tredoblet i fjor.

Hos Sæther på Carl Berner bor de fleste gjestene rundt tre dager før de reiser videre. Nå i sommer tar hun 468 kroner natta, men forteller at dette varierer en del utfra årstid og hva som skjer i byen.

- Om sommeren er det som regel mer hektisk enn på vinteren. Det er hyggelig og morsomt, men det tar også litt tid. Jeg har jo et ansvar for å sørge for at det er rent og at ting er på stell, sier hun.

Hun forteller at hun i sommer har tjent rundt 7.000-8.000 kroner på å leie ut rommet. 

Les også: Blakk etter ferien? Slik kommer du over kneika

Får inspirasjon. Da Sæther begynte å leie ut rommet i leiligheten sin gjorde hun det hovedsaklig for pengenes skyld. Men grunnen til at hun fortsatte var en helt annen.

- Hele konseptet er fantastisk. Jeg blir kjent med folk fra hele verden, og får inspirasjon til egne reiser. I tillegg blir jeg kjent med Oslo på en helt annen måte gjennom turistenes mange spørsmål og betraktninger, sier hun.

Det er sjelden Sæther blir med turistene ut på aktiviteter, men hun stiller opp når de har spørsmål og tar gjerne en prat med gjestene over en kaffekopp på kjøkkenet. Hennes siste gjester kom helt fra Singapore, forteller hun.

- Jeg har ikke hatt noen dårlige opplevelser på disse to årene. Noen bor også hos meg mens de prøver å finne jobb i Norge. Tidligere i sommer hadde jeg en jente fra Portugal på besøk som lette etter jobb. Nå er hun tilbake i Norge og vi har møttes, sier Sæther.

- Jeg har fått mange spennende kontakter gjennom å leie ut på denne måten. 

Les også: - Tromsø er annerledes. Det ville vært for dyrt med hotell og leiebil

Anne Mette Hårdnes Skåret, ansvarlig advokat hos Leieboerforeningen
Anne Mette Hårdnes Skåret, ansvarlig advokat hos Leieboerforeningen
Foto: Foto: Kirsten Randers-Pehrsson

Husk kontrakt. Anne Mette Hårdnes Skåret, ansvarlig advokat hos Leieboerforeningen, forteller at de ikke er så mye borti konflikter i forbindelse med utleie av bolig eller rom til turister, og at denne typen utleie ikke reguleres av husleieloven.

- Jeg kan godt forstå at det er fristende å leie ut boligen og tjene litt penger hvis en er bortreist en god stund selv, sier hun.

Skåret anbefaler å bruke seriøse aktører hvis du skal leie ut til turister. Om du leier ut via nettsider som tilbyr ferieleiligheter vil nettaktøren sørge for at all personalia på leier blir innhentet, i tillegg til at leier må forskuddsbetale, forklarer hun.

- Leieren på sin side er sikret ved at utleieren ikke får utbetalt penger før oppholdet faktisk er gjennomført. På disse sidene vil du også få referanser på både utleier og leier i form av anmeldelser fra andre som har brukt tjenesten.

Om du ikke leier ut via en slik aktør bør du være nøye med å skrive en kontrakt og få forskuddsbetalt og/eller et depositum, anbefaler advokaten.

- I kontrakten bør begge parters personalia og kontaktinformasjon fremkomme, i tillegg til generelle plikter og hvilken stand leiligheten skal være ved utflytting. Det bør også stå tydelig i kontrakten hvor lenge personen skal bli boende, sier Skårer, og avslutter:

- Det vil alltid være en risiko for at noen ikke betaler, ikker flytter ut eller har ville fester i boligen din, men heldigvis skjer ikke dette så ofte.