FRISTER MED KJEMPEAVKASTNING: Crowd1 lokker med «lukurative bonusordninger» og «et system som tidligere var forbehold multimillionærer». Norske Johan Kloster er en aktiv verver. Bildet er fra da han var sjef i det ulovlige pyramidespillet WMI Skandinavia. 
FRISTER MED KJEMPEAVKASTNING: Crowd1 lokker med «lukurative bonusordninger» og «et system som tidligere var forbehold multimillionærer». Norske Johan Kloster er en aktiv verver. Bildet er fra da han var sjef i det ulovlige pyramidespillet WMI Skandinavia. 

Nordmenn betaler 25.000 kroner for å bli med i nytt pyramidesystem

Den tidligere pyramidetoppen Johan Kloster verver nordmenn til nytt nettverk. Det har gjort norske myndigheter oppmerksomme.

Som følge av flere henvendelser om nettverket Crowd1, har Lotteritilsynet tatt kontakt med en gammel kjenning. 

«Lotteritilsynet registrerer at Crowd1 omsettes i et pyramidesystem, men har per i dag ikke tilstrekkelig kunnskap om omsetningssystemet til å kunne vurdere om dette er et ulovlig pyramidespill», heter det i et brev fra juni i år. 

Her orienterer Lotteritilsynet om den norske pyramidebestemmelsen. Brevet er sendt både til Crowd1s registrerte adresse i De forente arabiske emirater og til nordmannen Johan Kloster. 

Han har publisert en rekke informasjonsvideoer om Crowd1 på YouTube. Den mest populære var sett omtrent 500 ganger inntil alle videoene ble gjort usynlige i etterkant av at Dine Penger tok kontakt med ham. 

Johan Kloster har ikke ønsket å gi noen kommentarer til saken og har innstendig krevd at han ikke blir omtalt i artikler om Crowd1. 

SLETTET SPOR: Johan Kloster har lastet opp flere informasjonsvideoer på YouTube, men har nå gjort disse usynlige.
SLETTET SPOR: Johan Kloster har lastet opp flere informasjonsvideoer på YouTube, men har nå gjort disse usynlige.
Foto: Skjermdump

Dette er ikke første gang Johan Kloster har vært i Lotteritilsynets søkelys. 

I 2013 var han sjef i WMI Skandinavia AS, et selskap som Lotteritilsynet konkluderte med at bedrev ulovlig pyramidevirksomhet. 

Kloster hoppet den gangen raskt over på et nytt konsept ved navn That Free Thing. Dette hadde ifølge Lotteritilsynet svært pyramidelignende trekk, skrev E24

Siden april i år har Johan Kloster satset på Crowd1. Han har personlig vervet et tosifret antall nordmenn og ifølge oversikten på egen profil tjent over 60.000 euro på dette. 

Dine Penger har tatt kontakt med seks av personene som Kloster har vervet. Tre har besvart e-posten, men ingen av dem ønsker å stå frem med navn. 

– Foreløpig har ikke posisjonen min gitt noen avkastning. Slik jeg har forstått det, er eventuell fremtidig avkastning basert på annonseinntekter knyttet til tredjepartsleverandører, skriver én som gikk for Crowd1s titanium-pakke til 2499 euro. Det tilsvarer omtrent 25.000 kroner. 

Har du tips til saken? Skriv gjerne til vår journalist!

PYRAMIDESTRUKTUR: Johan Kloster bruker kallenavnet Mastertrade. Han har vervet et tosifret antall personer til Crowd1. De med lyseblå ikoner har betalt 2499 euro, tilsvarende 25.000 kroner.
PYRAMIDESTRUKTUR: Johan Kloster bruker kallenavnet Mastertrade. Han har vervet et tosifret antall personer til Crowd1. De med lyseblå ikoner har betalt 2499 euro, tilsvarende 25.000 kroner.

For å slå fast om et selskap bedriver ulovlig pyramidevirksomhet, er det ifølge Lotteritilsynet fire kriterier som må innfris, grovt sagt. 

  • Det må ha en pyramidestruktur – altså at selskapet er bygd opp i flere nivåer der deltagerne kan verve nye deltagere på et lavere nivå. 
  • Man må betale for å delta. 
  • Man må kunne tjene penger på å verve andre. 
  • Mer enn halvparten av inntektene må komme fra verving av deltagere. 

Oppfylles alle fire kriterier, vil det si at virksomheten er forbudt å opprette, drive og delta i. 

For Crowd1s del knyttes det usikkerhet først og fremst til det siste punktet. Fra utsiden er det ikke lett å vite hvor stor andel av virksomhetens omsetning som kommer fra selve vervingen og hva eventuelle andre inntekter består av. 

På egen nettside skriver selskapet at «Crowd1 har skapt et unikt system for den største globale bevegelsen noensinne. Vi har åpnet opp for at alle mennesker kan dra nytte av et system som for noen år siden var forbeholdt multimillionærer».

Her hevder de også å være det første selskapet noensinne som «forbinder crowd marketing med online gaming på en unik og revolusjonerende måte», noe som vil la medlemmene «dra nytte av avtaler med lønnsomme tredjepartsselskaper». 

Det tilbys imidlertid ingen konkret informasjon om hvordan Crowd1 skal tjene penger, hvem de lønnsomme tredjepartsselskapene er eller hva som skal til for at det enkelte medlemmet får avkastning på investeringen sin.

LES OGSÅ: Dette kan du tjene på å leie ut bilen din (+)

HVIT TIL TITANIUM: Crowd1s største pakke koster 2499 euro. Den gir «eierrettigheter» verdt 3500 euro. Den skal altså være mer lønnsom over tid.
HVIT TIL TITANIUM: Crowd1s største pakke koster 2499 euro. Den gir «eierrettigheter» verdt 3500 euro. Den skal altså være mer lønnsom over tid.

Likevel skal Crowd1 ha vokst i høyt tempo de siste månedene. Ifølge deres egne Facebook-sider passerte nettverket 800.000 medlemmer verden over den 26. november. 

Siden man betaler seg inn med mellom 99 og 2499 euro, betyr det at de samlede innbetalingene til Crowd1 ligger på minst 80 millioner euro, trolig langt mer, dersom medlemstallet stemmer.

Mens markedsføringen i Norge etter Dine Pengers kjennskap har begrenset seg til YouTube og sosiale medier, har Crowd1 blant annet i Sør-Afrika og på Filippinene gjort seg synlig med større arrangementer. Her har to svensker vært selskapets ansikter utad. 

Den ene er Johan Staël von Holstein. 56-åringen var en gang blant skandinavisk næringslivs mektigste og rikeste, som grunnlegger av IT-selskapene Icon Medialab og Letsbuytit.com. Men boblen sprakk og selskapene, som på ett tidspunkt var verdsatt til milliarder, raste i verdi. 

Siden den gang har han vært en prominent foredragsholder samtidig som han har gjort en rekke forsøk på å skape det nye store – uten hell. 

– Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å bli en Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, men jeg har mislyktes, sa entreprenøren i et intervju med Expressen i 2011. 

KJENT I SVERIGE: Johan Staël von Holstein har vært en offentlig figur i Sverige de siste 20 årene. Nå promoterer han Crowd1. 
KJENT I SVERIGE: Johan Staël von Holstein har vært en offentlig figur i Sverige de siste 20 årene. Nå promoterer han Crowd1. 
Foto: Anders Wiklund / Tt, TT Nyhetsbyrån

Men von Holstein virker ikke å ha gitt opp drømmen.    

– Jeg skal jobbe veldig hardt for å gjøre dette min tredje enhjørning (et selskap som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar, journ.anm.) og har ambisjoner om å notere selskapet på en ledende børs, sa han på et arrangement i oktober

Overfor Dine Penger nekter imidlertid Johan Staël von Holstein for å være sjef for selskapet, slik han blir presentert som ved flere anledninger, deriblant i et intervju lagt ut av Crowd1s Youtube-kanal. 

I en melding skriver han: 

«Jeg er ikke CEO i selskapet, men har blitt leid inn for å holde foredrag og å bidra strategisk mot en fremtidig lansering. Selskapet er i en intensiv oppbyggingsfase og ingen i ledelsen har mulighet til å stille til intervju for øyeblikket.» 

LES OGSÅ: Pyramideselskap med titusener av norske deltakere er anmeldt

Den andre profilerte Crowd1-lederen er Jonas Eric Werner. Han presenteres som selskapets grunnlegger. 

Jonas Eric Werner har tidligere vært sentral i nettverket Spinglo/Synkronice som han i 2011 spådde at ville oppleve kraftig vekst og en lysende fremtid. Men nettverket døde ut. Tilbake sto flere unge medlemmer som aldri så pengene sine igjen. 

Werner ble på sin side rekruttert til et nytt nettverk, Opn-Sitetalk. Sitetalk skulle senere bli innlemmet i Onecoin, et av de største pyramidespillene verden har sett, med over 3 millioner medlemmer som til sammen spyttet inn mer enn 30 milliarder kroner, ifølge amerikanske myndigheter.

Det har ikke lykkes Dine Penger å komme i kontakt med Jonas Eric Werner. 

Heller ikke Lotteritilsynet har fått svar på brevet de sendte ut, forteller rådgiver Rannveig Gram Skår. Enn så lenge har hun ingen vurdering av lovligheten til Crowd1 å komme med.

– Vi har sendt selskapet et informasjonsbrev hvor vi orienterer om regelverket i Norge, men vi har ikke ved dette brevet tatt stilling til eller vurdert om det foreligger brudd på regelverket, skriver hun i en e-post.

– Er det noe som står på agendaen? 

– Lotteritilsynet vurderer kontinuerlig hvordan vi skal innrette vårt tilsyn. Vi foretar tilsyn etter risikovurderinger. Dette er derfor ikke noe vi kan svare på, på nåværende tidspunkt, skriver hun i en e-post. 

– Hva skal til for at dere undersøker nøyere/gjennomfører tilsyn?

– Dette beror på risikovurderinger. Vi får mange tips om selskaper som driver pyramidelignende virksomhet i Norge, vi følger med på mange aktører og prioriterer saker ut fra blant annet utbredelse i Norge. Informasjon vi mottar tar vi med oss videre i vårt arbeid, og i vår kontinuerlige vurdering av hvordan vi skal tilrettelegge vårt tilsyn.

– Hvor mange henvendelser har dere fått om selskapet?

– Vi har mottatt rundt 20 henvendelser, og i tillegg rundt 40 treff på vår pyramidetest som ligger tilgjengelig på våre nettsider. 

– Hva vet dere om rollen til Johan Kloster i Crowd1?

– Som vi skriver i vårt informasjonsbrev har noen med dette brukernavnet publisert informasjonsvideoer om Crowd1 på YouTube. Av denne grunn er informasjonsbrevet også rettet til enkeltmannsforetaket Johan Kloster. Vi har ikke mottatt svar på vår henvendelse, og kan derfor ikke si noe mer om dette.

– Gjør hans historikk at dere er ekstra oppmerksomme på Crowd1 nå?

– Eventuell tilknytning til annen pyramidevirksomhet har ikke vært av betydning for at vi har valgt å sende informasjonsbrev.

Prøv Dine Penger+ i én måned for kun 1 krone! Trykk her for å gå til tilbud.

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!