UT PÅ TUR: Fra venstre: Kasper Høglund, Mari Stephansen og Bodil Gilje gir deg gode turtips til sommerferien.
UT PÅ TUR: Fra venstre: Kasper Høglund, Mari Stephansen og Bodil Gilje gir deg gode turtips til sommerferien.
Foto: Privat/Marius Dalseg Saetre/DNT/Ivar Lien

Turekspertenes beste sommerferietips

Det trenger ikke å koste mye for å få en flott sommerferie i norsk natur.

Ifølge Reiseundersøkelsen til SSB, ble det gjennomført 15,7 millioner feriereiser innenlands i 2018. Snittet for de foregående ti årene ligger mellom 10 og 11 millioner feriereiser.

– Den veldig varme sommeren i fjor er trolig hovedårsaken til at flere valgte å feriere i Norge, i tillegg til at kronen fortsatt holder seg svak og gjør utenlandsreiser relativt sett dyrere. En tredje viktig årsak er stadig økt fokus på klimagassutslipp ved flyreiser og økt bevissthet rundt «kortreiste» ferier, sier Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret. 

Det virker dessverre ikke som om fjorårets skyhøye temperaturer kommer til å vise seg på gradestokken denne sommeren. 

– Vi kan si at i fjor var en uvanlig varm sommer, så det skal mye til for at det samme skjer igjen. Det er ikke umulig, men dersom vi får to like varme somre på rad, så vil det være oppsiktsvekkende, sier seniorforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt. 

Macic er usikker på om innenlandsreisende stiger til et nytt rekordår i 2019. Prognosene for årets sommerferie påvirkes av renteøkningene, som vanligvis fører til styrket kronekurs. Dette gjør utenlandsreisene noe rimeligere, som taler for at flere vil reise ut.

– Økt miljøfokus og ordet «flyskam» sitt inntog vil fortsette å påvirke innenlandsreisene positivt. Det gjenstår å se hvilken effekt som dominerer, men jeg lurer på om flyskammen plutselig forsvinner dersom det skulle hølje ned i hele sommer, sier hun.

Dersom du heller vil på utenlandsferie, har Dine Pengers eksperter sammenlignet sydenprisene i en artikkel. Les saken her (+).

Den Norske Turistforening (DNT) forventer fortsatt godt besøk på hyttene i år, og begrunner dette med at stadig flere får øynene opp for turmuligheter i eget land, i kombinasjon med en økende klimabevissthet. I fjor hadde hyttene totalt over 65.000 overnattinger i juli 2018, som var en vekst på hele 6 prosent fra året før. 

Kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening, Mari Stephansen. 
Kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening, Mari Stephansen. 
Foto: Marius Dalseg Saetre/DNT

– Alle kan bo på DNTs hytter, men det lønner seg å være medlem, for da både bor og spiser man billigere. Dersom du skal på en selv- eller ubetjent hytte må en i følget være medlem for å få tilgang til nøkkelen, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT. 

For priseksempel på overnatting, se nederst i saken. 

– Vi anbefaler de som er ferske i turlivet å velge det aller nærmeste. Det kan du blant annet gjøre på våre nettsider, der du kan sjekke ut hytter i nærheten av der du bor, sier Stephansen.

Her er noen av DNTs tips til hytteturer i sommerferien: 

  • Sotra Sæter i Breheimen, som er en over 100 år gammel sæter bestående av ti bygninger på et tun.
  • Bjørnhollia i Rondane har fått byggeskikkpris, og en reise hit kan kombineres med en rundtur til Rondvassbu – Dørålseter – Bjørnhollia.
  • Iungsdalshytta i Skarvheimen tilbyr et levende stølsliv med kyr, sau, gris og høner. 
  • Gjevlivasshytta i Trollheimen er landets eldste bevarte turisthytte.
  • Svukuriset i Femundsmarka er en ombygd fjellgård som er et godt utgangspunkt for deg som skal gå hytte til hytte, men også bo fast noen dager.

Kasper Høglund har bodd ute i bil og telt i syv måneder, og dokumenterer sin reise på Instagram. Han deler sine beste tips, både når det kommer til områder, og triks for en rimelig og behagelig tur.

Kasper Høglund har bodd i bil og telt i syv måneder, og deler sine beste tips med Dine Penger-leserne. 
Kasper Høglund har bodd i bil og telt i syv måneder, og deler sine beste tips med Dine Penger-leserne. 
Foto: Privat

– Noe jeg vil anbefale alle de med grønne skilter eller stor bil; ta med en madrass bak i bilen, og se om du har plass til å sove der. Økonomisk sett kan det ikke bli billigere å dra på biltur i Norge. Stopp på en egnet plass ved en grusvei når dagens kjøring er over, lag god mat med reisefølget og få deg litt velfortjent søvn.

Han sier også at om man ikke har plass i bilen, så er det like lett å slå opp telt noen hundre meter bort fra veien. Det sparer man også mye penger på.

– Er det noe både jeg og turfolket på Instagram elsker, så er det utstyr. Du vil bli overrasket over hvor lite du faktisk trenger. Jeg har hatt netter hvor jeg har hatt med meg en hengekøye, vannflaske og sovepose. Mer trenger man egentlig ikke. Dersom du skal sove på toppen av et fjell midt på vinteren, så går utstyret fra å være kult til livsviktig. Men til de aller fleste turer og netter klarer man seg fint med telt, liggeunderlag, sovepose og mat.

Hvis du velger å dra på tur i marka, kan det være vanskelig å finne frem blant alle alternativene. Sjekk Dine Pengers guide til valg av fjellsko, tursekk og telt her (+).

Høglunds favorittplass på Østlandet er området rundt Rjukan. Der er det både parkeringsplass forbi tregrensen ved Stavsro, og fine teltmuligheter. Selv skal han reise opp til Lofoten så fort ferien starter, og være der hele sommeren. 

– Jeg er nok litt over gjennomsnittet av hvor «på tur» folk ønsker å være, men det viser også hva som er mulig. 

Friluftsentusiast Bodil Gilje, sier seg enig i at det ikke er nødvendig med mye utstyr for å komme seg ut i marka.

– Dette kommer jo litt an på turen, men man kan komme veldig langt med bare en presenning, et reinskinn å sove på, termos og nistepakke. Det er slett ikke nødvendig med utstyr til mange tusen for å komme seg ut. Et godt tips er å isolere godt fra bakken, for det er ofte der kulden kommer fra, sier hun.

Bodil Gilje med hunden Ronja på fanget i vinter. 
Bodil Gilje med hunden Ronja på fanget i vinter. 
Foto: Ivar Lien

For dem som skal på tur for første gang, tipser Gilje om å begynne i det små ved å kjøre opp på fjellet, og finne teltplass noen hundre meter fra veien. Om du pakker med deg niste og varmt vann på termos så slipper du å kjøpe gassbrenner og matlagingsutstyr før man vet om familien vil fortsette å sove utendørs. 

– Jeg tar nesten alltid med meg varmeflaske på tur. Den gir varme i soveposen, eventuelt i dunjakken, hele natten og holder seg tett. Det er også deilig å ha noe lettere på bena når du kommer frem etter noen timer i fjellsko, på sommeren kan du for eksempel ha sandaler med deg.

Enda et tips fra friluftsjenta er å gi alle en oppgave når man kommer frem til plassen, så kjeder ingen seg og alle får kjenne på mestring. 

– Husk også at dopapir og våtservietter ikke skal ligge igjen ute i naturen. Dopapir kan graves ned, men våtservietter må kastes i søppelet. Har du abonnement på Dine Penger? Prøv oss i én måned for én krone. Her er noe av det vi har skrevet om den siste tiden:

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året


Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken

Bli millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther


I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Velg riktig lastesykkel

Foto: Siv Dolmen

– Dette er hovedtransportmiddelet til hele familien, sier Kari Anne Solfjeld Eid, mens hun laster både barn og bagasje opp i den praktiske lastesykkelen sin. Men det er store prisforskjeller på lastesyklene. Les saken


Spar tusenlapper på riktig bildelingstjeneste

Foto: Javad Parsa

Dersom du bruker bilen lite og bor i urbane strøk, kan bildeling være noe for deg. Men ikke gå til første og beste tilbyder, for vår pristest viser at det er store prisforskjeller. Les saken