Foto: Johan Nilsson/tt, TT Nyhetsbyrån

Strandet på grunn av konkurs? Dette har du krav på

Reisegarantifondet dekker alle med pakkereiser, men din private reiseforsikring kan ikke brukes til ekstrakostnader.

Flere tusen reisende er rammet etter at verdens lengstlevende reiseoperatør, Thomas Cook Group, er begjært konkurs. 

Selskapet eier reisebyrået Ving. De melder at samtlige Thomas Cook Airlines-flyreiser blir innstilt mandag. 

For deg som skal starte på en reise med Thomas Cook Airlines i dag, vil det ikke være noe poeng å dra til flyplassen, skriver Ving. 

Hvis du imidlertid er på reise og skal hjem, må du inntil videre vente på informasjon om hva som skjer. 

- Vi jobber fortsatt med å få oversikt over hele situasjonen. Vår prioritering nå er å informere berørte gjester og hjelpe de som skal hjem nå. Med en gang vi har mer informasjon vil vi dele dette, sier Siri Røhr-Staff i Ving mandag morgen. 

Reiser som er bestilt med et vanlig flyselskap som British Airways, Norwegian, Thai Airways etc. blir på sin side ikke berørt. Du kan se på billetten eller bestillingsbekreftelsen hvilket flyselskap du reiser med. 

HØSTTILBUD: Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner

Foreløpig er det ikke avgjort om Ving Norge slås konkurs. Det vil skje dersom selskapet kommer frem til at de ikke klarer å fullføre sine kontraktsforpliktelser i tiden fremover. 

Da vil man kunne henvende seg til Reisegarantifondet, hvor Ving er medlem, som skal sikre nordmenn i utlandet fra å bli strandet på ferie i nettopp slike situasjoner. 

Reisegarantifondetsets førsteprioritet er å ordne alternative hjemreiser for de som har bestilt chartertur. Her ser du hvordan du går frem for å søke. 

Reisegarantifondet opplyser at de allerede har åpnet opp for å ta imot henvendelser om hjemtransport og refusjonskrav for å ha oversikt på et tidligst mulig tidspunkt. 

Ved en konkurs kan alle som har kjøpt en pakkereise som blir kansellert kreve refusjon, skriver Reisegarantifondet. Man har da krav på å få refundert alle forskuddsinnbetalinger, eller en alternativ hjemreise. 

Kravet for at noe regnes som pakkereise er at bestillingen inneholder minst to reisetjenester fra Ving, eksempelvis fly og hotell. 

Har du imidlertid bestilt kun fly gjennom Ving, vil du ikke få refundert hotell eller andre tjenester som du har kjøpt av andre selskaper, skriver NRK

Daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet oppfordrer alle Ving-reisende til å forholde seg til dem via epost gjennom dagen. 

– All informasjon kommer på våre nettsider. Konkursen rammer svært mange, og det er mye ryddigere at alle forholder seg til epost, som vi har rutiner for, sier han.

Man ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader, opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.