OFTE ET TAPSPROSJEKT: Det lønner seg nødvendigvis å være på toppen av en pyramide, da tjener man mest penger, takket være konseptet med at alle inntekter deles ut over nivåene i et nettverk. 
OFTE ET TAPSPROSJEKT: Det lønner seg nødvendigvis å være på toppen av en pyramide, da tjener man mest penger, takket være konseptet med at alle inntekter deles ut over nivåene i et nettverk. 
Foto: Andreas H, Flickr

Så mange tjener penger i et pyramidesystem

I Norge vokser nettverket Crowd1 dag for dag, men hva er det som får folk til å satse på virksomheter med pyramidestruktur? Pengejaget er bare én av flere faktorer, ifølge akademiker.

De eneste pyramidenettverkene som kan virke for et flertall av deltagerne er de minste, med 10–15 medlemmer. Det sier Gorm Kunøe, tidligere amanuensis ved Handelshøgskolen BI, nå pensjonist. 

I de globale nettverkene som i tur og orden får fotfeste blant titusener av mennesker er det imidlertid alltid mange som blir snytt. 

– Det er det som er tragisk, sier Kunøe.

– Hvis pyramiden er av relativt stor størrelse, er det ofte bare de to øverste nivåene som tjener penger. Det finnes ikke stor nok interesse for å bygge på videre. 

Prøv Dine Penger+ i 1 måned, for 1 krone!

87 PROSENT TAPER: Dette er en liten pyramide, der hvert medlem får beskjed om å rekruttere kun to nye. Når vervingen av nye deltagere når nivå ti, har 87 prosent av medlemmene tapt penger. 
87 PROSENT TAPER: Dette er en liten pyramide, der hvert medlem får beskjed om å rekruttere kun to nye. Når vervingen av nye deltagere når nivå ti, har 87 prosent av medlemmene tapt penger. 
Foto: Spaceboyjosh, Wikipedia

I disse dager slutter nordmenn seg til Crowd1, et nettverk som Lotteritilsynet har slått fast at omsettes i et pyramidesystem, men som de ikke har vurdert lovligheten av opp mot pyramidebestemmelsen. 

LES OGSÅ: Crowd1 får norske medlemmer til å sende kopi av passet

Det sentrale spørsmålet er hvor stor andel av selskapets omsetning som kommer fra verving av medlemmer. 

Hvis det handler om ren pengeflytting, at inntektene i hovedsak stammer fra det nye brukere betaler for å bli med i nettverket, har vi å gjøre med et ulovlig pyramidespill. 

Søskenmodellen MLM (nettverksmarkedsføring) dreier seg på sin side om salg av faktiske produkter. Selgerne forplikter seg til å kjøpe produkter selv, for så å skulle tjene penger enten ved salg eller ved verving av nye selgere – som deretter selger. 

Jo flere ledd med selgere man har over seg, jo vanskeligere er det å tjene penger selv. Den amerikanske forbruker- og konkurransemyndigheten FTC har kommet til at så mye som 99,6 prosent av alle MLM-selgere taper penger. 

Da ser det faktisk bedre ut for deltagere i innholdsløse, altså ulovlige, pyramidespill. Her går i underkant av 12 prosent av deltagerne i pluss. 

LES OGSÅ: Aksjene betaler husleien til 27 år gamle Arne Magnus (+)

Så hvorfor blir da folk i det hele tatt med? Grådighet er én åpenbar forklaring, ifølge Kunøe. 

De på toppen snakker høyt og varmt om hvor lett det er å bli rik og så slenger andre seg på i håp om å få sin del av kaken.

Gorm Kunøe, tidligere amanuensis ved Handelshøyskolen BI.
Gorm Kunøe, tidligere amanuensis ved Handelshøyskolen BI.

– I tillegg må man ha et gambling-gen. For å bli med i pyramidelignende nettverk er gambling, det må alle være klar over. 

Når deltagerne opplever at de ikke klarer å tjene penger, pleier de imidlertid ikke å rope ut om svindel og bedrag, ifølge den pensjonerte amanuensen. 

– Det er en interessant psykologisk mekanisme. Det vanlige er nemlig å bli overbevist om at det er ens egen feil, sier Kunøe.

I boken «The Confidence Game», poengterer forfatter Maria Konnikova hvordan svindel virker fordi vi inderlig ønsker å tro på den, og at de som blir lurt ofte benekter det fordi de skammer seg. 

Hennes påstand er at alle kan bli lurt hvis omstendighetene er riktige. 

Eventyret Keiserens nye klær er ifølge Gorm Kunøe en treffende analogi for det å være en del av pyramidenettverk. Her blir keiseren narret til å tro at han har flotte klær på, og selv om han stusser på at han i egne øyne er splitter naken, høster han ros fra alle kanter for sitt nye antrekk fordi ingen tør å si sannheten. 

– På samme måte ser man ikke pyramidedeltagere som forteller dem de verver hvor vanskelig det er å tjene penger, sier Kunøe. 

Det resulterer i at keiseren fortsetter å gå rundt i sine «nye klær», samtidig som han i sitt stille sinn lurer på om han er dum og ikke duger som keiser. Helt til han får høre sannheten fra en liten gutt. 

LES OGSÅ: Sånn kan du prute deg til billigere bank og forsikring (+)

Gorm Kunøe har fra tidlig 2000-tall fulgt med på nettverk med pyramidelignende omsetningssystem. Særlig har han studert The 5 Percent Community, tidenes største pyramidespill drevet fra Norge, som lurte opptil 80.000 nordmenn til å investere omtrent én milliard kroner – før selskapet gikk konkurs i 2004. 

Her fant han noen interessante geografiske ulikheter: Østfold, Østerdalen, Sørlandet og Nord-Norge var overrepresentert i medlemsmassen. 

– Jeg tror ikke det er fordi bygdefolk er lettere å lure. Det henger nok sammen med at det er tettere bånd mellom folk på bygdene, sier Kunøe. 

Prøv Dine Penger+ i én måned for kun 1 krone! Trykk her for å gå til tilbud.

Så mye bør du ha på bufferkontoen

Det er en myte at man trenger to-tre månedslønner på bufferkontoen, mener ekspertene. Men hvor mye bør du egentlig ha – og hvor bør pengene plasseres for å oppnå best mulig avkastning? Les saken her!

Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her! 

16 ting du (kanskje) ikke visste om BSU

BSU er landets beste spareordning. Men visste du at du bør droppe BSU-sparingen enkelte år, og at noen banker lar deg sette inn 300 000 kroner på én gang i BSU 2.0? Les saken her!