SJENERØS: Langt flere aksjoner og penger har vært i sving under koronatiden, melder pengeinnsamlingstjenesten Spleis. 
SJENERØS: Langt flere aksjoner og penger har vært i sving under koronatiden, melder pengeinnsamlingstjenesten Spleis. 
Foto: Shutterstock

Spleiseaksjon kan bli gebyr- og skattebombe for mottager

I en tid der inntekter og driftsomsetning har stupt, har donerte penger og aksjoner – såkalt crowdfunding – skutt i været, melder Sparebank 1. Men det kan innebære skatteplikt for mottager.

Vi har sett en vanvittig økning. Det har vært helt ekstremt, sier kommunikasjonsdirektør Ida Håvik i Sparebank 1 som står bak innsamlingstjenesten Spleis. 

Siden 12. mars til onsdag – eller «i disse koronatider» – har det blitt samlet inn 41,5 millioner kroner gjennom Spleis – fire ganger mer enn samme periode i 2019. Da var tallet 10,5 millioner, noe som betyr en økning på hele 300 prosent. 

Les også: Har samlet inn 40 millioner på to måneder

Bare fra de strenge restriksjonene ble innført og til nå, har det blitt publisert nesten 3000 innsamlingsaksjoner på Spleis generelt. Tilsvarende periode i fjor var rundt 1000, opplyser Håvik. 

– Det vi ser, er at mange ender opp med å få inn veldig mye mer enn de hadde satt seg som mål, kommenterer hun. 

Pengerådet (podkast): Hallgeirs 20 pengetips

Prøv Dine Penger+ i 1 måned til 1 krone! 

6,5 % administrasjonsgebyr

Det mange imidlertid ikke er klar over, er at de fleste bedrifter eller næringsdrivende som er mottagere av slike innsamlingsaksjoner, er pliktet til å skatte av pengene, i tillegg til at de må ut med et administrasjonsgebyr.

Spleis opererer for eksempel med et administrasjonsgebyr på 5,2 prosent som sammen med merverdiavgiften blir et totalt administrasjonsgebyr på 6,5 prosent. Dette gjelder på alle innsamlingsaksjoner unntatt til privatpersoner, der innsamlingen er på under 5000 kroner. 

  • For organisasjoner og bedrifter vil administrasjonsgebyret bli trukket fra første krone.
  • For innsamlinger til privatpersoner vil det trekkes fra det som samles over 5000 kroner. 

Ifølge kommunikasjonsdirektøren ligger det for øvrig ingen fortjeneste eller profitt for Spleis i gebyret. Det går i sin helhet til å dekke kostnadene for å drive Spleis; lønninger og transaksjonskostnader til deres betalingsleverandører, sier hun. 

Ubrukt sesongkort under korona? Dette kan du kreve tilbake 

Skatteplikt

Utover dette kan mottageren av en innsamlingsaksjon være forpliktet til å betale skatt av pengene som mottas. Alminnelig inntekt beskattes med en skattesats på 22 prosent. (Les mer om hvordan skatten beregnes i faktaboksen nedenfor). 

– Det kan foreligge skatteplikt for mottager, dersom støttebeløpet har sammenheng med mottagers arbeid eller virksomhet. Dette gjelder også om støttebeløpet gis som gave, det vil si uten motytelser, sier seksjonssjef i Skatteetaten Ole Vincent Jebsen. 

Les alt om skatteregler ved crowdfunding her!

Det følger av skatteloven § 5–1 at enhver inntekt vunnet ved arbeid eller virksomhet er skattepliktig. Beløp som gis for å støtte en konkret virksomhet vil som hovedregel være skattepliktig for mottager, ifølge Skatteetaten.

Det skal likevel foretas en nærmere vurdering av om støttebeløpet har tilstrekkelig sammenheng med mottagers arbeid eller virksomhet, slik at beløpet er skattepliktig etter skatteloven, fortsetter han. 

Etter skatteloven § 2–32 faller ikke personer inn under skattefritaket – noe som betyr at støtte eller gave til for eksempel artister vil være skattepliktig. 

Fikk du med deg? Alt du trenger å vite om skattemeldingen

Unntak fra skatteplikten

Visse typer crowdfunding vil dog ikke utløse skatteplikt for mottager. Dette kan for eksempel gjelde crowdfunding i form av lån – som skal tilbakebetales – eller ved tegning av aksjer mot vederlag, opplyser Jebsen i Skatteetaten. 

Institusjoner som fremmer humanitære og kulturelle interesser, fritidsinteresser som sport, idrett og friluftsliv vil også kunne komme inn under skattefritaket. For eksempel kan støtte til katastrofehjelp og turer for det lokale skolekorpset, være omfattet av skattefriheten, men også i disse tilfellene må det foretas en konkret vurdering, skriver Skatteetaten.

Noen gaver er etter skatteloven § 5–50 tredje ledd også uttatt skatteplikt. Men det kan likevel reises spørsmål om sammenhengen mellom den utførte aktiviteten og fordelen som er oppnådd, gjør det naturlig å se fordelen som «vunnet ved arbeid eller virksomhet».

Skatteetaten har en egen side med veiledning om hvor grensen mellom skattepliktig virksomhet og skattefri hobby går. Sjekk det ut her!

MOTTOK DONASJONER:  Tatjana Andreeva (31) har forståelse for at spleiseaksjoner blir trukket for administrasjonsgebyr. Først når bedriftsregnskapet for virksomheten hennes SØMROM går i overskudd vil hun måtte betale skatt. 
MOTTOK DONASJONER:  Tatjana Andreeva (31) har forståelse for at spleiseaksjoner blir trukket for administrasjonsgebyr. Først når bedriftsregnskapet for virksomheten hennes SØMROM går i overskudd vil hun måtte betale skatt. 
Foto: Privat

Kommer ikke til å betale skatt i år

Tatjana Andreeva (31) startet systue og kursstedet SØMROM i februar, og så i mars seg nødt til å starte innsamlingsaksjon gjennom Spleis for å berge bedriften.

Innsamlingen gikk over all forventning: 123.000 kroner ble samlet inn – 206 prosent over målet. Andreeva hadde satt seg inn i regelverket på forhånd og visste at pengene faller inn under beskatning og gebyr.

Hun synes det er litt urettferdig for dem som donerer fordi de tror at det beløpet de gir er det hun får, men har samtidig forståelse for at Spleis må ta gebyrer for å få det til å gå rundt. 

Etter administrasjonsgebyr mottok hun omkring 115.000 kroner. Selv om pengene skrives på bedriften og går til husleie og utstyr, vil det ikke bli noe skattebetaling i år.

– Jeg kommer ikke til å skatte av pengene fordi jeg kommer til å gå i null, sier hun som sant er.

For de fleste blir det nemlig ikke noen skattebombe i 2020 fordi mange vil ha et skattemessig underskudd, forklarer Anne Marit Vigdal ved NTNU.

– Da betaler du heller ikke skatt. Men det underskuddet som du fremfører, altså tar med deg til neste år, blir lavere enn hva det kunne vært uten tilskudd fordi det regnes som næringsinntekt, og beskatning vil komme når de går i overskudd.

Fikk du med deg? Historisk situasjon for norske bankkunder: Nå kan du tjene penger på å låne penger

Fradragsrett til giver

Det kan også være greit å vite at det i noen tilfeller gis fradragsrett til giver. Vigdal ved NTNU Handelshøyskole oppsummerer det slik:

  • Særskilt fradragsrett etter skatteloven § 6-50: Bestemmelsen gir fradragsrett for pengegaver til visse frivillige organisasjoner som har et nasjonalt omfang. Maks fradrag er 50.000 kroner. Fradraget gis for gaver som minst utgjør 500 kroner. Se nærmere i bestemmelsen om hvilke organisasjoner som er omfattet av ordningen her.
  • Fradragsrett etter skatteloven § 6-1: Her er det flere aktuelle rettsavgjørelser, for eksempel Kverva-dommen som gjaldt fradragsrett for tilskudd til bygging av kulturhus og skole på Frøya, og dommer vedr. «Sosio-sponsing» som nevnt i artikkelen. Hovedregelen i skatteloven er at gaver ikke er fradragsberettiget.

Lytt til vår podkast: #200 Skattefradrag fra A til Å

Prøv Dine Penger+ i 1 måned til 1 krone!


 Slik sikrer Arne Magnus (27) seg mot tap gjennom koronakrisen

Arne Magnus Lorentzen Ulland har hatt en defensiv investorprofil lenge før virusutbruddet – da det var høye priser og et optimistisk marked. Det kom godt med da koronapandemien slo ut på børsen i mars. Les hele saken her!

 Stor guide: Disse jobbene kan du starte hjemmefra

Etter å ha blitt delvis permittert, valgte Hege å si opp og satse fullt på sin egen drømmejobb. Er du permittert, arbeidsledig eller bare fått smaken på hjemmekontor? Mette Manus og Gry Sinding deler sine råd for å skape din egen arbeidsplass hjemmefra. Les hele saken her!

 Det store spørsmålet nå: Er markedsbunnen nådd?

Hvem skulle ikke likt å vite om bunnen i markedet var nådd i disse tider, eller om kursene kommer til å falle ytterligere. Er det mulig? Les hele saken her!