MYLDER: Det har etter hvert kommet en rekke apper på markedet. Dette er ekspertenes favortittapper innen personlig økonomi.
MYLDER: Det har etter hvert kommet en rekke apper på markedet. Dette er ekspertenes favortittapper innen personlig økonomi.

Disse privatøkonomi-appene bør du sjekke ut

Det finnes apper for det meste, og det finnes selvsagt også apper til å hjelpe deg med å holde styr på økonomien. Her er noen av appene du kan vurdere å skaffe deg.

De aller fleste i dag får en veldig god oversikt over økonomien gjennom nettbanken eller mobilbanken.

Men dersom du trenger å sette opp et budsjett, vil sette opp et konkret sparemål eller trenger å føre nøye regnskap over forbruket ditt for en periode finnes det flere alternativer.

Vi har vi plukket ut noen apper det kan være verdt å se nærmere på.

Sparebank 1 Budsjett
Sparebank 1 Budsjett

Lo Favør Studentbudsjett

Raskt og enkelt å legge inn nødvendige forutsetninger, og du får opp et oversiktlig budsjett basert på SIFO-tall. Du kan justere tallene, slik at de passer med dette reelle forbruk. Siden det er et studentbudsjett, er det lagt inn typiske studentposter som bøker og semesteravgift.

Sparebank 1 Budsjett (gratis - iPhone/Android)

Ganske lik utforming og funksjoner som studentbudsjettet. Også med utgangspunkt i SIFO-tall, men uten studentpostene.

Daily Cost
Daily Cost

Daily Cost (iPhone/Android - gratis)

Artig design der du drar ned en «kvittering» i appen, hvor du legger inn inntekter og utgifter i budsjettet for den perioden du har valgt. Ulike tagger som mat, drikke, underholdning ligger inne. Du trykker på en sparegris for å velge om du skal føre opp en inntekt eller utgift, så får du en enkel oversikt over hva du har tjent, brukt og hva balansen er.

YouNeedABudget
YouNeedABudget

YouNeedABudget YNAB (iPhone/Android - gratis for smarttelefon)

Grundig budsjettprogram, men krever at du laster ned budsjettprogrammet på PC eller Mac, og etter en måneds prøveperiode må betale for å bruke programmet. Fordelen med desktop-versjonen er at du kan sette opp budsjettet ditt her, men enkelt synce til mobilen. Budsjettpostene er litt preget av at dette er laget for et amerikansk publikum, men man kan legge inn egne poster og tilpasse budsjettet til sin husholdning.

Pocket Money
Pocket Money

Pocket Money Lite (iPhone 9 kroner/Android - Lite-versjon)

Lag et budsjett, før inn inntekter og utgifter og se om du holder deg innenfor budsjettet. Litt kjedelig design, og virker ved første øyekast ikke veldig intuitivt.

Finnes også i en mer omfattende versjon, som du må betale for.

iXpenseIt Lite (iPhone - gratis Lite-versjon)

I likhet med Pocket Money er denne kanskje litt kjedelig i designet, men forsåvidt oversiktlig - i den grad at du øverst i budsjettet ser om tallene er røde eller grønne, og dermed om du ligger an til overskudd eller underskudd for den valgte budsjettperioden. Ganske lett å legge inn inntekter og utgifter, og du kan legge inn mottakere og kategorier. Har også en inndeling i privat/forretning.

Finnes også i en mer omfattende versjon, som du må betale for.

Fineants Saving Goals
Fineants Saving Goals

Fineants Saving Goals (iPhone)

Her kan du legge inn et konkret sparemål, for eksempel en telefon eller sykkel. Legg inn beløpene etter hvert som du sparer dem, og du ser enkelt hvor mye som står igjen til du når målet ditt.

Pennies (iPhone - 39 kr)

Enkel og oversiktlig, og elegant design.  Opprett et budsjett over hvor mye du har å bruke i en gitt periode og hvor mye du ønsker å ha til overs etter endt periode. Så er det bare å legge inn utgiftene, og se hvor mye du til enhver tid har igjen å bruke.

Toshl Finance
Toshl Finance

Toshl Finance (iPhone/Android - gratis)

Lag et budsjett for en gitt periode med en sum du kan bruke, og så fører du inn utgiftene under tagger som du selv oppretter. Du får en oversiktlig fremstilling av hvor mye du har brukt, og hvor mye av budsjettsummen du har igjen. Kanskje den appen som virker mest intuitiv og enkel, og som i tillegg har et morsomt design.

Andre  privatøkonomi-apper

SpareBank 1 Ukepenger
SpareBank 1 Ukepenger

Barn og økonomi/ukepenger - Sparebank 1 Ukepenger (iPhone og Android)

Det er lurt å begynne å lære barna om økonomi på et tidlig stadium, og denne appen kan kanskje gjøre det enda litt morsommere. Her kan man enten logge seg inn som barn eller forelder. Foreldre kan legge inn oppgaver og verdien av å utføre dem, og krysse av for utførte oppgaver og utbetalte lommepenge. Barna kan blant annet legge inn sparemål. Enkel og fin å bruke, men krever at barna er store nok til å ha egen mobiltelefon.

Mattilbud
Mattilbud

Dagligvaretilbud - Mattilbud (iPhone/Android - gratis)

Er du opptatt av å gjøre gode kjøp i dagligvareforretningen, kan du sjekke ut denne appen som gjør butikkenes tilbudsaviser lett tilgjengelige, i tillegg til å informere deg om spesielt gode kupp du kan gjøre.

Prisjakt
Prisjakt

Prissammenligning - Prisjakt (iPhone/Android -gratis)

Ved hjelp av noen tastetrykk kan du finne ut hvor mye et produkt koster i forskjellige butikker. Kjekt når du står i butikken, og lurer på om du kan få det billigere et annet sted.

(NB: Prisjakt eies av Schibsted. Dine Penger er eid av Schibsted. Enkelte ansatte har aksjer i Schibsted)

Spleising - Payback (iPhone - gratis)

Kjekt når du skal på vennetur, og passe på at alle betaler ganske likt for seg. Legg inn hvilke venner som skal delta på turen, før opp beløpene på den enkelte betaler, og vips kan dere finne ut av hvem som skylder hva til hvem.

XE Currency
XE Currency

Valutakalkulator XE Currency (iPhone/Android - gratis)

Det finnes en del valutakalkulatorer der ute, men denne er veldig oversiktlig, rask og enkel. Bare velg valuta, for eksempel dollar, så får du raskt vite hva beløpet blir i norske kroner (eller andre valutaer), i tillegg til kursen.

Pengeoverføring

Vipps
Vipps

Vipps (iPhone/Android - gratis)

En tjeneste fra DNB, som lar deg raskt overføre penger med mobilen. Mottakeren trenger ikke å ha bankkonto i DNB, men må være registrert hos Vipps for å motta pengene. Du trenger heller ikke kontonummeret til den du skal overføre penger til, det holder med telefonnummeret. Det koster ingenting å overføre, så lenge beløpet er under 5 000 kroner. Skal du «vippse» et beløp over dette, koster det 1 prosent av beløpet.

mCash
mCash

mCash (iPhone/Android - gratis)

Fungerer nesten på samme måte som Vipps. I tillegg til at du kan overføre penger med kun telefonnummeret, kan du også betale for varer i butikker som større mCash. Det er Sparebank 1 som eier den norske delen av selskapet.

MobilePay (iPhone/Android - gratis)

Danske Banks variant av mobilbetaling. Heller ikke her trenger du å ha konto i Danske Bank for å bruke den. Appen fungerer som de to overnevnte, hvor du kan sende penger, be om penger og dele opp regninger.

Økonomiekspertenes app-tips

FORBRUKERØKONOMER: Kristine Picard, Silje Sandmæl, Hallgeir Kvadsheim, Elin Reitan og Magne Gundersen gir sin app-råd.
FORBRUKERØKONOMER: Kristine Picard, Silje Sandmæl, Hallgeir Kvadsheim, Elin Reitan og Magne Gundersen gir sin app-råd.
Foto: DNB/Spb1/Nordea/Jørgen Braastad/Storebrand


DNB
DNB

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Jeg er selvsagt veldig glad i DNB-appen, som viser en oversikt over forbruket mitt. «Min økonomi»  har en regnskaps- og budsjettfunksjon. Den kategoriserer alle utgiftene mine, slik at jeg ser hvor mye vi har brukt på mat og drikke, klær, telefon, internett, bolig, bil og så videre denne måneden. På den måten kan jeg ha god kontroll på om jeg ligger under eller over budsjett. Konkurransemenneske som jeg er, synes jeg alltid det er gøy å vinne over mitt eget budsjett slik at vi får satt av mer til sparemålet vårt.

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand

Jeg liker en app som heter PayBack. Genial app hvis du er på tur med flere og vil ha kontroll på hvem som legger ut for hva. Etterpå beregner den enkelt hvem som har lagt ut mest, og hvem som skylder hvem penger. Resultatet kan deles i andre kanaler, for eksempel på mail.

Ellers bruker jeg Prisjakt, som er fin til å sammenligne priser når jeg skal kjøpe noe. Med Über kan jeg sikre kvalitet og lav pris på taxiturer. Jeg bruker også BankID på mobil, og så klart mobilbanken til Storebrand.

Evernote
Evernote

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea

Det er ikke alltid like lett å holde styr på kvitteringene sine, men de er fine å ha om du for eksempel skal reklamere, benytte deg av garantier eller du trenger dokumentasjon til forsikringsselskapet ved tyveri. Jeg lagre derfor kvitteringene mine på Evernote, så har jeg full oversikt og alle kvitteringer samlet på ett sted.

Mobilbanken er jeg helt avhengig av i en travel hverdag, og den gjør det lettere å holde oversikten over økonomien når du er på farten. Det er overraskende mange som ikke vet hva som går inn og ut av kontoen sin, men med mobilbanken kan man lett ta en titt og sjekke status på kontoen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

En app som jeg liker, og som jeg også håper alle andre liker og har, er mobilbanken. Uansett hvilken bank du er kunde, i kan du i mobilbanken holde oversikt over faktiske inntekter og utgifter. Alle andre apper blekner dermed i forhold til den.

Ellers er BankID er veldig kjekk app, fordi du da slipper å ha med deg kodebrikken for å logge inn i mobil- eller nettbank. Også kjekt fordi du med BankD lett kan logge deg inn i flere banker, Skatteetaten og Altinn, for eksempel.

Utenom disse har jeg veldig nytte av reise-apper for å bestille billetter og holde oversikt, og da bruker jeg spesielt Ruter og SAS sine apper.

Hallgeir Kvadsheim - økonomiekspert for Dine Penger

Jeg må ofte bruke en lånekalkulator i forbindelse med jobben i Luksusfellen, eller når jeg selv skriver saker om lån eller blir intervjuet om temaet. Har testet litt ulike, men har falt ned på Sparebank1s app for Iphone. Den er enkelt og svært rask.

I tillegg bruker jeg selv ofte Prisjakts app. Står jeg for eksempel i en sportsbutikk og lurer på om et par joggesko er priset ok eller om jeg kan prute på prisen, sjekker jeg bare merket på Prisjakts app, så kan jeg ofte få skoene til samme pris i butikken som billigste nettbutikk. Den har spart meg for tusenvis av kroner.