FRISTER MED SUPERPREMIER: Forbrukere er blitt lokket inn i Lyoness-nettverket med forventninger om stor økonomisk gevinst. I 2017 ble nordmannen Terje Duesund overrakt en Ferrari på et Lyoness-arrangement etter at han hadde nådd en viss rang. 
FRISTER MED SUPERPREMIER: Forbrukere er blitt lokket inn i Lyoness-nettverket med forventninger om stor økonomisk gevinst. I 2017 ble nordmannen Terje Duesund overrakt en Ferrari på et Lyoness-arrangement etter at han hadde nådd en viss rang. 
Foto: Skjermdump YouTube

Staten har politianmeldt pyramideselskap med titusener av norske deltakere

Lotteritilsynet har bedt politiet om å etterforske Lyoness for brudd på loven om ulovlig pyramidelignende virksomhet.

Anmeldelsen gjelder Lyoness' virksomhet i Norge (Lyoness Norway AS, Lyoness Europe AG, myWorld Nordic AS og Lyconet International AG) og er sendt til flere politidistrikter, deriblant Oslo politidistrikt, opplyser Ranveig Gram Skår i Lotteritilsynet.

Rune Skjold, leder av seksjon for finans og spesiallovgivning i Oslo politidistrikt, forteller til Dine Penger at politiet nå vurderer om saken skal tas inn til etterforskning.

Advokat Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Elden skriver i en e-post at de er blitt informert at Lotteritilsynet har politiananmeldt flere virksomheter som de representerer. 

– Lyconet International og myWorld Nordic er overrasket over politianmeldelsen, da man har søkt en åpen dialog med tilsynet om markedstilgang etter en omfattende omorganisering av virksomheten. Forretningsmodellen i disse to selskapene vil være i tråd med norsk lovgivning, skriver han. 

– Når det gjelder tidligere virksomhet i Lyoness Europe AG og Lyoness Norge AS, ble denne stanset etter Lotterinemndas konklusjon av 27. januar. Det er ingen forretningsforbindelse mellom disse selskapene og ny virksomhet som søker markedstilgang i Norge.

REPRESENTERER LYONESS: Advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.
REPRESENTERER LYONESS: Advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Heiberg bemerker at østerrikske domstoler tidligere har konkludert med at Lyoness ikke har drevet ulovlig virksomhet.

– Vi legger til grunn at norsk politi og domstoler vil konkludere på samme måte når de tar stilling til fakta i saken, skriver han.

Har du erfaringer med denne eller andre pyramidelignende virksomheter? Da hører vi gjerne fra deg! 

Det europeiske selskapet Lyoness har lenge vært i Lotteritilsynets søkelys. I juni i fjor konkluderte myndigheten med at deres virksomhet er et ulovlig pyramidelignende omsetningssystem og fattet vedtak om at Lyoness måtte stanse all aktivitet i Norge.

Det innebar stans også hos de tilknyttede virksomhetene Lyconet, Cashback World og myWorld. De hadde da over 150.000 norske deltagere og 1000 lojalitetsbedrifter, ifølge Lotteritilsynet.  

Vedtaket la til grunn at inntektene fra Lyoness' virksomhet i Norge i hovedsak stammer fra verving av deltagere, ikke salg av produkter (se faktaboks).   

Lyoness godtok imidlertid ikke vedtaket og tok saken til retten. Det førte ikke frem. I mai i år vedtok Oslo byfogdembete å avslå begjæringen om å la Lyoness fortsette virksomheten. 

Likevel har Lotteritilsynet i høst sett seg nødt til å melde selskapet til politiet. 

– Det skyldes at veldig mange nordmenn er eller har vært involvert i eller berørt av virksomheten, og at vi fortsatt jevnlig mottar spørsmål om virksomheten, opplyser Rannveig Gram Skår, rådgiver i Lotteritilsynet, i en e-post.

Etter 1. oktober har Lotteritilsynet mottatt over 30 tips og spørsmål, viser tilsynets postjournal.

Advokat Bernt Heiberg bemerker at virksomheten som nå søker ny aktivitet «ikke har noen tilknytning» til den som ble vedtatt ulovlig og stengt ned i januar. 

Fjorårets vedtak fra Lotteritilsynet gikk på at Lyoness måtte stanse salg av rabattkuponger, del i kundeskyer, gavekort, markedsføringsmateriell og seminarer. 

Tilsynet argumenterte med at kundene som åpner lommeboken sin for Lyoness ikke får noe som tilsvarer denne verdien i retur – hverken varer, tjenester eller andre ytelser.

I vedtaksbrevet skrev Lotteritilsynet at de gjennom hele tilsynssaken har fått troverdige henvendelser om at unge og sårbare mennesker med dårlig økonomi har brukt sparepengene sine og tatt opp lån for å investere i Lyoness.

– Unge personer har avsluttet utdanningen for å jobbe for Lyoness, og flere familierelasjoner og vennskap har blitt skadelidende på grunn av virksomheten, skrev Lotteritilsynet. 

Skjermdump fra Lyoness-appen.
Skjermdump fra Lyoness-appen.

Lyoness har på sin side fremholdt at deres virksomhet ikke bryter norsk lov. I dommen fra mai poengterer selskapet at de har vært i «tett dialog» med Lotteritilsynet siden våren 2017. 

– Gjennom hele prosessen har Lyoness søkt å forklare og dokumentere sin virksomhet slik at lotterimyndighetene skulle se at Lyoness ikke driver et pyramidelignende omsetningssystem, heter det. 

LES OGSÅ: Hvor mye trenger du egentlig å ha på bufferkontoen? (+)

Bergensavisen har fulgt denne saken tett. I forfjor omtalte de bergenseren Terje Duesund og hans rolle i nettverket. På det tidspunktet hørte han til det såkalte president-teamet i Lyoness, og var således på toppen av pyramiden, skrev BA

Hans velstand er blitt brukt som eksempel på hva man kan oppnå som medlem. På et massivt arrangement i 2017 ble han overrakt en splitter ny Ferrari fra den østerrikske Lyoness-sjefen Hubert Friedl som belønning for å ha oppnådd «Career Level 8.1». Opptrinnet kan sees på YouTube

Lovnader om fremtidig gevinst har lokket mang en lykkejeger utpå. I fjorårets vedtaksbrev påpekte Lotteritilsynet at enkelte norske deltagere har innbetalt flere hundre tusen kroner etter å ha fått uriktig informasjon fra andre deltagere. Disse investeringene skulle tidoble seg i løpet av få år, ble de fortalt. 

Dersom man velger å gjøre slike investeringer, er det en risiko man selv må ta ansvar for, poengterer Lotteritilsynet. 

– Vi kan ikke kreve at du får tilbake pengene du har tapt. Vi kan heller ikke reparere ødelagte familierelasjoner eller vennskap som følge av pyramidespill, skriver de på egne nettsider. 


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken