VIL HA OVERSIKT: Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket går igjen hardt ut mot strømmarkedet. Denne gangen omkring uoversiktlige strømpriser. 
VIL HA OVERSIKT: Direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket går igjen hardt ut mot strømmarkedet. Denne gangen omkring uoversiktlige strømpriser. 

Forbrukerrådet: – Ingen vet hva strømmen koster

Flesteparten aner ikke hva de betaler for strømmen sin, ifølge undersøkelse fra Forbrukerrådet. De etterlyser en strømpris som sier hva tjenesten faktisk koster.

Strømprisen er umulig å forstå, ifølge Forbrukerrådet som viser til en splitter ny undersøkelse.

Funnene viser at bare 25 prosent av strømkunde vet hva de selv betaler for strøm, mens kun en av ti vet hva markedsprisen er. De lave tallene bekymrer Forbrukerrådet, som mener at det er på tide at strømprisene forenkles kraftig.

– I alle andre marked er prisene enkle å forstå. Man trenger bare kaste et blikk på prislappen, så vet man hva en vare eller tjeneste koster. Strømprisen er derimot et komplisert regnestykke som nesten ingen klarer å løse. Da sier det seg selv at det er lett å bli lurt, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Tidligere i år gikk Blyverket hardt ut og advarte mot dyre og dårlige strømforsikringer som hun kalte «lureri». Nå er det altså uoversiktlige strømpriser som kritiseres. 

TILBUD: Prøv Dine Penger+ i 1 måned for 1 krone!

HVA KOSTER DET?: Svært få vet hva strømmen de har i realiteten koster, viser undersøkelse. Gjør du?
HVA KOSTER DET?: Svært få vet hva strømmen de har i realiteten koster, viser undersøkelse. Gjør du?
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Vet ikke hva strømprisen er

Det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen. Selv om det varierer om forbrukerne har avtale med fast, variabel- eller spotpris, er uvitenheten jevn over det hele, ifølge rapporten:

  • 77 prosent av de med fastpris vet ikke hva de betaler pr. kWt for strømmen.
  • 74 prosent av de med variabel pris vet ikke hva de betaler pr. kWt for strømmen.
  • 72 prosent av de med spotpris vet ikke hva de betaler i påslag for strømmen.

Videre er resultatene enda dårligere når respondentene blir bedt om å angi hva spotprisen er, der 94 prosent ikke er i nærheten av å oppgi reelle pris i en gitt periode, ifølge Forbrukerrådet. 

Vil ha enklere og standardisert strømpris

Nå ber de både myndighetene og strømbransjen om å sette seg inn i hvordan «priser som gir et reelt bilde av hva strømmen faktisk koster» kan innføres. 

– Strømmarkedet mangler den viktigste komponenten som alle velfungerende marked har – en enhetspris som alle forstår og som gjør det lett å sammenligne. I lånemarkedet er det for eksempel effektiv rente og i drivstoffmarkedet er det literpris på bensin og diesel. En slik enhetspris mangler i strømmarkedet, og må komme på plass, sier Inger Lise Blyverket.

Hun legger til at konkurransen i strømmarkedet er «usunn», og mener aktørene i lite grad konkurrerer om å tilby prisgunstige avtaler. 

– Det trenger de ikke fordi vi som kunder uansett ikke aner hva prisen er. Da kan de heller konkurrere om å kapre kunder og fortsette å selge oss strømmen dyrt, sier Blyverket. 

Les også: Slik får du den billigste – og dyreste – strømmen

På spørsmål om Forbrukerdirektøren anser det sannsynlig at myndighetene og/eller strømleverandørene kommer til å møte deres oppfordring, svarer Blyverket at hun i hvert fall forventer at myndighetene også ønsker en endring.

Strømbransjene tror hun det vil være vanskeligere å rikke.

– Men det er de som har et forklaringsproblem: Hvorfor skal det være slik at det skal være umulig å sammenligne priser bare i dette markedet?

– Er det noen selskaper dere anbefaler som har en oversiktlig strømpris?

– Nei, det er ingen selskaper som vi kan si tilbyr strømprodukter hvor alle produktene, tjenestene eller avtalene er enkle å forstå. Vår erfaring er at store og små strømselskaper har en flora av tilleggsavtaler som tilslører prisene og gjør det vanskelig for oss som forbrukere. Det er ikke mulig å peke på enkeltselskaper som er bedre enn andre, sier Blyverket. 

Ifølge Blyverket reklamerer ofte heller ikke selskapenes for de beste avtalene på deres nettsider.

For å få oversikt over strømprisen på dagens marked, råder Blyverket forbrukerne å gå inn på strømpris.no og bytte til den billigste spotprisavtalen med prisgaranti for deg med den type boligen du har. 

– Sjekk i avtalen når prisgarantien går ut, og plott inn i kalenderen noen dager før så du kan følge med på hva som skjer når tilbudet er ute og gjøre en ny vurdering da. Ifølge Blyverket reklamerer ofte heller ikke selskapenes for de beste avtalene på deres nettsider. 

I en e-post til Dine Penger skriver informasjonssjef i Energi Norge Aslak Øverås at strømmarkedet er svært væravhengig i Norge, og at «nedbør og temperaturer påvirker strømprisen fra time til time, fra dag til dag og mellom årstidene». 

Informasjonssjefen sier «det kan være vanskelig å orientere seg blant alle de ulike produktene som tilbys når strømprisene svinger såpass hyppig» og betegner dette som «strømmarkedets ulempe». 

Han legger til at de derfor ikke er overrasket over tallene fra undersøkelsen. Likevel mener Øverås at strømkundene har gode muligheter til velge prisgunstige produkter på ulike prisportaler – deriblant Forbrukerrådets egen strømpris.no.

– Det er gratis og svært enkelt å bytte strømleverandør i Norge, og kundene har fullt innsyn i innkjøpsprisene i spotmarkedet. Vi ønsker at det skal bli enda enklere og tryggere å være strømkunde, sier han og viser til at de har lansert informasjonssiden strømguiden.no, og vi jobber med en sertifiseringsordning for strømleverandører. 

– Kundene skal vite hva de kjøper, hvor lenge eventuelle kampanjepriser varer og hva som skjer etterpå. Men vi tror ikke strømkundene vil tjene på at en innskrenker konkurransen i markedet, eller legger begrensninger på kundenes valgfrihet, skriver Øverås. 

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM OG FACEBOOK. Sjekk også ut Facebook-gruppen til podkasten Pengerådet.