VARER IKKE EVIG: Strømselskapene kan ikke subsidiere strømmen du bruker for evig. Det er alltids mulig å surfe fra kampanje til kampanje, men siden det krever litt innsats, passer det antagelig ikke alle. Bildet er et illustrasjonsfoto.
VARER IKKE EVIG: Strømselskapene kan ikke subsidiere strømmen du bruker for evig. Det er alltids mulig å surfe fra kampanje til kampanje, men siden det krever litt innsats, passer det antagelig ikke alle. Bildet er et illustrasjonsfoto.
Foto: NTB scanpix

Kunde fikk mer enn dobbelt så dyr strøm fordi han ikke opprettet avtalegiro

De billigste strømavtalene i markedet gjør at kraftselskapene taper penger. Derfor varer ikke betingelsene for alltid. Du bør følge nøye med når prisen endres.

En kunde hos GNP Energy reagerte i fjor på at strømavtalen han hadde inngått plutselig ble betraktelig dyrere. 

I stedet for å betale 27,96 øre/kWh, med et fastledd på 19 kroner måneden, fikk han en faktura pålydende 1500 kroner, basert på en kraftpris på 64,25 øre/kWh og et fastledd på 49 kroner. 

Grunnen var at han ikke hadde opprettet eFaktura og avtalegiro i løpet av 14 dager etter avtaleinngåelse, noe som var et krav fra GNP Energy. Dermed ble han uten videre varsel flyttet over på en langt dyrere avtale. 

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder

Sigrun Eggen, sjef i GNP Energy Norge. 
Sigrun Eggen, sjef i GNP Energy Norge. 
Foto: GNP Energy

Kunden avviste kravet og saken gikk til Elklagenemnda. Tidligere i år konkluderte den enstemmig med at GNPs avtalevilkår var urimelige og kunne settes til side. 

Nemnda påpekte at kunden kunne sett betingelsene ved å trykke på en lenke da han inngikk avtalen, men den mente at dette ikke tilfredsstilte lovens krav om at opplysningene skal gis tydelig og i fremhevet form. 

Sigrun Eggen, sjef i GNP Energy Norge, sier at de har en pågående dialog med Elklagenemnda om denne saken. Strømselskapet mener nemlig at betingelsene fremkommer svært tydelig i forkant av bestilling. 

– Dette er også, slik vi ser det, helt vanlig praksis i bransjen, og vi anser derfor at betingelsene om opplysning er overholdt etter gjeldende retningslinjer i denne saken, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik ville ekspertene investert 100.000 kroner nå (+)

Tilfeller som dette er eksempler på noen av betingelsene det er viktig å være klar over at strømselskaper benytter seg av. Markedet er tøft, det er jo ikke noe forskjell på strømmen som selskapene tilbyr, så konkurransen dreier seg først og fremst om å lokke kunder til seg med den laveste prisen. 

I dag er det Agva Kraft, Telinet Energi, Akraft og GNP Energy som satser tyngst på å friste med lave priser, viser Forbrukerrådets portal Strømpris.no. Alle gir deg 18 eller 18,5 øre/kWh i rabatt på sine billigste spotprisavtaler. Det betyr at de kjøper strøm i kraftmarkedet og selger den videre med tap. 

Denne forretningsmodellen er naturligvis svært lite bærekraftig over tid. Derfor kan man som kunde heller ikke forvente å ha den for alltid. 

Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft. 
Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft. 
Foto: Agva / Telinet

– Vi vet ikke hvor lenge prisen holdes der, men når den endres vil kunden bli direkte varslet og vi vil fortsatt være konkurransedyktige. Det er ingen bindingstid på disse produktene og vi overfører heller ikke til andre avtaler, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Agva Kraft, som også eier Telinet Energi. 

Det samme opplyser Sigrun Eggen i GNP Energy Norge. 

– Vi varsler i henhold til regelverket og flytter ikke kundene til andre avtaler. 

– Hva slags pris får man når perioden med rabatt er over? 

– Det er ingen standard hva prisen blir endret til, men spotprisavtalene våre har nå et påslag fra -30 øre/kWH (dette er en pris man får ha kun den første måneden, journ.anm.) til 9,25 øre/kWh og et månedlig fastledd på 0 til 39 kroner. 

– Hvor lenge kan kunder forvente å få den opprinnelige prisen? Under et halvt år? 

– Varigheten er ikke gitt, men det kan skje, ja. Kundene vil da eventuelt bli varslet 14 dager i forkant, som er Energi Norge sine standardvilkår. 

Eggen forteller at denne typen tilbud må sees i sammenheng med Forbrukerrådets Strømpris.no. 

– Forbrukerrådet har besluttet å ekskludere avtaler med en definert tilbudsperiode. Det gjør at eksempelvis kampanjeavtalen vi har som i én måned gir en rabatt på 30 øre/kWh får null visninger. Vi skulle gjerne sett et sunnere og mer oversiktlig marked for strømkundene, og håper at Strømpris.no kan være med på å bidra ytterligere til dette, sier Eggen.

LES OGSÅ: Lur deg selv til å spare mer (+)

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet forteller at de har luket vekk avtalene med kampanjepris over definerte perioder fra topplistene fordi de opplevde at mange ikke fikk med seg at de ble flyttet over på dyrere avtaler etter kort tid. 

– Men hvis selskapene i stedet satser på tilbud uten definert varighet, har dere da oppnådd ønsket effekt? 

Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 
Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 
Foto: Forbrukerrådet

– Varighet er en vesentlig del av et tilbud og bør opplyses. Dessverre er det langt fra alle av tilbyderne som gjør dette. Vi vil derfor fremover se på mulighet for å få på plass mer oversiktlige tilbud og priser på Strømpris.no.

Iversen sier at det alltid vil komme nye avtaler som utfordrer sammenligningsmekanikken til Forbrukerrådet, siden markedet er i stadig endring. 

– Derfor er dette konstant et pågående arbeid, forteller han.

Blant blemmene som misfornøyde kunder tidligere har brent seg på er avtaler med lang bindingstid og høye bruddgebyrer. Før Elklagenemnda ga gårdbruker Pål Kværn medhold, kunne han risikert å betale 12.000 kroner, skrev Aftenposten i fjor. 

Det er imidlertid lengre mellom avtaler med bindingstid i dagens kraftmarked, særlig når det kommer til spotprisavtaler, sier Thomas Iversen. 

– Det forbrukere først og fremst bør være obs på i dag er at avtaler med negativt påslag neppe varer veldig lenge og at det vil komme et varsel om prisendring etter relativt kort tid. Da er det viktig at man får med seg hva den nye prisen blir. 

– Og om man ikke er fornøyd? 

– Da kan du bytte avtale, enten til en tilsynelatende varig avtale eller til en annen med kampanjepris. Å surfe slik fra avtale til avtale krever riktignok litt innsats, og er nok ikke for alle. 

BLACK WEEK-TILBUD: Halv pris på Dine Penger i 6 måneder


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken