IKKE LØNNSOMT: Bortsett fra et prisbyks på ettermiddagen den 6. november, har strømprisen i inneværende periode for det meste holdt seg godt under Hafslunds maksprisgaranti. 
IKKE LØNNSOMT: Bortsett fra et prisbyks på ettermiddagen den 6. november, har strømprisen i inneværende periode for det meste holdt seg godt under Hafslunds maksprisgaranti. 
Foto: REUTERS/Emmanuel Foudrot

Segler forsikring mot strømsjokk: – Åpenbart ikke vært verdt det

Hafslunds maksprisgaranti har slått inn i 16 av 5000 timer. Det tilsvarer 0,33 prosent av tiden.

Hafslund tilbyr en tilleggstjeneste for kunder som ønsker å sikre seg mot pristoppene i kraftmarkedet. Maksprisgarantien sørger for at den gjennomsnittlige månedsprisen aldri overstiger 74,9 øre per kilowattime.

Denne forsikringen må kundene betale for. Maksprisgarantien øker strømregningen med 2 øre per kilowattime kraft som brukes, og med 29 kroner på det månedlige fastleddet. 

Men hvor smart er dette? Ikke spesielt, ser det ut til, om man tar utgangspunkt i det siste halvåret. De gjennomsnittlige månedsprisene har ikke vært i nærheten av 74,9 øre per kilowattime.

Det betyr at denne forsikringen ikke har kuttet ett eneste øre fra Hafslund-kundenes strømregning det siste halvåret – heller ikke fra de få pristoppene som faktisk har vært.   

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Foto: Forbrukerrådet

Vilkårene for den gjeldende avtalen trådte i kraft 1. mai i år. Siden den gang har i underkant av 5000 timer med strømforbruk passert. Tall fra kraftbørsen Nord Pool viser at prisforsikringen har gjort seg gjeldende i beskjedne 16 timer siden den gang. 

Det tilsvarer 0,33 prosent av all tid man har betalt for maksprisgarantien, eventuelt hver 312. time – altså én time annenhver uke.

– Denne avtalen har åpenbart ikke vært verdt det, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Han mener at problemet med modeller som denne er at det er veldig vanskelig å vite hva som skal til for at man skal tjene på det og om man har fått en god avtale.

– Det taler i seg selv mot å velge tjenesten. Så hvis man er redd for høye prisutslag og ønsker økt trygghet, vil jeg si at fastprisavtaler er mye sikrere. Det skal litt til for at strømprisen kommer på over 75 øre per kilowattime over en lengre periode, sier Iversen. 

LES OGSÅ: Slik blir du en prutemester som sparer tusener på bank og forsikring (+)

Julie T. Hæhre, kommunikasjonssjef i Hafslund Strøm. 
Julie T. Hæhre, kommunikasjonssjef i Hafslund Strøm. 
Foto: Hafslund Strøm

Å regne på maksprisgarantiens lønnsomhet er en øvelse kommunikasjonssjef Julie T. Hæhre i Hafslund Strøm setter spørsmålstegn ved.

– Det er litt rart å se tjenesten opp mot hva som har skjedd. Dette er et forsikringsprodukt.

– Men det ser ut som at det har vært en dyr forsikring å ha det siste halvåret?

– Maksprisgarantien er for dem som ønsker forutsigbarhet og trygghet. Du ønsker ikke å måtte bruke reiseforsikringen, og samme logikk følger her, sier hun.

Hæhre forteller at prisgarantien slo inn i hele seks måneder i fjor, da strømprisen svingte mer og generelt lå på et høyere nivå.

– Hvor stor besparelse du oppnår, avhenger av pris og forbruk. At garantien ikke har slått inn i denne perioden, henger sammen med at taket er høyere i år og at markedet er mer stabilt.

Kommunikasjonssjefen sier hun ikke kan opplyse om hvor mange kunder som benytter seg av produktet, men at det er et av Hafslunds mer populære tilleggstjenester.

Hafslunds gjeldende maksprisgaranti-betingelser varer ut året. Hvis strømprisene skyter i været i desember, vil avtalen bevise sin verdi i større grad. Men det er ikke ventet noen betydelige prishopp frem mot jul, skrev E24 forrige helg. 

Ifølge Energi Norge kan kundene imidlertid forvente flere kortvarige hopp og byks i tiden fremover, fordi kraftsystemet nå får en høyere andel ustabile energikilder som sol- og vindkraft, som fortrenger mer stabil kull- og kjernekraft i land som Tyskland.

Energi Norge mener at det ikke er noen grunn for forbrukere å frykte svingningene. 

– Slike variasjoner er knapt merkbare på strømregningen, sa direktør Toini Løvseth i Energi Norge til E24

LES OGSÅ: Så mye bør du ha på bufferkontoen (+)


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken