TIL NORGE: Edgar Security Sverige driver i dag med salg av innbruddsalarm og smarthjemløsninger. De siste ukene har selskapet gått under jorden på Facebook. 
TIL NORGE: Edgar Security Sverige driver i dag med salg av innbruddsalarm og smarthjemløsninger. De siste ukene har selskapet gått under jorden på Facebook. 
Foto: Skjermdump fra edgarsecurity.se og faksimile fra artikkel i SVT.

Svensk selskap solgte alarm til dødssyk 80-åring – kommer nå til Norge

Edgar Security gikk under jorden etter å ha solgt alarmsystem for 30.000 kroner til kreftsyk 80-åring. Sjefen svarer ikke på hva de skal gjøre i Norge.

Edgar Security etablerer virksomhet i Norge. Ifølge et Facebook-innlegg på egne sider fra august, var planen å starte opp i Sarpsborg/Fredrikstad i oktober. 

Samtidig har det svenske selskapet hatt sitt å stri med i hjemlandet etter en nyhetsartikkel som SVT publiserte i starten av forrige måned. Den handler om avdøde Börge Nilsson.

Etter at han måtte gi tapt for kreften i sommer, oppdaget nemlig datteren Anna Nilsson at dødsboet inkluderte gjeld på 32.000 svenske kroner til Edgar Security. 

Det viste seg da at Börge Nilsson seks uker før sin bortgang hadde kjøpt et komplett alarmsystem fra en Edgar Security-dørselger – til tross for at han ifølge datteren allerede hadde fungerende alarmer. På dette tidspunktet var Börge Nilsson svært påvirket av kreften, forteller datteren.

– Han var gul i huden og hadde null hår. Jeg synes det er ubegripelig at man drar hjem til eldre folk og prøver å selge til dem når de er så syke, sier Anna Nilsson til Dine Penger. 

Ifølge henne har alarmsystemet aldri fungert. I tillegg har Anna Nilsson vært svært misfornøyd med hvor vanskelig det har vært å få tak i Edgar Security, samt tiden det har tatt å få rettet opp i saken. 

– Gjelden på 32.000 kroner er endelig strøket, men vi har samtidig betalt inn over 5000 kroner i regninger som vi ønsker å få tilbakebetalt. 

Edgar Security har som følge av oppmerksomheten besluttet å endre egne rutiner. Selskapet vil nå kreve godkjennelse fra pårørende ved nye ordre, forteller administrerende direktør Markus Edgar.

Han fremholder imidlertid at de har håndtert saken med Börge Nilsson korrekt etter at de ble kjent med den. 

– Vi kan ikke annet enn å beklage hendelsen i Sverige, men vår selger har ikke hatt noen mulighet til å forutse dette. Hadde vi blitt informert om Börge Nilssons tilstand, hadde ikke salget blitt gjennomført, skriver Markus Edgar i en e-post. 

Det mener han at familien hadde mulighet til å gjøre. 

– Börges sønn var involvert i installasjonsprosessen og nevnte ikke da noe om sin fars tilstand, noe vi reagerer på at han ikke gjorde, skriver Edgar. 

– Det stemmer ikke at jeg var med på å sette opp alarmsystemet, sier Mars Carl Nilsson.

Han forteller at han var en kjapp tur innom faren den dagen installatøren kom, at han ble overrasket over å høre om alarmkjøpet, men at han oppfattet avtalen som allerede inngått på det tidspunktet. 

– I tillegg var montøren så veldig tydelig på hvor mye billigere denne avtalen var. 

Har du dårlig erfaring med en lignende sak? Da hører vi gjerne fra deg. Tips vår journalist her. 

DIGITAL DØRLÅS: Edgar Security selger blant annet elektroniske dørlåser fra Yale.
DIGITAL DØRLÅS: Edgar Security selger blant annet elektroniske dørlåser fra Yale.
Foto: Safe4

Dine Penger har forsøkt å få Edgar Security-sjefen til å stille i et telefonintervju, men han har svart med at dette er vanskelig for øyeblikket. 

Derfor har det heller ikke lykkes oss å få et godt svar på hva Edgar Security planlegger å gjøre i Norge eller om de er i gang med virksomheten. 

Markus Edgar skriver at de i flere år har hatt en plan om å etablere seg her til lands, og fremholder at beslutningen om å starte opp ikke har noe med mediesaken å gjøre. 

– Edgar Security Sverige har ingen eierskap i det norske selskapet, så det er viktig at ingen paralleller trekkes mellom disse selskapene. Edgar Security Sverige har i dag ingen planer å starte opp samme virksomhet i Norge. Hvordan planene i fremtiden kommer til å bli er ytterst usikkert for øyeblikket, skriver han. 

Uten å trekke andre paralleller for øvrig, kan Dine Penger i alle fall slå fast at både det norske og svenske selskapet går under navnet Edgar Security, at Markus Edgar er administrerende direktør i hjemlandet og styreleder i Norge og at det norske selskapet ifølge Brønnøysundregistrene har som formål å selge alarm- og vektertjenester, mye av det samme som Edgar Security Sverige driver med. 

LES OGSÅ: Slik blir du millionær på bonuspoeng (+)

I Sverige har saken om Börge Nilsson vekket harme, og flere har tatt til tastaturet for å fortelle om egne erfaringer.

I kommentarfeltet på SVTs artikkel skriver lesere om dørselgere fra Edgar Security som har kommet med misvisende informasjon om pris, alarmer som ikke fungerer og dårlig kundeservice.

Edgar Security har svart med å gå under jorden. De har slettet Facebook-siden sin, gjemt Google-siden ved å endre navnet til «E» og etter Dine Pengers henvendelse satt status til «stengt på permanent basis». Det gjør at man ikke lenger kan se brukeromtaler.

– Etter at artikkelen fra SVT ble publisert, fikk vi et voldsomt kjør mot oss. Mange av kommentarene hadde ingen relevans til den virksomheten vi bedriver i dag. Da besluttet vi å ta en pause i sosiale medier. Vi jobber nå med nye sider og kommer til å lansere om kort tid, sier Markus Edgar. 

I etterkant av SVTs artikkel har det også kommet frem at Edgar Security har oppgitt uriktig informasjon om hva slags sertifisering deres alarmsentral, Safe4, har. På sin egen nettside skrev selskapet at de hadde sertifisering hos SBSC, Svensk Brand- och Säkerhetscertifisering, men det stemmer ikke. 

I en pressemelding har SBSC opplyst at de har tatt kontakt med det de opplever som en «ikke seriøs selger av alarmsystem» og bedt Edgar Security fjerne alle henvisninger til dem. 

LES OGSÅ: Derfor bør du gå av med tidligpensjon (+)

Produsenten av alarmene som Edgar Security selger, Safe4, har også kommet på banen. 

Operasjonsdirektør Roy Gjerde forteller til Securityworldmarket.com at de ble oppmerksomme på den feilaktige SBSC-henvisningen i et Facebook-innlegg i juli, at Markus Edgar beklaget seg og fjernet innlegget da Safe4 poengterte at dette var feil, men at de ikke visste at det samme var blitt lagt ut på Edgar Securitys egne nettsider i tillegg. 

Safe4-alarmene som Edgar Security selger er sertifisert i henhold til en felles europeisk norm for alarmstasjoner.


Slik ville ekspertene investert 100.000 kr nå

AksjeNorge-lederen hadde satt halvparten av pengene i noe fondsforvalter Jan Petter Sissener er prinsippmotstander av. Slik ville fem eksperter og én menigmann investert 100.000 kroner nå. Les saken her!

17 gode bilkjøp nå

Foto: Siv Dolmen/Eivind Senneset

Elbil eller fossilbil? Luksus eller fornuft? Dette er bilene fire eksperter mener du bør kjøpe nå – hvis du ikke heller vil vente på det nordmenn helst vil ha; elektriske biler i «folke-SUV»-klassen. Les saken her!

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken