MYE Å VELGE I: Dette er et knippe av appene som kan hjelpe deg til å bli mer økonomisk i hverdagen.
MYE Å VELGE I: Dette er et knippe av appene som kan hjelpe deg til å bli mer økonomisk i hverdagen.
Foto: Foto: Skjermdump fra appene

28 privatøkonomi-apper du bør sjekke ut

Enten du ønsker å gjøre hverdagen lettere og billigere med budsjett, handlelister eller enklere betalingsløsninger, har vi forslag til hvilke apper du bør laste ned på mobilen din.

Alle har vel en drøm om å få sirlig orden på økonomien, og gjerne spare noen kroner som en bonus. Takket være smarttelefonenes inntog har det kommet en rekke apper som kan hjelpe deg et stykke på vei med nettopp dette.

Men, det er en jungel der ute, og derfor har vi gjort jobben for deg med å finne frem til noen av de nyttigste og beste privatøkonomi-appene.

Til sammen har vi funnet frem til 28 apper innen privatøkonomisfæren som kan være vel verdt å sjekke ut.

Har du tips til en smart privatøkonomi-app vi ikke har fått med oss? Send i så fall en mail til Dine Pengers journalist.

Vi har valgt å holde bankenes mobilbank-apper utenfor i denne omgang. Dersom du ønsker å vite mer om økonomi-apper for barn, kan du sjekke ut denne saken.

For noen av appene er det lagt opp til å kjøpe utvidede versjoner eller abonnementsløsninger, men vi har kun testet gratis- eller prøveversjoner av appene.

Betaling/oppgjør

Vipps
Vipps

1. Vipps
Opprinnelig startet opp som en app for vennebetaling, hvor man knytter en bankkonto opp mot appen. Du kan koble appen opp mot kontaktlisten på telefonen din – eller bare taste inn telefonnummeret til personen du skal sende penger til (personen må ha aktivert Vipps-app). Du kan også sende beskjeder til den du skal sende penger til/motta penger fra. Vipps har etter hvert blitt utvidet slik at du nå også kan betale til bedrifter/organisasjoner, i tillegg til å betale regninger, og legge inn faste betalinger. Du kan også legge inn oppgjør, for eksempel dersom dere reiser på vennetur og skal dele utgiftene på deltagerne etterpå. Vipps er veldig enkel å bruke, og ser oversiktlig og bra ut. For info om Vipps for dem under 15 år, se denne saken.

2. PayPal
Også en enkel og intuitiv betalingsapp, som du kan knytte opp mot bankkonto eller kredittkort. Du kan bruke PayPal-kontoen til å betale for ting på nettet for eksempel, og med appen kan du få oversikt over betalingene dine. Med appen kan du også sende – eller be om – penger til andre med PayPal-konto. Du kan også starte innsamling med PayPal-appen.

3. Klarna
Hvis du bruker Klarna når du handler på nett, gir appen deg en god mulighet til å få oversikt over Klarna-fakturaene dine – både de ubetalte og de utførte betalingene.

4. Payr
Med denne betalingsappen logger du deg inn med BankID første gang, og dermed vil e-fakturaene dine automatisk komme inn i Payr-appen. Dersom du vil betale en regning med Payr, kan du enkelt skanne inn fakturaen og få opp mottagerens kontonummer og KID. Eventuelt kan du taste inn disse opplysningene manuelt. Du legger enkelt til et Visa eller MasterCard som betalingsmetode. Spesielt for Payr er at de tilbyr seg å sjekke markedet med tanke på å finne billigere tilbyderen av strøm, mobil, forsikring og lån.

Splitwise
Splitwise

5. Payback
(ikke Android)
Kjekt når du skal på vennetur, og passe på at alle betaler ganske likt for seg. Legg inn hvilke venner som skal delta på turen, før opp utgifter og beløp på den enkelte betaler, og vips kan dere finne ut av hvem som skylder hva til hvem. Layouten på denne appen er imidlertid ganske kjedelig og utdatert.

6. Splitwise
Denne appen har det samme bruksområdet som ovennevnte Payback-app, men har freshere design. Synes imidlertid at appen ikke alltid er like lett å manøvrere i som Payback, men det skyldes nok trolig at det også er flere funksjoner og muligheter i Splitwise-appen.

Budsjett

7. Sparebank1 Budsjettkalkulator
Hvis det du ønsker er å sette opp et raskt budsjett basert på egne tall og med utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett – som sier hva en familie på en viss størrelse bør bruke på mat, klær osv. – er denne enkel og grei, om enn ikke så veldig spennende. Du plotter inn opplysninger om familiens medlemmer og økonomi, og får ut et forslag til et budsjett, som du kan gjøre endringer i om du vil.

YNAB
YNAB

8. YouNeedABudget YNAB
Denne budsjett-appen fungerer slik at man budsjetterer med de pengene man vet man har til rådighet på kontoer og kredittkort, fremfor å budsjettere med penger man forventer skal komme inn. Appen fungerer antageligvis mer sømløst om man bor i USA eller Canada, og kan koble bankopplysninger direkte opp mot appen, men det fungerer selvsagt også å føre inn det man har tilgjengelig på kontoer og kort. Appen er oversiktlig, men siden den er såpass omfattende med mange kategorier du kan føre utgifter inn i, blir det naturlig nok mange tall på en liten mobilskjerm. Du får imidlertid lett oversikt over hvordan du ligger an med utgifter i forhold til pengene du har, og om du er i underskudd eller overskudd.

9. Toshl Finance
Lag et budsjett for en gitt periode med en sum du kan bruke, og så fører du inn utgiftene under tagger som du selv oppretter. Du får en oversiktlig fremstilling av hvor mye du har brukt, og hvor mye av budsjettsummen du har igjen. Kanskje den appen som virker mest intuitiv og enkel, og som i tillegg har et morsomt design. Har man konto i DNB, kan man koble denne direkte opp mot Toshl. Da må man riktignok betale en sum på ca. 40 kroner i måneden.

Daily Cost
Daily Cost

10. Daily Cost
Artig design der du drar ned en «kvittering» i appen, hvor du legger inn inntekter og utgifter i budsjettet for den perioden du har valgt. Ulike tagger som mat, drikke, underholdning ligger inne. Du trykker på en sparegris for å velge om du skal føre opp en inntekt eller utgift, så får du en enkel oversikt over hva du har tjent, brukt og hva balansen er.

11. Buddy
(ikke Android)
Denne budsjettappen er kanskje den hvor du lettest kan føre inn de utgiftene du har, og får dem – og pengene du har til rådighet – opp på en svært oversiktlig måte i en fargerik og stilig layout. Og i hovedoversikten kan du hele tiden følge med på hvor mye penger du fortsatt har igjen etter hvert som du legger inn utgiftene.

12. Pennies
(ikke Android)
Enkel og oversiktlig, og elegant design. Opprett et budsjett over hvor mye du har å bruke i en gitt periode og hvor mye du ønsker å ha til overs etter endt periode. Så er det bare å legge inn utgiftene, og se hvor mye du til enhver tid har igjen å bruke.

Dagligvare/mat

Æ Rema 1000
Æ Rema 1000

13. Æ -Rema 1000
Ved å koble bankkortet ditt opp mot Rema 1000 sin Æ-app, kan du få ti prosent rabatt på ti produkter (10-på-10, som de har kalt det) som du handler ofte i kjedens butikker. Appen kommer også med forslag til produkter du kan bytte ut dem på lista med. Du får også ti prosent rabatt på frukt og grønt, pluss utvalgte tilbud. Appen gir deg videre raskt oversikt over hvor mye du har spart på handleturene i løpet av året eller måneden med Æ-rabattene.

14. Meny
Med Meny-appen kan du enkelt plukke varer virtuelt, få butikken til å plukke varene for deg – og enten hente varene selv, eller få dem levert på døren. Dersom du har Trumf koblet opp mot bankkortet ditt, er vareforslagene som kommer opp først, ting du nylig har handlet i en Meny-butikk. I appen kan du også aktivere kuponger slik at du kan få 20 prosent rabatt på hyllepris på utvalgte produkter, og du finner også oppskrifter og matinspirasjon.

Too good to go
Too good to go

15. Kiwi
Den store fordelen med Kiwi Pluss-appen er at du kan lett kan sette opp handleliste. For å gjøre det ekstra enkelt foreslår appen automatisk ting du kjøpte sist du var innom en Kiwibutikk, og som du dermed raskt legger til på listen din. Dette vet nemlig butikken når du har knyttet bankkortet ditt opp mot Trumf. For undertegnede var det en lettere sjokkartet opplevelse – eller vekker som det heter – å se at det var i overkant mye sjokolade, godteri og chips blant mine foreslåtte varer. Også på Kiwi-appen finner du en rekke matoppskrifter.

16. Too Good To Go
Er du litt over gjennomsnittlig opptatt av problemet med matsvinn, og i tillegg glad i gode tilbud, er dette appen for deg. Denne appen gir deg muligheten til å få vite om det er noen kafeer, kiosker, hoteller, bakerier eller bensinstasjoner i nærheten av deg som i stedet for å måtte kaste overskuddsmat, gir den bort for en billig penge til et gitt hentetidspunkt.

17. Coop Medlem
Med Coop Medlems-appen får du opp en del tilbud i form av kuponger (som du selv må aktivere), kundeavis og medlemskupp. Du får også tilgang til fordelsregnskapet ditt som Coop-medlem – altså hva du har i kjøpeutbytte og bonus.

Listonic
Listonic

18. Listonic
Det ligger mye sparte penger i å sette opp handlelister før man går på butikken, og hvis du synes det er for strevsomt å skrive handleliste – enten for hånd eller i Notater-appen din – kan Listonic hjelpe deg med jobben. Her kan du enkelt søke opp varer – eller gå på fanene «Nylige» eller «Populære» – og så krysser du bare av for det du trenger, enten det er bleier, melk eller brød. Ligger ikke varen inne i appen, kan du bare skrive den inn og legge den til selv.

19. Mattilbud
Er du opptatt av å gjøre gode kjøp i dagligvareforretningen, kan du sjekke ut denne appen som gjør butikkenes tilbudsaviser lett tilgjengelige, i tillegg til å informere deg om spesielt gode kupp du kan gjøre.

Valuta

20. XE Currency
Det finnes en del valutakalkulatorer der ute, men denne er veldig oversiktlig, rask og enkel. Bare velg valuta, for eksempel dollar, så får du raskt vite hva beløpet blir i norske kroner (eller andre valutaer), i tillegg til kursen.

Sparing

21. Spiff
Med denne spare-appen logger du inn med bank-ID og en firesifret kode. Appen er veldig enkel og oversiktlig, og hovedformålet er å lage en spareplan (eller flere) med det målet du måtte ha – enten det er snakk om buffer, reise, bil eller hva som helst. Du kan velge å spare alene eller sammen med andre. Så bestemmer du en sum du ønsker å spare, og eventuelt en frist for når du skal nå målet ditt. For å spare i Spiff må du imidlertid opprette en Spiff Sparekonto i BN Bank (rente 1 % i skrivende stund), og du må du legge til et bankkort for å foreta betalinger i spareplanen dine. Når du så har opprettet en spareplan (og eventuelt ha satt opp månedlig sparing) kan du enkelt følge med på hvordan du ligger an til å nå sparemålet ditt.

Dreams
Dreams

22. Dreams
Dreams har Storebrand som sin bankpartner (0,2 % rente i skrivende stund), og også her legger du til ditt eget bankkort for å spare. Du må logge inn med BankID, og må opprette konto hos Storebrand som er Dreams´bankpartner. Du legger til eget bankkort for å betale inn på spareplanen – eller «drømmen» som det heter i denne appen. Også her kan man spare i gruppe om man skulle ønske det. Det er lagt inn noen forslag til drømmer – alt fra hytte, eget firma, pensjon til tatovering og sommertur, og her er det også lagt inn forslag til sparebeløp og frist for å nå målet. Dette kan du selvsagt endre som du ønsker, og du kan legge inn din helt egen drøm. Designet på appen er inspirert av verdensrom og stjernehimmel, og det er en veldig oversiktlig og fin layout som gjør det lett å holde oversikt på sparemålene dine.

Prisjakt
Prisjakt

23. DNB Spare
Appen gir god oversikt over beholdning i fond, sparekonto, aksjer og IPS. DNBs spare-app gir en god oversikt over ulike fondsplasseringer og avkastning, og har et minimalistisk og oversiktlig design. Det finnes også en funksjon som lar brukeren sette opp et sparemål, eksempelvis bil eller bolig. For rask oversikt over beholdning og avkastning fungerer appen veldig bra.

Prissammenligning

24. Prisjakt
Ved hjelp av noen tastetrykk kan du finne ut hvor mye et produkt koster i forskjellige butikker. Kjekt når du står i butikken, og lurer på om du kan få det billigere et annet sted. Smart er det også at du kan bruke strekkodeskanner i appen for å finne produktet raskere og lettere. Du kan også lete etter produkter etter ulike kategorier.
NB: Prisjakt eies av Schibsted. Dine Penger er eid av Schibsted. Enkelte ansatte har aksjer i Schibsted.

Bobby
Bobby

25. Prisguiden
Har hovedsakelig samme funksjoner og bruksområder som appen ovenfor. Også her kan du søke etter produkter ut fra kategori, eller taste inn produktnavnet i søkefeltet. Du kan også se hva som er de beste tilbudene og rabattene akkurat nå med Prisguiden-appen.

Abonnementer

26. Bobby
Er du en av dem som har tegnet abonnementer på alle mulige strømmetjenester og abonnementer, og nå har mistet litt oversikten over hvor mye penger du faktisk bruker på det? Da kan dette være appen for deg. I Bobby-appen kommer det opp forslag til ulike tjenester og abonnementer i listeform – som for eksempel Spotify, Netflix, Dropbox og Apple Music – og så krysser du bare av for hvilke du bruker, legger inn hvor mye abonnementet koster, og eventuelt betalingsdato. Dersom du abonnerer på noe som ikke er lagt inn i appen, for eksempel TV2 Sumo, kan du bare legge til denne selv. Kanskje du blir litt overrasket når du har lagt inn alle abonnementer, og appen har regnet ut totale kostnader per år?

Evernote
Evernote

Kvitteringer og fakturaer

27. og 28. Evernote og Evernote Scannable
(Scannable ikke som Android-app)

Dersom du ofte har kvitteringer og reiseregninger liggende på kontoret eller i lommeboken, eller du har erfart at det er vanskelig å finne igjen kvitteringer for kjøp du har gjort, kan disse appene i kombinasjon være verdt å prøve ut. Med Scannable kan du lett skanne inn ulike dokumenter som kvitteringer, fakturaer eller papirer som du må signere og sende inn. Bruker du notat-appen Evernote i tillegg, kan du opprette ulike mapper eller Notebooks og lagre de innskannede kvitteringene eller dokumentene der. Du kan også velge å sende de skannede dokumentene på mail.