Foto: Privat / Tesla

Anders-Preben har ventet halvannet år på vervepremien fra Tesla

Leveringstiden skulle være 12–14 uker. Nå er det gått 18 måneder. Tesla svarer ham bare med at «du er i systemet».

Anders-Preben Tengs kjøpte en Tesla i september 2017. Da fikk han vite om henvisningsprogrammet som ville gi ham en gratis vegglader hvis kan vervet en annen – noe han gjorde noen måneder senere. 

Fordi 60-åringen trodde han snart ville få en gratis ladeboks, har han ventet med å kjøpe en selv. Men nå er det gått halvannet år siden kollegaen han vervet fikk bilen sin og ennå har han ikke sett snurten av premien. 

 – I starten sa Tesla at de hadde en enorm ordrebok og at laderen ville komme i løpet av noen måneder. I det siste har responsen endret seg til det samme standardsvaret der de bare skriver at jeg er i systemet og vil få beskjed. Det virker som at de forsøker å trenere saken.

Dermed har det blitt lading med vanlig stikkontakt (schuko) i halvannet år for Tengs. Men nå har tålmodigheten tatt slutt. 

– Jeg føler meg lurt. Det er ikke slik at jeg kjøpte bilen fordi Tesla hadde denne kampanjen, men jeg droppet jo egen ladeboks av den grunn, sier han. 

HØSTTILBUD: Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner

Tesla har i en årrekke reklamert med ulike henvisningsprogram. Da Tengs vervet kollegaen sin, kvalifiserte han til å få enten en Tesla Model S-lekebil for barn eller en Tesla-vegglader i matt svartfarge. Kjøperen ville på sin side få gratis superlading i seks måneder. 

Men verveprogrammet koster og Tesla har i det siste virket usikre på om premieringen er verdt det. I 2019 har det nemlig vært veldig mye frem og tilbake:

I januar annonserte Elon Musk at det hele skulle skrotes av hensyn til kostnadene. Spesielt for Model 3-bilene, hvor marginene er lavere enn hos Model S og Model X, ble premiene for dyre, skrev Tesla-sjefen på Twitter. 

Men i mars kom kampanjen tilbake i ny drakt. Både den som vervet og kjøperen skulle få 1500 kilometers gratis superlading. I april ble dette deretter boostet med 500 prosent for en begrenset periode, og så ble gratis superlading for nye bestillinger av Model S og X gjeninnført i august. 

Sitter du på tips om en interessant forbrukersak? Ta gjerne kontakt. 

FREM OG TILBAKE: Teslas henvisningsprogram ble avsluttet på nyåret, men har etter det blitt gjeninnført i forskjellige former. I august meldte elbilprodusenten at det igjen er gratis superlading i vervepremie for nye bestillinger av Model S og X. 
FREM OG TILBAKE: Teslas henvisningsprogram ble avsluttet på nyåret, men har etter det blitt gjeninnført i forskjellige former. I august meldte elbilprodusenten at det igjen er gratis superlading i vervepremie for nye bestillinger av Model S og X. 
Foto: Ints Kalnins, Reuters

De fysiske gavene er imidlertid borte, men fremdeles er det flere som venter på sin belønning. På elbilforum.no har brukere den siste tiden fortalt om sine egne ventetider på 6, 8 og 12 måneder. Det er betraktelig lenger enn leveringstiden på 12–14 uker som Tesla selv har operert med. 

Ifølge kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge skyldes dette en kombinasjon av interne endringer knyttet til henvisningsprogrammet og forsinkelser fra leverandører. 

– Alle kunder vil selvfølgelig få premiene de har vunnet, og vi vil følge opp dette fortløpende fremover, skriver han i en e-post. 

I tillegg til tiden det hele har tatt, har Anders-Preben Tengs latt seg frustrere av det han opplever som stadig dårligere kundeservice og mindre innholdsrike svar. Even Sandvold Roland svarer ikke på hvorfor Tesla ikke har klart å følge opp kundene med bedre informasjon om ventetid, men forsikrer Tengs om at det ikke er lenge igjen. 

– Kunden du har snakket med bør få ladeboksen sin i løpet av en uke eller to. Eventuelle andre norske kunder som venter på ladeboks vil få denne levert i løpet av de neste månedene. 

Og joda, etter at artikkelen var skrevet ferdig, kunne Tengs gledelig fortelle at veggladeren omsider hadde ankommet.