Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix

Tilbudskalender: Slik planlegger du årets beste kjøp

Butikkene kjører kampanjer jevnt og trutt gjennom året. Hvis du planlegger godt, kan du gjøre gode kjøp hver måned.

Å handle utenom varesesongen kan spare deg mye penger. Med god planlegging kan du skifte ut kjøleskapet og langrennsskiene uten at det setter seg store spor i den personlige økonomien.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener nøkkelen til å få med seg gode tilbud er å tenke et år i forveien på hva man trenger. Hun anbefaler at man bruker tid på å planlegge innkjøp og kartlegger behovene i forkant.

– Vi er ikke så gode på å planlegge. Vi ser gjerne ikke hva vi mangler før sesongen nærmer seg. Vi sjekker ikke om skiene er for korte til barna før snøen faller, fordi man gjerne ikke tenker på behovene før de oppstår.

Jan Ivar Fredriksen ved Handelshøgskolen BI.
Jan Ivar Fredriksen ved Handelshøgskolen BI.
Foto: BI

Ifølge Jan Ivar Fredriksen, førstelektor ved institutt for markedsføring på Handelshøgskolen BI, er handelsstanden styrt av to mekanismer: når varene er mest attraktive for forbrukeren, og når behovet for å redusere varelageret kommer.

Fredriksen mener mange av kampanjene man ser på markedet i dag kommer av at butikkene prøver å tømme lagrene for neste sesong.

– Butikkene har kjøpt inn og fylt opp lagrene. De er avhengige av å realisere disse varene for at de ikke skal sitte igjen med for mye. Mye av varehandelen i Norge skjer fra store kjeder som kjøper inn i store partier og har kontrakter om levering av store mengder varer. Disse må realiseres.

Her kan du se oversikten over når du kan gjøre de beste kjøpene.

Januar

Klær og sko. Etter jul starter klesbutikkene store nyttårssalg. Alt som er igjen av sesongvarer, samt utgående modeller blir solgt til reduserte priser. Ofte starter disse salgene allerede i romjulen, og varer langt uti januar. For å sikre seg størst utvalg kan det være lurt å være tidlig ute.

Julevarer. Januar er også måneden for å gjøre store kupp på julevarer. Butikkene vil tømme hyllene for julepynt og julegodteri, og det kan føre til svært gode tilbud.

Elektronikk. Elektronikkbransjen har ofte hatt salgskampanjer gående siden romjulen. Etter julehandelen, der mange har sikret seg nye telefoner, TV-er og lydanlegg, selger butikkene elektronikk til reduserte priser for å få ut siste rest av utgående modeller.

Storbyferie. Hvis du planlegger en helgetur til utlandet er det billigst å reise i januar. Da får du mest for pengene. Reiser til europeiske storbyer som Barcelona eller Roma kan disse billettene være billigst den første måneden av året.

Februar

Bøker. I februar hvert år arrangerer Forleggerforening og Bokhandlerforeningen Mammutsalget, som er Norges største boksalg. Salget varer litt over en uke, og da kan man handle bøker med opptil 80 prosent rabatt.

Du kan spare penger på å kjøpe vintersportutstyret etter høysesongen.
Du kan spare penger på å kjøpe vintersportutstyret etter høysesongen.
Foto: Colourbox

Mars

Vintersportutstyr. I ukene før påske kan man ofte gjøre gode kjøp på vintersportsutstyr. Sportskjedene selger ski, skøyter, ullundertøy og jakker til reduserte priser for å gjøre plass til vår- og sommervarene som skal selges etter påske. Det som ikke blir solgt blir pakket vekk og satt på lageret til neste vinter, så her er det viktig for butikkene å kvitte seg med så mye varer som mulig.

April

Påskevarer. Nå er tiden inne for å hamstre påskemarsipan. Etter påsken må dagligvarebutikkene renske hyllene for påskegodteriet som ikke ble solgt.

Varmeovner. Når det går mot varmere tider vil butikkene gjerne kvitte seg med panelovner og varmeovner som har gjort sin nytte gjennom vinteren. Hvis du er ute etter å oppgradere ovnene i huset kan dette være rett tidspunkt å slå til.

Vinterdekk: I april, og spesielt etter påske, er  vintersesongen over, også for dekkimportørene. De selger ut restlageret sitt med gode rabatter. Du kan fort få 30-50 prosent rabatt på vinterdekkene.

Mai

Chartertur. Charterturer har tradisjonelt lave priser i mai. Det er penger å spare på å ta sommerferien tidlig, og det finnes et hav av restplasser til gode priser.

Fotballdrakter. Etter at sesongen er ferdig for flere av de største fotballigaene i Europa, kommer alle sesongens drakter på salg til halv pris. Unngå å kjøpe drakten til fullpris når det nærmer seg sesongslutt. Vent heller noen uker ekstra og få et godt tilbud.

I mai kan du få gode priser på charterferier.
I mai kan du få gode priser på charterferier.
Foto: Frank May/NTB Scanpix

Juni

Strøm. Hvis du skal binde strømmen i løpet av året, gjør du lurt i å sjekke ut dette i juni eller juli. Da er strømmen billigst.

Juli

Hvitevarer. Om sommeren finner du gjerne kampanjer på hvitevarer. Det er stille i butikkene når det er fint vær ute, og mange har helt andre tanker i hodet enn kjøp av vaskemaskin og kjøleskap. Dermed kan det være penger å spare på å ta en tur innom elektronikkbutikken i fellesferien.

Innenlandsreiser. I fellesferien er det billigst å fly innad i Norge. Flyselskapene har mindre trafikk på disse flygingene om sommeren fordi de i hovedsak livnærer seg av forretningsfolk som benytter innenlandsfly resten av året. Derfor kan prisene være lavere på disse flygingene i sommermånedene.

Hoteller: Norske byhoteller er på sitt billigste i juli, bortsett fra i Kristiansand, hvor hotellrommene faktisk er på sitt dyreste denne måneden. Det henger sammen med besøkstallene til Kaptein Sabeltann og co. i Dyreparken i Kristiansand. Ellers i de største byene er det ikke uvanlig at prisene halveres denne måneden, ettersom det ellers i året er forretningsfolk som sørger for inntektene.

August

Hagemøbler. Sommersesongen nærmer seg slutten og hvis været har vært dårlig, vil hagemøbelsalget slå ut for fullt i begynnelsen av august. Da kan det være lurt å kjøpe inn bord, stoler og parasoller til neste sommer. Butikkene vil helst frigjøre så mye plass som mulig på lagrene slik at de kan få inn de nye sesongvarene.

Klær og sko. Også i august kan du sikre deg gode kjøp i klesbutikkene. Både klær og sko er på salg for å gjøre plass til vintersortimentet. Rett før skolestart kan du få varer til sterkt reduserte priser.

Venter du til etter sommeren, kan du få gode tilbud på grillutstyr.
Venter du til etter sommeren, kan du få gode tilbud på grillutstyr.
Foto: Frode Hansen/NTB scanpix

Grill. Hvis kulegrillen begynner å se sliten ut kan det være lønnsomt å holde ut frem til august. Da begynner nemlig grillsesongen å gå mot slutten, og flere butikker kjører kampanjer for å få ut de resterende grillene som ikke har blitt solgt over våren og sommeren.

September

Sykkel. Etter flere måneder med sykkelsesong nærmer det seg høst. Da kjører sportsbutikkene salg på sykler og sykkelutstyr for å kvitte seg med årets modeller før vinteren. Dette er tiden for å investere i en ny sykkel.

Planter og blomster. På begynnelsen av høsten selges hageplanter til rabatterte priser. Det kan derfor være lønnsomt å vente med de største hageprosjektene til etter sommerferien. Kjøp plantene i september og vent til neste vår med utplantingen. De fleste planter klarer seg gjennom vinteren.

Fornøyelsesparker og attraksjoner. Etter skoleferien kan du tilbringe dagen på Tusenfryd eller i Dyreparken i Kristiansand for en vesentlig lavere pris enn midt på sommeren. Attraksjonene er de samme, men du opplever mindre folkemengder og kø ved hver karusell.

Oktober

Bildekk. Rett før skiftet fra sommerdekk til vinterdekk starter, vil dekkforhandlerne selge ut det de har igjen av sommerdekk. Disse kan du derfor få til gode priser.

Barnevogner. Ifølge statistikk fra Prisjakt.no kan det ofte være billigere å kjøpe barnevogn i september og oktober. Da har butikkene flere kampanjeperioder, i motsetning til sommermånedene, der mange velger å investere i vogn.

Sykkel: I oktober er det mange i Norge som allerede har fått hilst på den første snøen allerede. Da kan du gjøre et skikkelig godt sykkelkjøp. Mange sportsbutikker selger da ut restlageret av årets sykkelmodeller med til dels store rabatter.

November

Du kan spare mye på å kjøpe Halloween-pynt i november.
Du kan spare mye på å kjøpe Halloween-pynt i november.
Foto: Colourbox

Halloweenvarer. Rett etter den skumleste dagen i året, 31. oktober, kan du få spindelvev, plastedderkopper og heksekostymer til en billig penge. Det butikkene har igjen skal selges til nedsatte priser og hvis du planlegger litt kan du sikre deg neste års Halloween-feiring for en betydelig lavere pris.

Black Friday. Den amerikanske tradisjonen «Black Friday» har for alvor gjort sitt inntog i norske butikker de siste årene. Alt fra elektronikk til klær og sko blir solgt til nedsatte priser gjennom hele dagen, både i butikker og på nettet. Denne fredagen betegnes som startskuddet på julehandelen, og hvis du er på riktig sted til riktig tid, kan du være heldig med kjøpene.

Desember

Elektronikk. Mange elektronikkjeder kjører omfattende romjulssalg. Disse kan ofte strekke seg ut i januar, men de beste varene går først. Dette kian være en god mulighet til å kjøpe deg det du ikke fikk til jul, til reduserte priser.

Enebolig. Lav etterspørsel på eneboliger i desember gjør at det tradisjonelt sett er lavere priser denne måneden. Hvis du vet at du skal bytte bolig i løpet av året, er det ikke dumt å gjøre det rett før årsskiftet dersom det er mulig.

USA-tur. Ifølge statistikk fra Travellink er det billigst å bestille flybilletter til destinasjoner som Los Angeles, New York og Miami i desember. Da kan det være lurt å planlegge neste års ferie.

Kilder: Jan Ivar Fredriksen, Silje Sandmæl, Elkjøp, Travellink, Prisjakt.no og Byas.

Prisjakt er eid av Schibsted. Enkelte ansatte i E24 Dine Penger AS har aksjer i Schibsted.