POPULÆRT FERIELAND: Tyrkia er en populær destinasjon blant feriesugne nordmenn. Her i Bodrum befinner det seg mange nordmenn i disse dager. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
POPULÆRT FERIELAND: Tyrkia er en populær destinasjon blant feriesugne nordmenn. Her i Bodrum befinner det seg mange nordmenn i disse dager. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Spar opptil 172 kroner per tusenlapp på uttak i utlandet

Unngå disse valutafellene

Bankene tar seg godt betalt når du tar ut utenlandsk valuta i minibanken i Norge. Ved å ta ut penger på feriedestinasjonen kan du spare mye på store beløp.

- Det dummeste du kan gjøre er å ta ut masse utenlandsk valuta på flyplassen i Norge. Bankene melker det faktum at du er i feriemodus, klar for å bruke penger og avhengig av lokal valuta i landet du skal feriere i - dermed tar de seg også godt betalt for pengene du kjøper, sier daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren.

Hun råder ferieklare nordmenn til å ta med seg akkurat nok valuta til å komme seg fra flyplassen og til bysentrum på feriedestinasjonen.

- Jeg har forståelse for at det koster norske banker litt å lagre utenlandsk valuta de ikke får renter på, men jeg mener likevel at denne kostnaden er lavere enn hva kundene må betale, sier Bergo.

Se prisoversikt nederst i saken. 

Velg lokal valuta. Hun mener nordmenn må være obs på også å betale i lokal valuta når de drar kortet på butikker i utlandet.

- De aller fleste butikker spør om du ønsker å betale i lokal valuta eller norske kroner. Da må du alltid svare lokal valuta - hvis ikke får du en valutakurs satt av butikken. Den er garantert mye høyere enn kursen hos din egen bank, sier Bergo.

VG har sjekket valutaprisene for uttak med VISA i utlandet, og valutaprisene til DNB og Nordea i norske minibanker. Det er mye å spare, spesielt for de mer «sjeldne» valutaene.


Regionbanksjef Kenneth Anderson i DNB mener bankens priser på valutaautomatene er konkurransedyktige:

- Uttak i utlandet er heller ikke alltid billigere. Når det gjelder påslaget bankene tar kommer det av at kontanthåndtering har en kostnad for bankene, blant annet frakt, forsikring, kvalitetskontroll, sikkerhet ved oppbevaring og risiko for kursendringer utenfor et opprinnelsesland bidrar til dette. Kunder vil for eksempel oppleve omtrent samme påslag hvis de prøver å veksle tilbake valuta til norske kroner i utlandet, sier Anderson.

- Hvor mye er påslaget på valutaen dere selger?

- Dette varierer avhengig av valutasort og markedssituasjon. Det er for eksempel mindre omsetning av eksotiske valutasorter, noe som gjør at påslaget kan bli noe høyere. Samtidig er det viktig å være klar over at valutakurser varierer kontinuerlig, hele døgnet. Derfor er det viktig at sammenligninger gjøres med utgangspunkt i samtidighet i kursbilde, sier han.

Anbefaler kort. Anderson anbefaler i hovedsak å benytte kort der det er mulig:

- Men det vil alltid være praktisk å ha med noe kontanter. I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort som MasterCard. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen når du kommer hjem. Kortbruk er svært trygt, og det er mye sikrere å gå rundt med kortmappa enn store mengder kontanter, sier han.


Superbillig i Tyrkia. Tyrkia peker seg ut som et av sommerens billigste ferieland hvis man utelukkende ser på utviklingen i valutakurser.

- Den tyrkiske liren har blitt billigere. Faktisk er prisen på lire omkring 27 prosent lavere enn hva den har vært i snitt de siste 10 årene, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Britisk pund har også hentet seg inn mot kronen det siste året: - Du må ut med rundt 10 kroner for et pund, noe som betyr at du betaler opp mot 1 krone mer for et pund enn forrige sommer.

Euro ligger i dag på et normalt nivå målt mot kronen.

Fortsetter:

* Valutauttak i minibank i Norge 20 kroner i Gebyr. Uttak i utlandet gratis for intro - og studentkunder, 35 kroner for øvrige kunder. Uttak med mastercard: 75,00 kroner + 1 % av beløp.

** Valutauttak i minibank i Norge gratis for Fordel Pluss-kunder, 10 kroner for Check-in (18-28 år) og Fordel-kunder, 20 kroner for øvrige kunder og 30 kroner for ikke-kunder. Uttak i utlandet 30 kroner + 0,5 prosent av beløpet (Gjelder ikke i Sverige, Danmark og Finland i Nordea-automat). Gratis for ungdomskunder (Check-in) i minibank. Uttak med mastercard: 2 prosent av beløpet (minimum 40 kroner). Kurser innhentet 16. juni 2014, med bankenes valutapåslag inkludert. Visa-kursene inkluderer et påslag på 1,75 prosent.