LANGT SVAKERE: Fremover vil du trenge historisk flere av disse for å kjøpe det samme som før.
LANGT SVAKERE: Fremover vil du trenge historisk flere av disse for å kjøpe det samme som før.

Slik påvirker kronekollapsen deg

Torsdag våknet Norge til et historisk fall i den norske kronen. Prisene på en rekke varer vil bli påvirket av det dramatiske fallet.

Ved nyttår var kronen allerede på det svakeste nivåene noensinne. Fra den bunnposisjonen har kronen svekket seg med nær 30 prosent til nå, skriver E24 torsdag. 

Den viktigste effekten av dette akkurat nå er at det blir utrolig mye dyrere å importere varer fra utlandet, sier makroøkonom Ragnar Torvik ved NTNU til Dine Penger. 

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

MAKROØKONOM: Ragnar Torvik, professor ved NTNUs Institutt for samfunnsøkonomi sier det er umulig å spå utviklingen av valutakursen. 
MAKROØKONOM: Ragnar Torvik, professor ved NTNUs Institutt for samfunnsøkonomi sier det er umulig å spå utviklingen av valutakursen. 
Foto: Therese Lee Støver

Torvik sier dette i første rekke rammer ansatte i privat sektor og norske bedrifter. Det vil i liten grad påvirke ansatte i offentlig sektor, legger han til.

Fallet vil ifølge Torvik ha en relativt rask virkning. På grunn av det bratte fallet, blir også prisøkingen av varer bratt. 

– Det gjelder alt vi kjøper i utlandet. Alt vi kjøper fra frukt, grønt og ferier til biler og sko vil øke svært mye i pris. 

Vanligvis betyr et fall i kronen at det blir mer lønnsomt for næringslivet å eksportere – at vi får mer kroner hjem. Men som følge av coronapandemien er situasjonen at utlandet også går på en økonomisk krasj for øyeblikket, fortsetter Torvik. Det vil si at vi ikke får solgt varene våre til utlandet heller. Derfor er den viktigste effekten av kronefallet nå at det vil bli mye dyrere med importvarer, utdyper han. 

Statistisk sentralbyrå har laget en oversikt til Dine Penger over hva Norges største importgrupper er som du finner lenger ned i saken. Her er en oversikt over hvor stor andel av ulike mat og drikkevarer som ble importert fra utlandet i 2019:

Tabellen viser importverdi i milliarder og prosentandeler for ulike matvaregrupper til Norge i 2019.
Tabellen viser importverdi i milliarder og prosentandeler for ulike matvaregrupper til Norge i 2019.
Foto: SSB

Hvor mye dyrere ulike varer blir avhenger i hvor stor grad import er involvert for å produsere den. Jo mer importandel det er i en vare, jo mer vil prisen stige. 

Hvis du for eksempel kjøper en mango som før kostet 10 kroner i utlandet, koster den nå 12 kroner etter at kronen har falt 20 prosent, sier Torvik. Fordi varer som importert frukt har nesten full andel import, øker prisen på de med mye når kronen svekkes. I for eksempel norskprodusert kålrot er importandelen lavere, oppgir Torvik. 

Likevel, er det en indirekte effekt som gjør at også norskproduserte varer kan bli dyrere: Mange norske selskaper er nemlig også avhengig av import for å drive virksomheten, sier han videre.  For å veie opp dette kan de også måtte øke prisen på varen sin, selv om den er produsert her hjemme. 

Fått med deg Dine Pengers podcast? #195 Slik sikrer du privatøkonomien din nå

På den annen side viser forskning at de som importerer varer, når de får en prisøkning, ofte ikke vil kjøre hele prisøkningen videre til kunden, ifølge NTNU-professoren. Det er derfor ikke sikkert de må kjøpe varen like dyrt som kronefallet tilsier. Bedriftene kan velge å ta de økte kostnadene i mindre overskudd.

Prisvirkningen av kronekrasjen vil ikke hoppe opp umiddelbart. Normalt vil det ta litt tid før det slår inn i innlandspriser. For å ta mango som et eksempel, er de som nå ligger i hyllene på butikken kjøpt inn billigere en hva de vil bli fra nå av. Dette vil stige over tid, sier Torvik: 

– Så det er ikke slik at fra i dag vil butikkene skru opp prisen med 20 prosent. Men over tid vil lagrene tømmes, og prisene må stige etter nye varer kjøpes inn. 

Kommunikasjonssjef i Norges Gruppen Kine Søyland bekrefter at en kraftig økning i prisene på importerte varer også vil påvirke prisene i butikkene. I hvilken grad eller hvilke varer som er utsatt kan hun enda ikke si noe om, men understreker de ikke vil bruke situasjonen til å skru opp prisene strategisk.

- Vårt fokus nå er på å sørge for at butikkene våre er så trygge som mulig for kunder og ansatte med tanke på smittevern og at vi har varer i hyllene så folk får det de trenger, sier Søyland.

Men er det sannsynlig at kronekursen vil falle enda mer? Er det en ting som forskningen viser så er det at det er umulig å forutsi valutakursen, sier Torvik. Det viser det vi har sett nå også. Han mener folk bare hadde flirt om noen for en måned siden sa at du kom til å måtte betale 12 og 13 kroner for dollar og euro.

Han kan fortelle eksperter er uenig om hvor lenge dette vil vare, men at de mest optimistiske tror den økonomiske veksten vil ta seg opp igjen til høsten. Såfremt man har fått viruset under kontroll. 

– Det blir ikke noe vekst i økonomien før sykdommen er under kontroll, avslutter han. 

40 PROSENT: 40 prosent av varene kan bli dyrere som følge av kronefallet, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce.
40 PROSENT: 40 prosent av varene kan bli dyrere som følge av kronefallet, sier sjefstrateg i Nordea Wealth Management Erik Bruce.
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management sier også at nordmenn må forberede seg på dyrere forbruksvarer hvis kronen holder seg så svak.

Alt blir nok ikke veltet over på prisene, og det går over tid. Men det er ikke tvil om at hvis dette vedvarer så kommer det til å bli ganske kraftige hopp i prisene på varer vi kjøper fra utlandet, sier han og peker på at rundt 30 prosent av det vi forbruker i Norge kommer fra andre land. Det viser konsumprisindeksen (KPI).

– Tar man med det vi bruker i norske varer, snakker man om at 40 prosent av det vi bruker blir dyrere.

Og selv om det ikke er sikkert at importørene legger alt på i form av høyere priser, betyr det et betydelig prisløft på mange av varene som nordmenn bruker. Det er det kraftige oljeprisfallet, et fat handles nå for rundt 25 dollar, og panikk i finansmarkedene som ifølge Bruce har svekket den norske kronen.

– Norges Bank antydet at de kan intervenere i valutamarkedet og gjøre sitt for at ikke kronen blir for svak, men jeg tror den skal svekke seg mer før de gjør det, sier han som samtidig tror at kronen kan komme til å styrke seg igjen.

– Vi må regne med en svak krone en god stund og forberede oss på dyrere varer fra utlandet. Men det er kanskje ikke det folk bekymrer seg mest om akkurat nå, oppsummerer han.

Torsdag meldte E24 at kronekollapsen har gitt 10 prosent dyrere importvarer bare i natt, ifølge Coop. De mener de vil gå i minus om ikke de setter opp prisene på blant annet frukt og grønt.

ELKJØP UTSATT: Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge.
ELKJØP UTSATT: Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge.
Foto: Elkjøp

Prisene i elektronikkmarkedet har også økt de to siste ukene og nok vil øke ytterligere fremover som følge av den svake kronekursen, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge til Dine Penger. 

– Vi  handler 85-90 prosent av alt vi kjøper i Euro og Dollar. Kortsiktig tåler vi noen svingninger på grunn av valutasikring, men situasjonen er krevende. Prisene er ikke 35 prosent høyere i dag enn i går, men vi vil se prisøkning i markedet. I mange bransjer.

Elkjøp understreker at deres aller viktigste prioritet likevel er smittereduserende tiltak for å trygge helsen til alle våre medarbeidere, partnere og kunder. 

Kommunikasjonssjefen i Norges største bilimportør, Harald A. Møller, sier de ikke er i posisjon til å mene noe utad om utviklingen av prisene sine framover, utover at import til Norge påvirkes av valutakursen.

– Men i et kort perspektiv har vi godt med lagerbiler tilgjengelig for rask levering og forutsigbarhet rundt pris, opplyser kommunikasjonssjef Anita Svanes til Dine Penger.

Statistisk sentralbyrå har laget en oversikt til VG og Dine Penger over hva Norges største importgrupper er som kan bli rammet av den svake kronekursen. Tabellen bruker 2019-tall, og viser de største importgruppene både i prosent av totalimport og milliarder kroner.

Kilde for tabell: SSB


Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Dine Penger hjelper deg med råd i vanskelige økonomiske tider:

Fare for krakk i boligmarkedet? Dette svarer ekspertene

Usikkerheten råder, også for dem som skal kjøpe eller selge hus. Dette sier tre eksperter om risikoen på boligmarkedet nå. Les saken her.

Permitteres du? Her er den store guiden

Full lønn for permitterte i 20 dager er blant regjeringens ny lovnader knyttet til virusutbruddets samfunnspåvirkning. Men hvordan går du frem? Her er Dine Pengers guide til permitterte i coronakrisen. Les guiden her.

Dine Pengers guide til coronarammede frilansere og selvstendig næringsdrivende

For første gang i historien får selvstendig næringsdrivende og frilansere en garantert minsteinntekt fra staten. Her får du alt om den nye ordningen og hvordan du går frem for å sikre at du får støtten. Les guiden her.

Den store coronaguiden for småbedrifter

Småbedriftene får nå flere spesialordninger. Innbetalinger utsettes, permitteringsreglene endres, og momsen reduseres, blant annet. Les guiden her.