ROSER OG ANNEN PYNT: Fire av ti kvinner jobber deltid og mye av den er selvvalgt. De investerer i ubetalt arbeid i hjemmet, som å gjøre det koselig. Men som roser har torner, er det en risiko ved å gjøre seg avhengig av en annen person økonomisk.
ROSER OG ANNEN PYNT: Fire av ti kvinner jobber deltid og mye av den er selvvalgt. De investerer i ubetalt arbeid i hjemmet, som å gjøre det koselig. Men som roser har torner, er det en risiko ved å gjøre seg avhengig av en annen person økonomisk.
Foto: Foto: Colourcox.com

Jenter ser for mye på Disney:

Kvinner, våkn opp fra Tornerosesøvnen!

Norske kvinner overlater for mye ansvar for inntekt og sparing til sine menn. Ved samlivsbrudd er norske kvinner mer sårbare enn i de fleste andre land.

Jenters pengebehov. Trenger jenter mindre penger enn gutter? Dette provoserende spørsmålet ble stilt for 30 år siden i ungdomsbladet Det Nye. De satte fokus på at jenter bør bli ingeniør, eller velge andre karriereveier som gir god inntekt. For svaret er selvsagt NEI.

Kvinner trenger ofte MER penger enn mange menn. Til sko, klær, treningssenter, kosmetikk, interiørstæsj, reiser, lunsj med venninner, spa-opphold, kosmetiske behandlinger. Nødvendig eller ikke – uansett er det et faktum at mange kvinner bruker penger på slikt.

Les også: Sikre økonomien på kvinnedagen - Sjekk om du bør gifte deg

Menn flest er flinkere til å tjene penger. Menn sparer også mer, både i bolig, i aksjefond, i bank. Nesten dobbelt så mange menn som kvinner sparer mye.

Nettmøte: I anledning kvinnedagen arrangerer Dine Penger nettmøte med tema Kvinner og økonomi. Dine Pengers eksperter Anne Lise Stranden, Tone Iren Sørheim, Ida Aamodt-Hansen og Maria Lekve svarer på dine spørsmål. Legg inn spørsmål her
Nettmøte: I anledning kvinnedagen arrangerer Dine Penger nettmøte med tema Kvinner og økonomi. Dine Pengers eksperter Anne Lise Stranden, Tone Iren Sørheim, Ida Aamodt-Hansen og Maria Lekve svarer på dine spørsmål. Legg inn spørsmål her
Foto: Foto: Sjur Jansen, Dine Penger

Tre av ti menn sparer 3000 kroner eller mer hver måned, bare en til to av ti kvinner sparer så mye, viser tall fra Danica. Og forskjellen bare øker, viser all fra Verdipapirfondenes forening.

Dette henger logisk sammen. Jo lavere inntekt, desto mindre til overs til sparegrisen. Fint lite har skjedd de siste 30 årene. Likelønn er fortsatt viktigste kampsak på kvinnedagen, mener Aftenpostens lesere. Kvinner flest tjener fortsatt mindre enn menn, hovedsakelig fordi de velger lavtlønnsyrker med en monopolist til arbeidsgiver. Fire av ti jobber deltid.

Venninner og bekjente ber meg om privatøkonomiske råd, gjerne ved samlivsbrudd. Men da er det ofte for sent, de har allerede gjort store privatøkonomiske blundere som er uopprettelige. De har tapt hundretusener på at de var blåøyde.

Les også:Du får ikke halvparten ved skilsmisse

Tar ikke ansvar. Hvorfor har ikke kvinner tatt mer ansvar for egen økonomi de siste tiårene? Fordi mange kvinner fortsatt anser mannen som hovedansvarlig for økonomien, når de flytter sammen med drømmeprinsen.

Disney har litt av skylden. Han retusjerte de groteske eventyrene til brødrene Grimm, fjernet grusomme detaljer og la på happy ending.

Les også:4 av 5 samboerpar har fortsatt ikke avtale

Jenter vil gjerne tro at det kommer en styrtrik prins ridende på hvit hest og plukker dem opp på vei til drømmeslottet. Hvor de kan leve lykkelig forsørget alle sine dager slik at de slipper å slite for føden. Som en jente jeg hørte si til en annen på t-banen i forleden dag:

Jeg trenger penger, men jeg gidder ikke jobbe. Menn er mange jenters Lottokupong.

Hva hvis man blir skilt? Datteren min sa i en skolelei periode at hun satset på å gifte seg med en litt eldre gutt som studerer jus. Hun hadde observert at advokater har millionlønninger. Jeg spurte hva hun hadde tenkt å gjøre hvis hun skulle bli skilt, det blir litt av en flystyrt i levestandard. Hun fikk noe å tygge på.

Les også: Slik øker du lønnen din

Samliv er den store musefellen, eller Rimifellen for mange kvinner. Hun flytter inn i mannens bolig (han er noen år eldre og har allerede kjøpt seg inn i boligmarkedet).

Hun betaler forbruksutgifter som mat, klær og utstyr til barna. Hun legger karrieren på hyllen, og investerer i familien. Vel og bra. På kort sikt. 

Les også:Samboere: Handlevognen kan ruinere deg

Jeg har venninner som trodde på livslangt ekteskap. Som derfor sløste bort forskudd på arv og gevinsten fra salg av egen bolig på dyre silketapeter, spesialtilpassede garderobeskap, walk in closet og målsydde liftgardiner. De fikk ingenting igjen for dette da skilsmissen var et faktum. For boligen var kjøpt med hans egenkapital fra tidligere bolig.

Skilsmisse i Norge er noe helt annet enn i amerikanske filmer. I Norge kan ingen skille seg til rikdom. Selv ikke om de «får» barna. Barnebidraget har sunket markant etter at samværsfradraget ble innført.

Les også:Har millionlønn – betaler bare 1800 kroner i bidrag

Man må passe på sitt. Men – det sterke norske vernet av individuell formue, stiller større krav til at begge parter passer på sine eiendeler. Det gjelder spesielt arv og verdier man har før man gifter seg.

I Norge har vi en særnordisk bestemmelse, som gjør at den økonomisk sterke parten kan ta skjevdelingsmidler med ut, før deling av fellesformue.

Menn kjenner disse reglene best, viser en undersøkelse. I Norden forøvrig deles all formue i hovedsak likt ved skilsmisse, forteller professor Tone Sverdrup ved UiO.

Les også:Samboere med barn bedre sikret

Ved samlivsbrudd mellom samboere, kan utfallet bli enda verre for den ene parten. Da risikerer kvinnen som har investert sin tid til fordel for familien, på bekostning av egen inntekt, å bli stående på bar bakke ved samlivsbrudd. Juridisk rådgivning for kvinner kan fortelle mange tåredryppede historier fra virkeligheten om dette.

Svenskene har hatt samboerlov siden 1987. Der deler de verdien av felles bolig ved brudd. Har ikke norske kvinner eierandel i boligen, må de sannsynligvis ut på leiemarkedet. Høyesterett slo fast at kvinner i lange samboerforhold, som har tatt seg av felles barn og muliggjort mannens oppbygging av millionformue, ikke har krav på kompensasjon.

Les også:Fikk smuler etter 16 år og to barn

At nordmenns individuelle formue beskyttes mer enn i andre land, krever at vi alle setter oss inn i norsk lov og rettspraksis. At vi passer på verdier vi har fra før når vi gifter oss. Kjøper oss inn i felles bolig og tar del i verdistigningen. Sparer på egen hånd hvis vi er samboere. Blir enige om ektepakt med unntak fra skjevdeling hvis den ene må droppe egen yrkeskarriere for felles barn og hjem hvis den andre må jobbe 80-timers uke.

Les også:Krever egen lov for samboere

Og det krever at kvinner som har en mann som også stiller opp for barn og hjem, gidder å jobbe mer enn bare deltid.

For er virkelig den ekstra fridagen i uken til trening, rydding i huset og lunsj med venninner, verdt risikoen?

Deltid = Risiko. For kvinner som jobber deltid tar en alvorlig yrkesrisiko. Få arbeidsgivere satser på deltidsansatte. Når du kanskje må trappe opp for å forsørge deg selv, kan det bli vanskelig. Valget om bare å delta sånn halvveis i yrkeslivet, innskrenker kvinners økonomiske frihet. Fortsatt er det slik at mange kvinner som vil skilles, ikke har råd.

Noen kvinner bør kanskje også svelge stoltheten og la barna bo hos faren, hvis han har best råd til å betale utgiftene. Moren kan heller velge maks samvær.

I det minste inngår privat avtale om barnebidrag som dekker barnas normale, norske fritidsaktiviteter.

Les også:Mobilutgifter er ikke med i barnebidraget

Er den ekstra fritiden verdt tapet i pensjon? Kvinner lever lenger, de siste årene alene, men får langt mindre pensjon. Pensjonspoeng deles heller ikke ved skilsmisse hvis du har vært hjemme og ofret yrkeskarrieren for å muliggjøre den andres karriere. Med pensjonsreformen teller dessuten alle yrkesår.

Selvsagt finnes det unntak fra mønsteret. Halvparten av alle ekteskap varer dessuten livet ut. Jeg kjenner kvinner i topplederstillinger som tar hovedansvaret for familiens inntekt.

Andre som har bevis på at de gikk inn med mest egenkapital da de kjøpte felles bolig. Som har kjøpt seg inn i samboerens bolig, tross den urimelige dokumentavgiften. Men de er i fåtall.

Les også:Tabu å nevne penger i barnefordelingen

Fortsatt er menn flinkere til å spare. De vet mer om pensjon. De bruker antakeligvis mindre penger på puter, pledd og annen pynt.

Min datter ombestemte seg forresten etter sin mors tordenprekenen. Hun la inn et ekstra gir i lekselesingen, og har nå planer om selv å bli advokat istedet.

Så slutt å sutre over dårlig råd, kvinner. Og våkn opp av Tornerosesøvnen. Ta ansvar for egen økonomisk trygghet. Penger er nøkkelen. Gjør som gutta, begynn å spare.


Følg oss på Facebook!