Enkelt og greit: Dine Pengers langsiktige råd for sparing har alltid vært å putte pengene i enkle og gjennomsiktige produkter. Det gir størst sannsynlighet for god avkastning over tid.
Enkelt og greit: Dine Pengers langsiktige råd for sparing har alltid vært å putte pengene i enkle og gjennomsiktige produkter. Det gir størst sannsynlighet for god avkastning over tid.
Foto: Foto: Taral Jansen

Tom Staavi kommenterer:

Sparing: Gjør det enkelt!

Et nytt investeringstilbud for nordmenn dukket plutselig opp. Vi råder deg til å ikke hoppe på investeringer som man må være profesjonell for å kunne vurdere. Pengene dine bør også være lette å hente ut igjen hvis du trenger dem til noe annet.

I korte trekk går konseptet ut på at de skal hente inn om lag 100 millioner kroner fra innskytere, øke investeringen gjennom ekstra lån (såkalt gearing) og investere alt i solcelleplantasjer i Italia.

De som står bak ideen er et dansk selskap som etter eget sigende har hatt stor suksess med samme oppskrift for en lignende operasjon som løper.

Etter å ha studert materiellet grundig, vender Dine Penger tommelen ned.

Kostnadene er etter vårt syn for høye, du binder pengene dine i 20 år og det trolig ikke lett å komme ut av dette hvis du skulle ønske det i løpet av perioden. 

Les mer her:Styr unna solparkene til Obton

Alle faktorer som gjør at vi mener risikoen ikke er verdt den eventuelle meravkastningen du kan få.

Konklusjonen faller naturlig nok tilbyder tungt for brystet. Selskapet mener Dine Penger misforstår og at vi ikke har skjønner hvilken mulighet dette er for en meget hyggelig avkastning på sparepengene. 

Aktøren har derfor fått komme til orde med et eget innlegg. Les her: Uenige med Dine Penger

I Dine Penger står vi på vår konklusjon. Det er godt mulig man mister noen muligheter ved å være konservative slik Dine Penger er i investeringsvalg, men vi har bevist gjennom år at man dermed heller ikke går på de store smellene.

Skjønner du hva du putter penger i? Investering og sparing for vanlige mennesker krever etter vårt syn at man forstår det man investerer i godt. Investeringen bør også være likvid.

Du må kunne ha anledning til så lett som mulig å få ut pengene hvis det skal bli behov for å bruke dem til noe annet.

Spareformen bør også være gjennomprøvet, at det er lett å få innsyn og underlagt myndighetskontroll. Og, det er ingen grunn til å stappe lommene til tilretteleggeren eller tilbyderen dørgende fulle av dine penger. Kostnadene bør være på et fornuftig nivå.

Slik skal du gjøre. Dine Penger mener derfor at du kommer meget langt ved følgende spareformer:

  • Nedbetaling av gjeld
  • Sparing i bank hvis du er gjeldfri.

Vil du ha høyere avkastning må du akseptere risiko. Da bør du bruke aksjemarkedet enten gjennom enkeltaksjer eller fond.  

Aksjemarkedet? Du bør begrense sparingen i aksjemarkedet til børsnoterte enkeltaksjer eller verdipapirfond. Da er det mye lettere å selge seg ut når du ønsker det.

Risikoen for konkurs er dessuten lavere for børsnoterte aksjer enn for investeringer i unoterte aksjer.

Det er lite som tyder på at unoterte aksjer generelt gir noen meravkastning i sammenlignet med børsnoterte aksjer.

Utleie? I tillegg kan man ikke underkjenne at det å investere i bolig for utleie er et alternativ. Dette krever lokal kunnskap og handler om timing.

Dine Penger mener mange underdriver risikoen og kostnadene forbundet med utleieboliger, men samtidig er dette den eneste investeringsformen der du både har anledning til, og antagelig tør, geare investeringen din.

Her er du virkelig «hands on» i ditt eget investeringsprosjekt.

Det er lett å forstå at dette appellerer til mange, også fordi at boligprisene har steget kraftig de siste 20 årene. Men nettopp derfor, er det kanskje slik at timing nå er perfekt dårlig for å starte som en privat eiendomsspekulant.

Det er mulig listen over er konservativ, men de siste 20 årene har lært oss at kreative investeringsprodukter alt for ofte ender med store tap for den ikke-profesjonelle investor, men like fullt store inntekter for den profesjonelle selger.

Les Dine Pengers aksjeråd der vår rådgivere anbefaler enkeltaksjer.