Hva skjer etter rentemøtet: Skal jeg binde, forhandle eller sitte med den renten jeg har?
Avholdt 20. Juni 2013

Hva skjer etter rentemøtet: Skal jeg binde, forhandle eller sitte med den renten jeg har?

Norges Bank har rentemøte torsdag 20. juni. Mange eksperter spår at at Norges Bank vil sette ned styringsrenten, men at bankene sannsynligvis ikke vil følge etter med vår boliglånsrente. Dine Pengers eksperter har nettmøte fra klokken 10.00 når rentebeslutningen blir kjent. Spør oss om boliglån, renter, fastrente og fleksilån. Hvordan kan du få lavere rente nå i sommer? Vi kan svare!

 • Rente på innskudd?

  Innsendt av: Skytten

  Har 1,2 mill stående i banken til 3,0% rente, banken foreslår å flytte innskuddet til obligasjon-aksjemarkedet. Er det lurt nå

  Banksparing er tryggest. Obligasjonsfond er vi skeptiske til nå fordi renten er veldig lav og sannsynligvis vil den stige de neste 5-10 årene. Det taper obligasjonsfond på. Du kan imidlertid sette noe i aksjefond som langsiktig sparing til alderdommen. Aksjefond er risikabel sparing i den forstand at verdien svinger. Men la pengene stå selv om aksjemarkedet faller en periode. Du kan forvente høyere avkastning i aksjefond enn i bank og obligasjoner, og du reduserer risikoen betraktelig om du sparer gjennom din yrkesaktive karriere. Se fondsanbefalinger bak i Dine Penger. Du kan bruke fondsportaler som www.skandiabanken.no og/eller www.nordnet.no til å kjøpe fond.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • IN-ordning

  Innsendt av: Caroline

  Hei, jeg er en jente på 21 som for litt siden kjøpte meg en andelsbolig. Leiligheten kostet 750 000, og har en fellesgjeld på 1 627 051. Boretslaget har nå fått innvilget IN-ordning, og jeg lurer da på om jeg bør innløse hele/deler av den ved å ta banklån? Renten på fellesgjelden i dag er flytende (3,75%). Da jeg snakket med banken min for en mnd tid siden sa de a jeg kunne få et lån på 3,6% hos dem. Er det evt noen fordeler ved å ha lånet i boretslaget siden mange velger å ikke innløse gjelden ved et eget banklån?

  Det er en viss risiko med individuelt lån på borettslagsleiligheter. Hvis borettslaget skulle gå konkurs (for eksempel fordi mange beboere ikke betaler husleien sin), kan du tape mer penger om du har gjort om din andel av borettslagets lån til et individuelt lån og nedbetalt ekstra på det. Men du får også mer fleksibilitet med individuelt lån. Du kan betale mer/mindre avhengig av din privatøkonomi. Du bør også vurdere hvem som er flinkest til å holde lånerenten lav over tid. Er det borettslaget eller deg selv?

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • usikker

  Innsendt av: benny

  Hei. Har lån på 1,19'med 3,75 i rente. har mistet jobb nylig. Partner jobber. Skal jeg eller bør jeg gjøre endringer i økonomien får bedre muligheter. Har samlet en del i samme bank. På forhånd takk. Mvh. Benny

  Hei Benny.

  Det beste du kan gjøre nå er trolig å sørge for god oversikt over økonomien. Sett opp budsjett.

  Vi anbefaler også alle med stram økonomi og/eller behov for økonomisk forutsigbarhet å binde renten.

  Kanskje kan dere spare penger på å refinansiere lånet? https://www.penger.no/boliglan/refinansieringskalkulator.html

  På generell basis anbefaler vi at kunder plukker banktjenester fra ulike banker. Det gir som regel bedre vilkår.

  Lykke til i søken etter ny jobb!

  Hilsen Dine Penger

 • Hvem kan få hjelp i husbanken eller andre steder?

  Innsendt av: Benedicte

  Hei! Vi driver å bygger hus og har en leilighet vi skal selge når huset nærmer seg klart i Oslo. Vi vil når hus og leilighet er klart sitte med et lån på 3,1-3,3 avhengig av hvor greit salget av leiligheten vår blir. Vi har også 2stk fulle bsu konti. Men i all gleden over hus og alt har ting endret seg litt. En av oss har blitt syk kronisk og kommer til å havne på AAP fra NAV. Hvor lenge denne perioden blir vet vi ikke ennå. Vi fikk beskjed i mai. Vi har regnet på dette og vi har fortsatt råd men økonomien blir ganske mye tightere enn det vi hadde lagt opp til. Hvilke grep utenom å binde lånet anbefaler dere? Kan man da få lov om å søke husbanken om lån? Vi føler vi er litt hjelpeløse for tiden, siden alt har blitt snudd på hodet. Vi er et ektepar i 20/30årene.

  Ta kontakt med Husbanken. Se på www.husbanken.no. Sjekk om de har lånetilbud som dere kvalifiserer for. Det er mulig dere må selge leiligheten først før dere kan få lån. Hvis ikke dere kan få hjelp av Husbanken kan dere sjekke med «boligkontoret» eller lignende i kommunen. Deretter sjekker dere det private lånemarkedet i bankene. I verste fall må dere selge huset og kjøpe noe billigere. Eventuelt kjøpe en leilighet.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Refinansiering

  Innsendt av: Huseier

  Hvordan går man frem for å refinansiere? Ønsker å flytte til Statens Pensjonskasse, men er usikker på fremgangsmåte. Må jeg ha ny takst?

  Ta kontakt med Statens pensjonskasse. Se www.spk.no. De kan forklare deg hva du må gjøre for å flytte lånet dit. Kanskje krever de ny takst, kopi av lønnslipper, siste selvangivelser. Det er det ganske vanlig å kreve, men det er opp til hver låneinstitusjon. Kanskje finner de en annen måte å beregne verdien av boligen deres på.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Bankene følger eller?

  Innsendt av: Thor

  Hva skal til for at bankene følger etter med sine rente utsikter? Bankene har jo gått andre veien i forhold til rentehevning. Kommer vi til å se noe som helst til rente senkning hos bankene?

  Hei Thor.

  Det kan for eksempel være at kostnadene til bankene går ned, ved at det blant annet blir billigere for de å hente penger i pengemarkedet. Det kan også være at de senker renten for å vinne nye kunder, og øke markedsandeler.

  Vi venter også i spenning på hva bankene kommer til å gjøre i tiden fremover.

  Hilsen Dine Penger

 • Forventet rente

  Innsendt av: Jærsnipa

  Hei, jeg signerte i min bank lån binding 3 år og rente 4 % - eff. rente 4,32%. Er dette en grei deal eller burde jeg forhandlet?

  Hei Jærsnipa!

  Det avhenger av når du gjorde det. Gjort er gjort uansett, så avtalen som er signert er irrelevant nå.

  Når bindingstiden er over kan du sjekke ut penger.no og få uforpliktende lånetilbud fra tre forskjellige banker.

  NB: Penger.no er et samarbeid mellom Finn.no og Dine Penger.

  Mvh Dine Penger

 • Hva er lurt fremover?

  Innsendt av: Stine

  Hei, Min samboer og jeg kjøpte hus jan. 2012. Taksten var 3,1 og vi kjøpte for 3,3mill. Vi har i dag 2 lån. 1 på 2475 000 og et på 662 000.Dette fordi vi i utgangspunktet lånte 100% av kjøpesum (betalte omkostninger samt 100 000 på lånet med en gang). Dette fordi vi ville bruke egenkapitalen til å pusse opp. Begge lån har rente på 3,70 % Vi regner med at ny verdivurdering vil være litt over 4.mill. Har vi en ok deal slik det står i dag? Jeg har lenge stresset med tanken om å få 1 lån istedenfor 2, men siden det er samme rentebetingelser betyr vel ikke dette så mye? Det minste lånet er på 10 år, det største på 25. Min tanke har vært å få en verdivurdering, alt på 1 lån så snart som mulig, slik at vi har "oppdatert" verdien i henhold til markedet og en evt. refinansiering. Hva vil dere anbefale, bør vi få 1 lån og sjekke om vi kan få bedre betingelser i andre banker?

  Hvis dere har samme rente er det ikke så mye å spare, men sjekk om dere betaler termingebyr på begge lånene. Vurder også å refinansiere begge lånene i ett nytt lån i enn annen bank, for å få lavere lånerente enn 3,7 prosent. Spesielt når dere får samlet lån innenfor 75 prosent av sikkerheten.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Lån og sparing

  Innsendt av: Mai

  Hei! Er alene og har utbetalt lønn 20 000 kr. mnd. Kjøpte meg leilighet for 2 år siden . Hadde bra med egenkapital og har nå et flexilån på 600 000. Effektiv rente 4,1.Leiligheten bør oppgraderes i løpet av 5 år med nytt bad og kjøkken.Bør jeg utvide lånet eller spare til oppgradering. Bør jeg skifte bank? Setter også av 2000 kr. hver mnd. til sparing. Bør jeg spare i fond eller "høyrente" kono?

  Spar til oppussing ved å nedbetale på gjelden. Spar til neste bolig, bil, båt osv ved å nedbetale på gjelden. Spar i aksjefond til alderdommen.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Kvinner vs menn

  Innsendt av: Thorvald Fykse

  Heisann Tone. I forhold til rentebinding: Vil kjønn ha noe å si i vurderingen om hvorvidt man skal binde renten eller ikke? Er det ikke sånn at siden kvinners penger ofte sitter løsere enn menns ift shopping o.l, så vi forutsigbarheten ift en rentebinding være gunstigere for en kvinnelig lånetager enn ift en mannlig?

  Hei Thorvald.

  Kjønn har ikke ha noe å si for den vurderingen. Lønn derimot og økonomisk sikkerhet er viktige faktorer.

  Hvis behovet for forutsigbarhet i økonomien er viktig, slik en vet hvor mye man kan bruke på shopping, da er fastrentelån en gunstig låneform.

  Hilsen Dine Penger

 • lån

  Innsendt av: JPB

  Hei. Har700000 i lån i husbanken og 500000 i spb1. Skal låne 600 til i spb1 for å bygge på huset. Fått tilbud om å samle alt i spb1 til 3,9 % rente. Evt beholde husb lånet og låne rest. (Ca1,1mill) i spb1 til 4,5%. Renta i husb er bindt på 3,5 (ett år igjen). Huset er takstet til 2,4 før påbygging. Hva er lurest? Mvh. JP

  Behold lånet i Husbanken. Lånerente i Husbanken er høyst sannsynlig lavere enn lånerenten i ordinære banker.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Låse opp bundet lån??

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Vi har huslån på 4 mill. 2,5 mill av disse er bundet i 10 år fra februar 2012 til en rente på 4,25%. Vi har en familieinntekt før skatt på ca. 1,3 mill og sikkerhet i huset som har en markedsverdi på 6,5 mill. Bør vi gå over til flytende rente eller beholde det bundet slik som i dag? Det er ikke aktuelt å betale mer inn på lånet da vi bruker penger fortløpende på oppgradering av hage, garasje, ferie etc.

  Det er normalt lite å spare på å bryte ut av et fastrentelån. Fastrentelån bør vurderes før dere binder renten, og deretter beholdes ut bindingstiden. Det er normalt 50/50 om dere vil tjene eller tape på å å gå over til et lån med flytende rente. Jeg forutsetter at dere ikke skal flytte eller må refinansiere av andre grunner.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • ekstra innbetalinger

  Innsendt av: Anita

  Vi har bundet lånet vårt til 2.65 % i husbanken. Dersom vi skal betale ekstra inn på lånet uten å tape på det, må den flytende renten være over eller under 2,65?

  Hei Anita.

  Dersom banken kan låne ut til en høyere rente, skal dere ha den gevinsten i form av overkurs. Det forutsetter at dere bryter ut av fastrenteavtalen før den utløper.

  Den flytende renten må være over 2,65 prosent.

  Hilsen Dine Penger

 • BLU mellom banker

  Innsendt av: Per

  Hei. Jeg bare lurte på om det er mulig å flytte et BLU lån fra en bank til en annen, med BLU konto i den nye banken. Jeg ble litt usikker da BLU er rettet mot kjøp av bolig. Takk på forhånd.

  Sjekk rentebetingelsene på det lånet opp mot rentebetingelsene på (ordinære) lån i andre banker. Ikke la deg lure av fancy navn på lån. Se på betingelsene.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Rammelån VS "vanlig" lån

  Innsendt av: Dag

  Hei. jeg har et rammelån hos DNB i dag på 4,2 mil, rente eff 3,85, dette er bindt opp i to eneboliger Verdi ca 8 - 9 mil. jeg har benyttet ca 3,2 mil av rammelånet, ville det lønne seg å ta et "vanlig" lån kontra rammelån.

  Ikke nødvendigvis. Hvis du er disiplinert med pengebruken og nedbetale på gjelden, er rammelån en fleksibel og god spareform. Men sjekk om du kan få lavere rente vanlig lån eller lavere rente på et lån hos en annen bank. Bruk Dine Penger, www.finansportalen og www.penger.no (eid av Dine Pener og Finn) for å se om andre har bedre rentebetingelser.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Betale ut huslånet eller ?

  Innsendt av: Ukjent

  Har bare 400000 igjen på huslånet. Har 700000 på høyrentekonto. Får mer i rente på sparekonto en jeg betaler i rente på lån. når jeg tar med 30% skatt på spare renter går det ut i ca.null. hva ville dere gjort. alle sier att vi må ha noe lån ? er 42 år

  Det er 28 % skatt på renteinntekter og rentefradrag gir 28 % i redusert skatt. Så hvis renten er like høy blir det hipp som happ om du nedbetaler lån eller sparer i bank. Men er innskuddsrenten din høyere enn den effektive lånerente blir det mer lønnsomt å spare i bank enn å nedbetale gjeld.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Sparings spørsmål fra 18åring

  Innsendt av: Emma Christensen

  Hei! Jeg er 18år og har 250 tusen på en sparekonto med 2,3 prosent rente. Har ingen lån, men kan hende jeg må ta opp lån til studier. Hva er smarteste å gjøre med pengene, binde dem å få høyere rente eller bare la den stå ?

  Vi er ikke tilhengere av å binde bankinnskudd. Bankinnskudd har i utgangspunktet to fordeler. Det er trygt og pengene er likvide (lett å ta ut). Når du binder bankinnskuddet mister du likviditetsfordelen. Bytt heller til en sparekonto med frie uttak og bedre innskuddsrente enn 2,3 prosent. Sjekk hvilken bank som har best rente i Dine Penger eller på www.finansportalen.no.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • isak

  Innsendt av: isak

  jeg har en rente på 3,50 eff. trur du det er mulig å finne lavere? Hvordan?

  Hei Isak.

  En rente på 3,50 prosent effektivt er en god rente.

  Ingenting stopper likevel deg for å forsøke å få en ytterligere bedre rente, er du for eksempel ansatt i det offentlige kan du søke om lån hos Statens Pensjonskasse. Der er renten ennå lavere.

  Bruk gjerne denne: https://www.penger.no/boliglan/refinansieringskalkulator.html

  Hilsen Dine Penger

 • Personlig økonomi, boliglån

  Innsendt av: Ukjent

  Vi er et par på 32 år som har betalt ned en god del på bolig. Har ca 1.3 mil i total gjeld og bolig til ca 3.8 mil. I tillegg har vi 400 000 på BSU og ca 100 000 i fond. Vi har forstått at de svarer seg og ha BSU pengende stående siden renten er høyere enn boliglånsrenten. Vi har i dag et flex lån. Vi har ca 3000 kr ekstra pr. mnd vi ønsker å spare, vil du anbefale fond/aksjer ( da sparer vi totalt ca 5300 pr mnd, eller betale gjelden ned? Har planer om hyttekjøp på ca 1.5 mill ila de neste 6-7 årene. Begge i full jobb med stabile inntekter på ca 1000 000/år. Veldig usikre på hvor mye av lån som er "fornuftig" å betale ned mtp skatt etc? Har ikke så mye kunnskap om dette. Banken føler vi vil bare "selge" oss masse spareprodukter.

  Spar ekstra ved å nedbetale gjelden for å kunne realisere hyttedrømmen om 5–7 år. Spar ekstra til alderdommen (langsiktig) i aksjefond. Bruk gjerne indeksfond med lave kostnader og aktivt globale aksjefond. Se fondsanbefalinger på noen av de siste sidene i Dine Penger. Sparing i aksjefond er risikabelt, men langsiktig sparing til alderdommen reduserer risikoen. Det er ikke noe skattegunstig å ha gjeld for gjelden sin skyld. Men så lenge dere har gjeld må øvrig sparing være i spareprodukter som har høyere forventet avkastning enn nedbetaling av gjeld. Nedbetaling av gjeld er trygt og sparing i aksjefond gir dere sannsynligvis høyere avkastning. Ligg unna de «sammensatte og rare» spareproduktene som bankene prøver å selge dere.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Boliglån og kredittgjeld

  Innsendt av: Lise

  Hei. Jeg har et boliglån på 1.3 millioner og dyre kredittkortlån på ca. 200.000. Ny takst på boligen er på 2.4 millioner. Er det noe jeg kan gjøre for å kvitte meg med kredittkortene ved feks å ta et høyere huslån?

  Ja, refinansier boliglånet eller få det utvidet til 1,5 millioner. 1,5/2,4 = 0,625. Det vil si en gjeldsgrad på 62,5 prosent. Da får du beste boliglånsrente. Bruk det økte boliglånet til å nedbetale kredittkortgjelden. Vær mer forsiktig med kredittkortbruken fra nå av. Høy kredittkortgjeld er over tid en vei til «fattigdom».

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • flexilån

  Innsendt av: Mette Irmelin

  Heisann Vi har flexi lån i Sr-bank med en ramme på 2 000 000(har 1, 95mill som er brukt) renten er pr dags dato 3, 75% der vi innbetaler 9500kr pr mnd. Vi ønsker å øke dette til 2, 3mill men er litt usikre på om dette er da et gunstig lån? Vi har kun ett lån å det er dette huslånet.

  Flexilån er en fleksibel og gunstig låneform. Det kan være greit å øke lånerammen hvis sikkerheten i boligen er god og inntekten i husholdningen tilstrekkelig høy. Men i sammenheng med å øke lånet kan dere vurdere om andre banker kan gi dere lavere lånerente. Se i Dine Penger, bruk www.finansportalen.no eller benytt www.penger.no På Penger.no finner du også en kalkulator som beregner hvor mye du tåler å låne. Penger.no er eid av Dine Penger og Finn.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • VÅRT BORETTSLAG HAR 4,25 NOMINELL RENTE PÅ 29,5 MILLIONERS ANNUNITETSLÅN HOS FOKUS BANK OG HVA BØR

  Innsendt av: K. M.

  Vi er et lite borettslag på 29 andelseiere som har ei langtidsgjeld på 29,5 millioner og betaler fom 1/1-2013 ei 4,25% nominell rente, og den effektive renta er jo noe høyere. Så, hva kan og bør styret i borettslaget gjøre i dagens rentemarked når vi idag har annunitetslån og flytende rente med mulighet for invidulell nedbetaling?

  Borettslaget kan forsøke å refinansiere gjelden. Mange banker og forsikringssselskap kan være interessert i et slikt lån. Det bør være mulig å få lavere lånerenten.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Husbanken

  Innsendt av: Knut

  Ville du rådet meg til å binde renten i husbanken nå ? Tenkte å binde den i 3 år da vi har planlegger å selge da. Fastrente i 3 år er 1.78 % og flytende er 2.18 %

  Hei Knut.

  Dersom dere kun planlegger å boligen i tre år til vil det være gunstig å binde renten for en like lang periode.

  En fastrente på 1,78 prosent er et svært godt tilbud.

  Hilsen Dine Penger

 • 10års binding på utleieobjekt

  Innsendt av: Morten

  Jeg reforhandler idag et lån på 1650000 og vurderer 10års fastrente. Men pr dags dato så nedbetaler jeg hurtigere enn avtalt, ca 5000 i avdrag i stedet for 3000. Norn tanker odet da er lurt å fortsette på lave flytende el 10årsfastrente?

  Hei Morten.

  Dersom du liker spareformen å betale ned ekstra på lånet, bør du holde deg til et flytende boliglån.

  Argumentet for fastrente er forutsigbarhet i økonomien din, dog ser det ut som du har god kontroll på den.

  Alternativt kan du ha en del fast, og en del flytende. Da anbefaler vi binding på fem år.

  Hilsen Dine Penger

 • Nedbetaling eller oppussing

  Innsendt av: Benny A Kristoffersen

  Hei Jeg har lån hos pensjonssparing. Renten er lav, men vil det lønne seg for meg å nedbetale leiligheten min? Eller ta opp litt mer lån til oppussing. Jeg har bare 300.000 kr i lån

  Det lønner seg aldri å ha lån, med mindre prisstigningen er høyere enn lånerenten.

  For å ikke forringe verdien på leiligheten må du pusse opp med jevne mellomrom. Da kan du bruke frie midler på konto om du har det, eller evt. refinansiere (øke) lånet.

  Mvh Dine Penger

 • Forhandlingsmuligheter med banken

  Innsendt av: Lene

  Hei hva oppfatter dere er lavest mulige boligrente på 2 mill med 60% egenkapital i markedet idag? Finnes det muligheter for å få en bedre avtale enn "rentebarometerne"?

  Du kan jo alltids spørre bankene om det er forhold i din økonomi som gjør at renten kan bli lavere. Vårt inntrykk er imidlertid at rentene i større grad er standardiserte ut i fra belåningsgrad og lånesum (lån over 2 millioner gir oftest best rente).

  Få uforpliktende lånetilbud fra tre forskjellige banker her: https://www.penger.no

  NB: Penger.no er en tjeneste som leveres av Finn.no og Dine Penger.

  Mvh Dine Penger

 • Bedre låneutsikter?

  Innsendt av: Jens Andresen

  Heisann, vil det bli bedre låneutsikter fra bankene med en evnt lavere styringsrente? Dvs at de løsner opp litt til kravene for utlån til nye boligkjøp? Selv er jeg i grenseland hvor jeg har en deltidsjobb som gir mer jobb en 100% stilling men bakdelen er at bankene ikke ser at jeg har fast stilling. Alternativet er evnt å kjøpe bolig med lav innkjøpspris. Er det mulig å ta opp et "vanlig lån" fra en bank som vil gi meg litt mer kapital til dette formålet? Dvs ikke informere banken om at det er til bolighandel? Takker for svar

  Du får mer i lån og lavere rente om du låner med pant i bolig. Men du må kanskje prøve å få en heltidsjobb før du får tilstrekkelig i lån til å kjøpe bolig. Men du kan spørre noen banker om hvor mye du eventuelt kan få i lån til boligkjøp ut fra din deltidsstilling med 100 % jobbe og lønn. PS: Styringsrenten til Norges Bank påvirker bankenes renter på lån og innskudd, men det er flere forhold som har betydning for rentesettelsen til bankene. Velg den banken som gir deg best betingelser.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Binde renten?

  Innsendt av: Ingvild

  Hei, Vi har boliglån på 3,1 mill med nominell rente per dd 3,67%,der vi gikk inn med en egenkapital på 1mill. Vil dere anbefale å låse renten på for eksempel halve lånet over en 5 års periode?

  Hei Ingvild.

  Dersom dere har behov for å vite hvor mye dere må betale på lånet hver måned, er fastrentelån en god løsning. Likeså hvis økonomien er stram, og dere ikke tåler en høyere rente enn dagens rente.

  Som du selv skriver, så kan det imidlertid være en løsning med halve lånet med fastrente og den andre halve delen med flytende. Da anbefaler vi binding over en 5-års periode.

  Hilsen Dine Penger

 • Verdt bryderiet?

  Innsendt av: Rolf

  Hei, Jeg har et lån med 3,6 % rente og nedbetaling over 23 år. Har en leilighet som er verdt 3,9 mill med et lån på 1,4. Er det gode lånebetingelser eller bør jeg undersøke med andre banker?

  Hei Rolf.

  En effektiv lånerente på 3,6 prosent er en god rente i dagens rentemarked. Noe særlig mye lenger ned er det større usikkerhet rundt, men du kan jo alltids prøve.

  Ta gjerne en rask titt innom denne kalkulatoren: http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/boer-du-refinansiere-boliglaanet/20174081

  Hilsen Dine Penger

 • Binde renten

  Innsendt av: Maria

  Hei! Har lån på 1,8 mill. Bør jeg binde renten? Jeg ønsker forutsigbarhet i økonomoien,da jeg ikke vet om jeg tåler mye oppgang i renten. Samtidig ønsker jeg billigst mulig rente

  Hvis forutsigbarhet og trygghet mot renteoppgang er viktig, bør du binde renten. Det er ikke sikkert det er lønnsomt, men du vil neppe tape mye på det, og det er risikoreduserende i forhold til renteoppgang.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Lån eller spar.

  Innsendt av: Ola

  Hva er mest fornuftig å gjøre når en kan løse inn halve boliglånet på 1,3 mil(rente 4,45).Betale på låne eller sette pengene på høyrente konto?

  Betal ned på lånet. Vi forutsetter at lånerenten er høyere enn innskuddsrenten. Så lenge du ikke skal bruke pengene i nær fremtid, blir det dermed mer lønnsomt å nedbetale gjeld.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Over / underkurs beregning

  Innsendt av: Vegar Hansen

  Hei. Hvordan beregner bankene over/underkurs når man bryter en fastrenteavtale?

  Ser på fastrenten på lån med like lang gjenværende løpetid som det er på ditt fastrentelån.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Hvorfor penger no

  Innsendt av: Morten

  Hei Hvorfor anbefaler dere å bruke penger.no og ikke Finansportalen.no som er forbrukerrådets nettside til forbrukere for å finne beste rente på boliglån. Penger.no har bare noen utvalgte banker og ikke de beste bankene.

  Noen vil foretrekke brukervennligheten til www.penger.no. Men det er fornuftig å sammenligne med tilbudene på www.finansportalen.no også.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • fastrente lurt??

  Innsendt av: ketil

  Er det lurt å binde renta på 10.år når man først binder? Og til hvilken rente.

  Hei Ketil.

  Dersom du har stram økonomi og/eller ønsker å vite hva de faste månedlige kostnadene blir på lånet, så anbefaler vi at du binder renten. Vi anbefaler fem års binding.

  Du bør velge lavest mulig rente, denne kalkulatoren hjelper deg på vei: http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/finn-billigste-boliglaan/20174076


  Hilsen Dine Penger

 • Høyt lån felles lån på to boliger hvor en er leid ut.

  Innsendt av: Jensen

  Hei, jeg har et i mine øyne høy lånt på 4 600 000 på en leilighet verdt ca 3 mill og ett hus verdt 3 mill. huset bor jeg i selv som er nybygget og leiligheten leier jeg ut i bergen med en leie intekt på ca 19 000 i mnd før skatt. lånet har jeg fått samlet på begge boligene og har 3,8% i rente. jeg har vurdert mye frem og tilbake på om jeg skal binde et lån på leiligheten siden den er planlagt å ha som utleie enhet fremover da den betaler seg selv ned med den leie intekten og renta jeg har i dag. jeg klarer fint å betjene lånet jeg har nå men så når dnb satt opp renta for litt siden at det kostet meg 1000 kr mer i måneden. hva ville dere gjort i denne situasjonen. bindt, hatt flytende, bindt halve, bindt verdien av leiligheten og hatt resten flytende? har grublet frem og tilbake på dette og klarer ikke se hvilken løsning som er best. og hvordan kan jeg få forhandlet frem den mest gunstige løsningen? kan legges ved at jeg har en gjennomsnitts inntekt på mellom 7-800 i året.

  Siden du er veldig sårbar for renteøkninger anbefaler jeg at du binder halvparten av lånet. Det er først og fremst av forsikringshensyn. Du får en tryggere og mindre risikabel privatøkonomi.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Selge seg ut ?

  Innsendt av: Aksel

  Anbefaler dere pga usikkerheten å selge seg ut og sitte på gjerdet og heller kjøpe seg inn igjen hvis en korreksjon kommer? I tilfelle med hvilken vekting? Selge alt/deler/eller ingenting.

  Jeg antar da at du sikter til aksjemarkedet. Generelt sett er "timing" og kortsiktig "trading" svært vanskelig. Det påløper dessuten transaksjonskostnader og utløser skatt.

  På den annen side så har perioden mai-oktober historisk underprestert i forhold til november-april: http://www.dinepenger.no/spare/kjoep-aksjer-naa/20278743

  Følg også våre eminente aksjerådgivere Delphi Fondene og DNB Markets i hver utgave av Dine Penger.

  Mvh Dine Penger

 • Flytte deler av lånet

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Jeg har fastrente på en del av boliglånet. Min bank var blant de som satte opp renten i vår. Er det mulig å flytte den delen med flytende rente til en annen bank og beholde lånet med fastrente i min gamle bank?

  Ja, det er mulig. Men det er ikke sikkert det er lett. Noen banker vil trolig nekte for å ta over det lånet hvis de er usikre på lånesikkerheten og din nåværende bank har pant med førsteprioritet på sitt fastrentelån.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Valutakursen

  Innsendt av: Ukjent

  Hvordan vil rentmøtet påvirke kronen?

  Trolig svært lite. Rente- og valutamarkedet tar normalt høyde for eventuelle renteendringer. Det var heller ikke overraskende at Norges Bank holdt styringsrente på 1,5 prosent. Norske kroner har likevel svekket seg både mot euro og dollar i etterkant av rentebeslutningen. Det skyldes trolig signaler fra Norges Bank om at det kan bli rentekutt i kommende rentemøte.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Boliglån og billån i ett - hvordan finne beste lånebetingelser?

  Innsendt av: Beathe

  Hei vi har i dag boliglån og billån hver for seg. Vi må nå ha en ny bil og jeg ønsker å få alt i ett lån. Hvordan finner jeg ut hvor jeg får best lånebetingelser?

  Gjøre et anslag på boligens verdi. Beregn hvor mye dere må ha i samlet lån. Prøv å begrense samlet lån til mindre enn 75 % av boligverdien. Se på renteoversikter i Dine Penger, på www.finansportalen eller bruk www.penger.no (eid av Dine Penger og Finn) for å finne banken som sannsynligvis gir dere den beste lånerenten.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Rente

  Innsendt av: Helen Netland

  Har nylig læt 100 000.- på 5 år.7,3 % effekt.rente.Har meget god sikkerhet. Har ikke andre lån. Er det en bra rente eller...?

  Det er ikke en lav rente om du har sikkerhet i bolig (fast eiendom). Da er det dyrt. Men renten kan være OK om du ikke har noen sikkerhet.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • boliflån

  Innsendt av: Anders Kaasa

  Hei. Jeg har 1950000kt i lån i sparebank1 telemark. I hvilken bank kan jeg spare mest med tanke på renta?

  Hei Anders.

  Nå kjenner vi ikke til dine forutsetninger, så det vil ikke være mulig for oss å si. Men, det vi vil anbefale deg er å få flere lånetilbud og at du eventuelt forhandler med banken. Denne tjenesten, gir deg helt uforpliktende og gratis tre nye tilbud: https://www.penger.no/boliglan/refinansieringskalkulator.html

  Få gjerne en megler til å gi deg en ny verdivurdering av boligen før du setter i gang prosessen med nye lånetilbud. Flere eiendomsmeglere gir deg det gratis.

  Lykke til.

  Hilsen Dine Penger

 • Sparing

  Innsendt av: Nicolai

  Hei! Om det spares litt over 100.000, - i året fra en privatperson.Hva bør gjøres for å tjene best på en treårsperiode med tanke på sparing. Takk.

  Hei Nicolai.

  Nå forutsetter vi at du ikke har lån, siden det ikke er nevnt (ekstra avdrag på boliglånet er også en fin spareform).

  En treårsperiode synes vi er for kort til aksjefond, på grunn av risiko. For sikker og god sparing, anbefales da tradisjonell sparing i banken (høyrentekonto). Husk å velg den banken med høyest rente, bruk gjerne denne kalkulatoren: http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/finn-beste-sparekonto/20195089

  Pluss, er du i aldersgruppen for BSU så sett av 20.000 i året til en BSU-konto. Det er markedets beste spareform for unge.

  Hilsen Dine Penger

 • fast eller flytende?

  Innsendt av: Janet

  Hei, Jeg må fornye rentevilkår i Husbanken og kan velge mellom flytende rente eller 3-, 5-, 10-års fast rente. 3- og 5-års rente er egentlig lavere enn flytende rente per i dag. 10-års rente er også gunstig, men jeg er litt usikker siden da har jeg ikke mulighet til å betale mer hvis jeg vil. Hva ville dere anbefale?

  Hei Janet.

  Hvis du vil sikre deg både lave renter og muligheten for å betale ned ekstra, vil det være mest gunstig å ha en del flytende og en del fast. Da anbefaler vi fem års binding på den faste delen. Betal ned ekstra på den flytende delen.

  Hilsen Dine Penger

 • Selvstendig Næringsdrivende

  Innsendt av: Trond Gjestvang

  Boligrente, kan d være smart å binde 50% av lån? Bytte bank ? Eller kan dagen komme at renten blir i minus... Mvh Trond Gjestvang

  Hei Trond.

  Dersom du trenger forutsigbarhet av dine lånekostnader, vil det være gunstig å binde renten på hele eller deler av lånet.

  Vi anbefaler deg å velge den banken som gir deg det beste tilbudet, oppsøk flere banker for flere tilbud.

  Det kan bli negative renter i teorien, men om når/hvis er umulig å si.

  Hilsen Dine Penger

 • Hvordan forhandle boliglånet?

  Innsendt av: Tommy

  Vi har bankens beste rente i Nordea. Etter forrige rentemøte satte Nordea opp renten med 0,2% Hvis renten blir uendret idag eller satt ned (noe som ikke virker sannsynelig), hvordan kan jeg da be banken om å få lavere rente når vi i utgangspunktet har det beste de kan tilby?

  Dere kan vise til andre banker som har lavere rente.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Bryte Fast rente

  Innsendt av: Gunnar

  Hei. Jeg har bundet hele lånet på 2.7 milioner, til en meget gunstig rente i forhold til dagens rente. 5 år er bindingen, har ca 3 og et halvt år igjen.Hvis jeg går ut av fastrenten vil jeg få en plass mellom 40 og 50 tusen kroner fra banken.Den summen er fra banken selv. bundet den til 3,65%. Kan liksom ikke se helt at lånet vil bli så mye dyrere de neste 2-3 årene. Har også god nok økonomi så trenger ikke å binde lånet.

  Gratulerer! Det er ikke alt for ofte at bankene taper "veddemål", men det gjorde de altså her.

  Mvh Dine Penger

 • Har vi noe " kort i ermet" ifht å reforhandle rentebetingelser på?

  Innsendt av: Katrine

  Hei, vi har pr nå et lån på 2,950' til en rente på 5,24. Det ble tatt opp for et drøyt år siden og vi har sikkerhet i enebolig, eiet tomt på 1,5 mål, dbl. Garage og et uthus.... Vi har en verdigvurdering fra 2011 på 4,5 mil.... Hvordan argumenterer vi for å få ned rentebetingelser...synes det er i meste laget med den renta vi har i dag....har i tillegg et mindre lån, som betales " hardt" ned på....med 10 års nedbetalingstid...

  Hvis dere har flytende rente bør dere se om dere kan får bedre rentebetingelser i en annen bank. Bruk www.penger.no, Dine Penger, www.finansportalen.no og/eller be om et uforpliktende tilbud fra noen andre banker. Flytt lånet om rentereduksjonen sparer inn refinansieringskostnadene i løpet av et år.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Bør jeg binde renten?

  Innsendt av: Naits1981

  Hei , jeg har et boliglån på 2,1 million og har fått tilbud ifra banken om å binde renten i 5år til 4,2% rente (4,33% effektiv) ... bør jeg slå til på dette tilbudet? Kunne det eventuelt hvert lurere å binde seg i bare 3år med 4% rente?

  Fastrentene som tilbys nå er attraktive, men samtidig gjenspeiler det markedets oppfatning om renteutviklingen fremover.

  Ønsker du en forutsigbarhet anbefaler Dine Penger på generelt grunnlag rentebinding i 5 år.

  Historisk har det vært mest lønnsomt å ha en flytende rente.

  Mvh Dine Penger

 • Bryte fastrente

  Innsendt av: Vegar Hansen

  Hei. Jeg bandt renten på boliglånet for noen år siden og tror den var på 4.7% i 7 år. Dvs ca. 5 år igjen enda. Siden det virker som den flytende renten fortsatt kommer til å holde seg lav så lurer jeg på om det lønner seg å bryte fastrenteavtalen og betale den ut? Hvordan regnes evt dette bruddbeløpet ut?

  Banken skal se på renten på fastrentelån med 5 år igjen. Hvis banken taper på at du går ut må du betale tapet. Hvis banken tjener på at du går ut, skal du få gevinsten. Markedets renteforventninger er normalt innbakt i dagens tilbud om fastrentelån. Så det er 50/50 om det blir lønnsomt å gå ut av et fastrentelån eller å sitte til forfall.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Lønner det seg å avslutte fastrentelånet mitt

  Innsendt av: Kjell Arne

  Hei, jeg bant renten på et lån for en tid tilbake. Renten på dette lånet er 4,25. Ble tegnet i des. 2011 for 5 år.

  Hei Kjell Arne.

  Hovedmotivet for å binde renten er forutsigbarhet i økonomien, og at du ikke tåler en høyere rente i nevnte fastrenteperiode. Dersom du ikke tåler en høyere rente enn dagens fastrente, må du binde.

  Beregninger utført av Dine Penger viser at i lengden er flytende rente mer lønnsomt enn fastrente.

  Dersom du bryter ut av en fastrenteavtale, vil det bli banken beregne over/underkurs, ut fra gjenstående levetid på fastrenteavtalen. Det betyr at taper banken på at du bryter kontrakten må du dekke dette tapet ved å betale en overkurs. Tjener banken på at den kan låne ut pengene til en høyere rente, skal du ha denne gevinsten (underkurs). I praksis betyr dette at du ikke skal tjene på å bryte fastrenteavtalen. Lykke til

  Hilsen Dine Penger

 • Forbrukermakt?

  Innsendt av: Kjetil Løvlie

  Hei! Hva er de beste argumentene å få et godt tilbud på boliglånet av banken man har eller en alternativ bank man ikke har et kundeforhold til? Hva er foreslått fremgangsmåte?

  Hei Kjetil.

  Du kan starte med en ny verdivurdering av boligen, det tilbys av flere eiendomsmeglere helt gratis. Deretter vil vi anbefale deg at du refinansierer lånet, bruk gjerne denne refinansieringskalkulatoren:
  https://www.penger.no/boliglan/refinansieringskalkulator.html

  Du vil få tre uforpliktende tilbud fra ulike banker. Tjenesten er gratis, og det er Dine Penger og Finn som står bak nettstedet penger.no

  Vi tror at dersom du har gode alternativer å vise til banken, så er du bedre rustet til å få bedre vilkår hos din nåværende bank.

  Andre tips på argumenter på hvordan du kan forhandle deg frem til bedre rente, finner du i denne artikkelen: http://www.dinepenger.no/spare/kan-gi-deg-titusener-i-rente-lette/20383731

  Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

 • Har bundet rente og skal selge et halvt år før tiden

  Innsendt av: Fastrente Mannen

  Hei, Jeg har bundet 75% av lånet til 3,75% rente over 3 år, og skal selge om et år. Da er det et halvt år igjen av bindings perioden. Resterende fastrente lån er da ca 1 570 000. Sånn som renten er nå (DNB:4,1% DNB Ung: 3,6%), hvilket rente blir tatt som grunnlag for om jeg skal betale eller ikke? Hvis rente er 0,2-0,3% under bundet rente, hvor mye må jeg regne med å betale? Selger grunnet at jeg er ferdig å studere. Rente er oppgitt i nominell.

  Hei!

  Dette må du høre med DNB om. De har kalkulatorer som kan simulere ulike scenarioer.

  Overkurs/underkurs beregnes den dagen du bryter en fastrenteavtale og avhenger av tid til forfall, samt differansen mellom fastrenten og den flytende renten.

  Mvh Dine Penger

 • binde rente

  Innsendt av: kristian

  Hei. Jeg lurer på om det vil være lurt å binde renten i husbanken nå og i så fall i hvor lang periode? Du kan nå binde i 20 år til 2,8. Har lån på 3 mill

  Hei Kristian.

  Dersom du har behov for forutsigbarhet i økonomien vil det være lurt å binde renten. En boliglånsrente på 2,8 prosent er et godt tilbud. På generell basis anbefaler vi binding på fem år.

  Hilsen Dine Penger

 • Bytte bank

  Innsendt av: Bb

  Jeg har tre forskjellige lån i Nordea. 1. Fastrente lån på kr 700000, bet. Kun renter 2. Nedbetalingslån på kr. 314000, bet renter og avdrag 3. Boligkreditt kr 650000, bet. Kun renter. Eier leilighet verdt ca 3.000.000.- Er alene, 100%jobb, inntekt ca 620000,- Burde jeg bytte bank, bet. Ca 6200 pr mnd på de lånene

  Ja, trolig. Du kan prøve www.penger.no (eid av Dine Penger og Finn) og se om du kan få lavere rente. Du kan også bruke www.finansportalen.no eller renteoversikten i Dine Penger. Hvis du sparer inn refinansieringskostnadene i løpet av ett år, bør du normalt refinansiere.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Fastrente

  Innsendt av: Torbjørn

  Hei. Signerte 10års fastrente for 1år siden med 4,45% rente. Vil det være sannsynlig at disse avtalene stiger og at jeg da kan selge meg ut av fastrenten med gevinst om 1års tid?

  Hei Torbjørn.

  Det vil alltid være en risiko for at rentene stiger.

  En fastrenteavtale bør inngås med hovedmål å sikre forutsigbarhet i økonomien, og ikke ut fra en lønnsomhetsvurdering.

  Dersom du bryter deg ut av fastrenteavtalen, vil din nåværende bank vil da beregne over/underkurs ut fra gjenstående levetid. Det betyr at taper banken på at du bryter kontrakten må du dekke dette tapet ved å betale en overkurs. Tjener banken på at den kan låne ut pengene til en høyere rente, skal du ha denne gevinsten (underkurs). I praksis betyr dette at du ikke skal tjene på å bryte fastrenteavtalen.

  For øvrig ble styringsrenten uendret på 1,50 prosent.

  Hilsen Dine Penger

 • Boliglån med fastrente

  Innsendt av: kristoffer

  Jeg og min samboer har boliglån på 2 millioner, hvorav 1.8 er bundet til fastrente over 4 år, det er nå 3 år igjen av denne bindingstiden. Renten er på 3.75 %. Finnes det her noen mulighet til å kunne reforhandle dette på noen måte? Jeg tenker at markedet har gått noe opp i vårt nabolag, gjeld er nedbetalt osv. Har kalkulert at vi betaler omkring 70,000 kr i året i renter, og skulle gjerne fått denne summen ned.

  Hei Kristoffer! Innløser du lånet før bindingstiden er over, trer reglene om overkurs og underkurs inn. Taper banken på at du bryter kontrakten, må du betale dette tapet (overkurs). Tjener banken på at den kan låne ut pengene til høyere rente, skal du ha denne gevinsten (underkurs). I praksis betyr dette at du ikke skal tjene på å bryte fastrenteavtalen.

  Mvh Dine Penger

 • Alle til scandiabanken?

  Innsendt av: Martin G

  Hvorfor skal ikke alle enhver flytte over til scandiabanken? De lever jo litt "på kanten av norsk lov", så nye norske lover, vil ikke føre til at renten stiger? Slik som skjedde sist. Og de har klart å holde renten lav i alle år. Hva taler imot scandiabanken?

  Skandiabanken følger norske regler slik alle andre banker i Norge må gjøre. Grunnen til at Skandiabanken hevder seg godt når det gjelder boliglånsrenter er at de er en ren nettbank. Det som eventuelt må tale i mot de, er nettopp at du ikke kan møte opp i banken personlig.

  Mvh Dine Penger

 • Kan jeg ha boliglån i en bank og resten i en annen?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Kunne tenkt meg å flytte boliglånet mitt til en annen bank,men vegrer meg litt siden jeg har ALT i min nåværende bank.dvs lønn,regning og sparekonto samt sparing i fond og alle forsikringer. Hvordan forholder jeg meg ?

  Hei!

  Din nåværende bank og din nye bank er forpliktet til å hjelpe deg med overføringen.

  Hvordan du går frem, har vi forklart steg for steg i denne artikkelen: http://www.dinepenger.no/spare/bytt-bank-paa-1-2-3/20343402

  Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

 • Spare vs. Betale ned lån

  Innsendt av: Forvirret

  Hei, Vi har et rammelån på 3M (med 20 mulige uttak i året) som vi har betalt det ned til 2.2M. Gitt dagens rentesituasjon hva er smarteste bruk av 'ekstra midler' - putte dem i spareprodukter eller videre nedbetaling av lån?

  Hei!

  Dette avhenger av flere forhold. Ved å nedbetale på lånet får dere en risikofri avkastning lik lånerenten. Med jevnlig sparing i aksjefond over mange år vil dere med stor sannsynlighet få bedre avkastning, men det er ingen garanti.

  Mvh Dine Penger

 • Hva tror dere?

  Innsendt av: Arne Belinda

  Hvor går veien videre for norsk økonomi ? Bør man spare i aksjer fremover eller er det andre spareformer dere setter høyere? Hvordan vekte sparebeløpet sitt? Hvor mye i bank - aksjer- fond evt annet hvis man ønsker relativt høy risiko? Sitter med nedbetalt bolig og begge har en 300 000 i oppsparte midler

  Så lenge du er yrkesaktiv bør du prioritere to spareformer. Den ene er nedbetaling av gjeld, men siden du er gjeldfri er ikke det aktuelt lenger. Hvis du fortsatt har 5 år eller mer til pensjonsalder anbefaler jeg deg derfor å spare i aksjefond (og eventuelt aksjer). Det gir deg forventet høyere avkastning enn både nedbetaling av gjeld og bankssparing. Sparing i aksjer er imidlertid risikabelt og må derfor som en tommelfingerregel tåle at aksjeformuen faller 50 prosent i større kriser. Normalt tar aksjemarkedet seg opp igjen i løpet av noen få år, men det er ingen garanti. Lang sparehorisont og lang nedsalgsperiode i pensjonsalderen reduserer risikoen med sparing i aksjefond. Men når det er mindre enn 5 år til du skal gå av med pensjon og i pensjonsalderen, har tidshorisonten blitt mindre. Da kan du eventuelt spare i bankinnskudd som er trygt, og selge deg gradvis ut av aksjer og aksjefond.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Kjernekapital

  Innsendt av: Arne

  Når man leser i årsrapporten til en sparebank, så er kjernekapitaldekningen over 20 %. Er det noe som tilsier at økt rentemargin skyldes et økt myndighetskrav eller rett å slett en gylden mulighet for banken til å tjene ekstra? Er det noe særegent krav til sparebank kontra forretningsbank? Og finnes det kun EN måte å rapportere kjernekapitaldekningen på? (Standard beregning?)

  Det betyr utgangspunktet bare at banken har mye egenkapital og sannsynligvis er trygg og solid. Banken har anledning til å ta større risiko i sine utlån, om den ønsker det. Myndighetenes pålegger bankene å ha minst 10 prosent i kjernekapital fra 1. juli 2014. Men alle banker og bedrifter kan velge å ha mer i egenkapital.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • Ekstern inflytelse på norsk rente

  Innsendt av: Tony Packiderm

  Hei. 3 spørsmål fra Vestlandet her: Til hvilken grad vil dere si Norge vil følge en plutselig rente stigning i EU i forhold til en fra USA? Hva mener dere er de største faktorer fra utlandet som kan foresake rentestigning i Norge? Til hvilken grad vil et krakk i pågående global obligasjons/ statsgjeld krise påvirke norsk rente. På forhånd takk :)

  Den økonomiske utviklingen i Europa har større betydning for renteutviklingen enn utviklingen i USA. Svak økonomisk vekst, lav inflasjon og lav rente i Europa rammer også Norge. En sterkere økonomisk utvikling i USA vil kunne føre til høyere økonomisk vekst i både Europa og Norge. Vi vil bli rammet av et eventuelt krakk i det globale obligasjonsmarkedet og en utvidet internasjonal statsgjeldkrise. Men effektene i det norske rentemarkedet er avhengig av årsakene til en slik krise. Som et utgangspunkt kan du gå ut fra at Norge følger det internasjonale rentenivået der utviklingen i alle land påvirker hverandre.

  Øyvind Røst, Dine Penger