Spør oss om din første bolig
Avholdt 13. August 2013

Spør oss om din første bolig

Boligprisene stiger og stiger, bankene har strammet inn på sin utlånspraksis, du må skaffe mer egenkapital selv: Hvordan skal unge greie seg i boligmarkedet? Nå kan du spørre Dine Pengers eksperter om unge og boligøkonomi: - Hvordan skaffer jeg egenkapital? - Kan mine foreldre hjelpe og hvordan? - Er det lurt å kjøpe bolig eller leie? - Hva med Startlån? Bør jeg starte BSU-sparing? Disse og mange andre spørsmål kan du fyre av i retning Dine Penger.

 • Startlån

  Innsendt av: Huldra

  Hei. Kan startlån kun benyttes til toppfinnansiering, eller kan det også brukes som egenkapital? Lånestørrelses blir jo betraktelig annerledes..

  Hei,

  Det vanligste er at en privat bank finansierer deler av boligen og kommunen toppfinansierer med startlån. Men kommunen kan òg fullfinansiere.

  Les mer om startlån hos Husbanken:

  http://www.husbanken.no/lan/startlaan-hvem-kan-faa/

  Lykke til!


  Det var alt vi rakk i denne omgang. Vi takker for stor respons - og ønsker dere lykke til i boligjakten!

  Ha en fortsatt fin dag!

  Hilsen

  Øyvind Røst, Ida Aamodt-Hansen og Maria Lekve :)

 • Kausjonist vs medlånetaker

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Har fått min mor til å være behjelpelig med kravet til egenkapital da jeg selv ikke har spart opp mer enn 150000,-. Ser etter bolig rundt kr 2500000. Er det lurest at min mor stiller som kausjonist eller medlånetaker? Og hvorfor?

  Det beste for deg er om mor gir deg hele eller deler av egenkapitalen som forskudd på arv eller gave. Eller du kan få låne pengene til egenkapital av mor. Eller hun stiller opp som kausjonist. Er hun kausjonist/medlåntaker kan banken kreve at hun betaler din gjeld om du ikke klarer/vil betale. Du kan bli arbeidsledig/ufør. I verste fall mister mor sin egen bolig, og derfor anbefaler vi heller gave (arveforskudd) eller lån. Men kausjonsansvaret hennes kan i avtale med banken begrenses til et kronebeløp.

  Dine Penger

 • Bolig

  Innsendt av: Husdrømmer

  Hei.. Tjener ca 580000 i året. Har ikke egenkapital, men sparer i BSU (30 K så langt). Er det sjans for meg å få boliglån, eller er det bare å fortsette å spare? Leier til 6000 nå og "kan" leve godt etter det.. Er alene

  Fortsett å spare. Bruk eventuelt bankssparing i tillegg til BSU. Det kan ta flere år, men ikke gi opp. Får du samboer/ektefelle kan det gå fortere å få spart opp tilstrekkelig egenkapital.

  Dine Penger

 • Muligheter for lån

  Innsendt av: Jente23

  Hei. Hvordan vil dere se på mine muligheter for lån? Betjener nå en husleie alene på 7200,- mnd å har gjort det i 3 år. En såpass høy husleie burde jo vise banken har jeg har muligheter til å betjene et lån. Har ca 19000 etter skatt, ingen betalingsannmerkninger.

  Hei,

  Du sier ingenting om noen egenkapital - altså oppsparte midler. For å få boliglån krever banken at du har 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital. Dersom du har egenkapital, ville jeg tatt en en tur i banken og hørt hvilke muligheter som finnes.

  Hilsen Dine Penger

 • Høy inntekt

  Innsendt av: Pinnsvin

  Hva menes som høy inntekt med tanke på start lån? Hva som er "høy" inntekt er jo veldig individuelt... Ville vært fint å heller ha en ca sum forholde seg til, med tanke på om det er håp eller ikke...

  Ja, inntektsgrensen er heller ikke et absolutt beløp. Det kan være fornuftig å søke lån. I verste fall får du avslag.

  Du kan lese mer om startlån her:
  http://www.husbanken.no/lan/startlaan-hvem-kan-faa/


  Dine Penger

 • Ta opp lån med foreldre

  Innsendt av: Førstegangskjøper

  Hvordan burde man gå frem hvis man tar opp lån med en av foreldrene og står som deleier? Er det visse ting man må være obs på?

  Det er fordelaktig at den som bor i boligen står som eier av boligen. Du kan selge en leilighet uten å måtte skatte av gevinsten (verdistigningen) hvis du har bodd i boligen din i minst ett av de siste to årene før salget. Hvis du låner penger av foreldre bør dere skrive en låneavtale som regulerer hvordan lånet skal betales, hvilken rente det er og hvordan renten skal reguleres.
  Dine Penger

 • datter kjöpe bolig av foreldre

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Min far kjöpte leilighet til meg for fem är siden. Nâ har jeg räd til ä kjöpe den selv, men kan jeg kjöpe den for det han kjöpte den for i 2008? Har hôrt at man mä betale markedspris, men hvem bestemmer i sä tilfelle markedsprisen? Takk for hjelpen

  Du kan kjøpe leiligeten av fra til hans kjøpesum. Forskjellen mellom den dagens verdi og hans kjøpesum (underprisen) er arveavgiftspliktig og du skal sende i inn gavemelding til skattekontoret.

  Dine Penger

 • Toroms til treroms pga. baby

  Innsendt av: Per Erik

  http://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=43249215&ov= Hei, min mann og jeg ønsker å by på denne leiligheten. Vi har endel urealisert gevinst på vår toroms, men har jo ikke egenkapitalspengene før vi har solgt. Og vi vet jo ikke om vår leilighet blir solgt for det tilsvarende leiligheter blir solgt for i området vårt. Hvordan burde vi gå frem for å sikre finansiering for den vi vil by på, når vi ikke vet hva vi får får den vi har. Kan dere hjelpe oss med tips?

  Gå ut fra at leiligheten deres blir solgt for omtrent det samme som tilsvarende leiligheter i samme område. Se hvor mye dere har sånn ca i egenkapital ved å trekke fra gjelden. Bruk denne beregningen i samtaler med en eller flere banker. Dere kan få mellomfinansiering av banken inntil dere har solgt to-roms-leiligheten.

  Dine Penger

 • gjeldssanering

  Innsendt av: Tara11

  Hei. Mannen min er i gjeldssanering, og jeg lurte på hvordan det stiller seg med huskjøp da? Vi har en liten sønn på 2 år og er ute etter noe mer enn å "bare" leie, og kaste pengene ut av vinduet.han er ferdig med gjeldssanering juni 2014.på forhånd takk for hjelpen.:)

  Begynn å spare opp til egenkapital til kjøp av bolig. Øk sparingen når mannen din er ferdig med gjeldssanering i 2014.

  Dine Penger

 • Alene forsørger..

  Innsendt av: Jesnette

  Hei. Jeg er 26 år, og alene forsørger til en 6 åring... Jeg har fast stilling i kommunen og ca 400000 tusen i året, pluss dobbel barnetrygd og barnebidrag... Sparer fast hver måned og har ca 30000 oppspart... Lurer på hvordan det da fungerer å spørre om startlån i husbanken... Om jeg får det og resterende i banken... Hvordan er da inn betalingen? Blir det da dobbelt opp å betale i månten? Håper på svar. Mvh alenemor

  Enslige forsørgere og barnefamilier står langt fremme i køen for å få innvilget startlån. Søk i vei. Vurder vilkårene og lånesum og kjøpesum for leilighet. Det blir ikke dobbelt betaling om du må betale til vanlig bank og Husbank. Du betaler bare for det du har i lån.

  Desse kan få startlån:
  økonomisk vanskelegstilte husstandar
  barnefamiliar
  einslege forsørgjarar
  personar med nedsett funksjonsevne
  flyktningar*
  personar med opphaldsløyve på humanitært grunnlag*
  Kilde: http://www.husbanken.no/lan/startlaan-hvem-kan-faa/

  Dine Penger

 • Kjøpe uten inntekt?

  Innsendt av: Johanne Diane Nigg

  Hei! Jeg har en egenkapital på 300 000 (ca 100 000 av de er på BSU-konto). Jeg er student, og har derfor ikke noen inntekt, annet enn stipend/lån og mellom 2000-4000 kr i mnd fra vikarjobben på siden av studiene. Jeg har to eldre søsken som foreldrene mine er kausjonister for, så det er derfor ikke mulig at de hjelper meg med lånet. Er det likevel noen mulighet for at jeg kan få kjøpt leilighet selv?

  Hei Johanne,

  Ettersom du har såpass mye egenkapital har du gode muligheter for å få lån. Her er det mer et spørsmål om hvor stort lån du klarer å betjene med din inntekt. Jeg ville tatt en tur til banken for å høre deres syn på saken.

  Hilsen Dine Penger

 • Siviløkonom uten egenkapital

  Innsendt av: nyutdannet siv.øk

  Hei, Jeg er en nyutdannet, singel siviløkonom som etter mange års studier har så og si null egenkapital. Jeg har en fast jobb og stabil inntekt. P.t. betaler jeg en husleie på 9100 kr i mnd. Hvor mye bør jeg ha i EK og hva kan jeg potensielt få i lån hvis jeg klarer å skaffe meg litt EK?

  Hei,

  Uavhengig av hva du tjener, er det slik at banken krever 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital for å gi lån. Hvor mye egenkapital du trenger avhenger derfor av hvor mye du ønsker å kjøpe for.

  Hilsen Dine Penger

 • Gave

  Innsendt av: Tussi

  Hvor mye kan jeg gi min datter uten at hun må betale skatt av det igjen?

  Hei,

  Hver forelder kan gi inntil en halv G (grunnbeløpet i folketrygden) i året uten at det spiser av fribeløpet for arv. Det vil si 42622 kroner i år (82122 om dere er to). Ellers kan man gi 470 000 kroner hver som forskudd på arv uten av det utløser arveavgift. Eventuelt kan man stille som kausjonist for lån eller låne ut selv for å hjelpe barnet inn på boligmarkedet.


  Hilsen Dine Penger

 • hva er lurest?

  Innsendt av: førstegangskjøper

  Hei! Per i dag leier jeg og min samboer leilighet for 9000 i mnd. Vi ønsker svært gjerne å kjøpe bolig,men vi er begge 2 studenter på 21 år. Vi jobber begge deltid vedsiden av studiene. Vi har 40 000 på bsu, men ikke mer. Som du da forstår har vi ikke i nærheten av egenkapitalen vi trenger. Kan vi som studenter få boliglån? Vil det kunne bli lavere egenandel om våre foreldre er kausjonister? Eller vil det eventuelt være lurest å ta pant i noe av boligene til våre foreldre? Er det lurest å kjøpe bolig med lav eller høy fellesgjeld? Takk for svar

  Hei,

  Det er ikke noe i veien for at studenter kan få boliglån, så lenge dere har evne til å betjene lånet. Dere trenger som kjent 15 prosent egenkapital for å få lån. Dere er heldige om dere har foreldre som kan stille som kausjonister for lånet. Når det gjelder fellesgjeld, er dette noe som må vurderes fra bolig til bolig. Fellesgjelden må regnes med som en del av de totale kostnadene for boligen og dere må regne på hva de månedlige kostnadene blir når fellesgjelden skal nedbetales.

  Om dere vurderer å kjøpe en leilighet i et borettslag med høy fellesgjeld, bør dere være nøye med å sjekke økonomien i borettslaget og om de er medlem av en sikringsordning, som f.eks. Borettslagenes Sikringsfond (NBBL). Sjekk rentebetingelsene for fellesgjelden og borettslagets fremtidsplaner.

  Du kan lese mer om dette i bl.a. denne saken: http://www.dinepenger.no/bruke/slik-unngaar-du-fellesgjeld-fellen/10075134

  Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

 • BSU, når må den brukes?

  Innsendt av: ANNA

  Jeg sparer på BSU. Kjøpte min første leilighet 4 år siden. Nylig så kjøpe jeg hus og skal selge leiligheten snart. Må jeg bruke BSU nå og på hva, eller? Jeg er 31 år.

  Hei,
  om du ikke må bruke BSU-pengene på boligkjøpet nå, kan du gjerne la dem stå på konto videre - også etter fylte 34 år. Du kan da ikke lenger sette inn sparebeløp på kontoen, men du får den samme gode renten. Pengene kan du bruke senere på nedbetaling av boliglån.

  Hilsen Dine Penger

 • Hybel

  Innsendt av: Anna-Karin Stensvold

  Hei har en sønn som skal flytte til en hybel,så jeg lurte litt på om man skal tegne en innbo forsikring når han skal bo der?dette er nytt for oss alle med flytt til hybel.er det nåe annet man bør tenke på?han ska bo der i 1 år.håper dere kan hjelpe meg.

  Hei Anna-Karin,

  Ja, det er viktig å være dekket av innboforsikring når man bor på hybel, men det er ikke sikkert at sønnen din trenger å tegne en egen forsikring. Dersom han fortsetter å ha folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene, kan han være dekket av deres innboforsikring. Sjekk dette med deres forsikringsselskap! Ellers er det lurt å ha reiseforsikring og ulykkesforsikring. Les mer om dette her: http://www.dinepenger.no/bruke/tre-forsikringer-du-maa-ha-som-student/20261640

  Hilsen Dine Penger

 • Hvordan gå frem

  Innsendt av: Sverre Larsen

  Heisann! Hvordan burde man gå frem, når en vil kjøpe leilighet? Og ikke minst, hvordan skaffe nok egenkapital? Takk for svar.

  Spar penger i flere år. Spar i BSU og vanlig bankinnskudd med god rente og uttaksmuligheter. Se på mange leiligheter, gjør dere kjent i boligmarkedet. Ikke kjøp for dyrt i forhold til inntekten.

  Dine Penger

 • Samboere med husdrøm

  Innsendt av: Stig Arne

  Hei. Vi er forlovede på 34 og 35 pluss to unger på 10 og 14 som drømmer om eget hus sammen. Vi leier pr idag med 7.500,- i leie pluss kommunale avgifter. Begge er i full jobb(totalt ca 900.000,- i årsinntekt på husstanden) men vi har ingen mulighet til kausjonist eller annen sikkerhet utenom huset. Både vi og banken ser at økonomien er god nok til å betjene et huslån, men banken har ikke lov til å gi oss lån på 100% av kjøpssummen, derfor føler vi oss litt butfucked hva fremtidsutsiktene gjelder huskjøp. Kan vi på en eller annen kreativ måte "lure" systemet til å la oss kjøpe hus mens vi enda er unge og ivrige på å bruke tid og krefter på et hus og eiendom?

  Noen prøver å «lure» systemet med å bruke forbrukslån/kredittkortgjeld om egenkapital. Men de ender ofte med å «lure» seg selv. De går fra å være unge som sliter for å komme inn i boligmarkedet, til å bli unge gjeldsofre.

  Dine Penger

 • Penger til egenkapital

  Innsendt av: Rudith

  Heisan, i januar var vi på visning og vi fikk godkjent kjøpesummen fra banken så lenge vi hadde egenkapitalen på 15% klar. Det var rundt 450 000kr og det var ikke lett å skaffe for oss. Vi hadde ikke foreldre som kunne hjelpe oss heller og startlån var ikke mulig siden jeg var i fødselspermisjon. Er det noen andre måter for å ordne egenkapitalen på? Mvh Rudith

  Det beste er å spare og utsette kjøpet til dere har spart opp egenkapitalen. Noen tar opp forbrukslån eller kredittkortgjeld og bruker pengene som egenkapital til boligkjøpet. Men de ender svært ofte opp som gjeldsofre. Se eventuelt på muligheten for å få startlån etter fødselspermisjonen.

  Dine Penger

 • Overføre bolig til barn over tid?

  Innsendt av: Den gode feen

  Hei! Jeg har en leilighet som jeg pr. i dag leier ut. Med tid og stunder ønsker jeg at det ene barnet mitt skal få overta denne. Hvordan skal jeg gjøre dette på best mulig måte? Går det an å gradvis overføre den? Jeg ønsker selvfølgelig å unngå arveagift og evt. skatter til Staten.

  Gi leiligheten som gave/forskudd på arv. Gi samtidig barnet et lån. Avskriv lånet med 1/2 G (41.061 kroner i 2013) i gave hvert år.

  Dine Penger

 • Et dorlig utgangs punkt !

  Innsendt av: Terje Stangeland

  Hei jeg er 24 år gammel og har fått ein dorlig start. Jeg er gjeldsfri jannuar 2014,jeg har ingen egenkapital og har ikke foreldre som kan kausjonere for meg. Jeg bor i stavanger og klarer ikke og spare penger og betale husleie selv om jeg har en ok jobb. Jeg er nesten villig til og gjøre hva som helst uten og flytte fra familie og venner.

  Sett av litt av inntekten til sparing. Du kan øke sparingen når du blir gjeldfri i 2014. Du kan øke inntekten om du jobber mer, du kan redusere kostnadene om du bor hjemme hos foreldre. Du kan spare mer om du generelt sett bruker mindre. Det er ikke lett og kan ta mange år, men alternativet er at du aldri kommer deg inn i boligmarkedet.

  Dine Penger

 • Startlån fra husbanken

  Innsendt av: Alexander

  Har det blitt strengere med hvem som får ta opp startlån fra kommunen/husbanken nå? Da tenker jeg på hvor mye man kan ha i inntekt og fortsatt få lån.

  Du kan bruke Husbankens lånekalkulator for startlån for å beregne hvor mye du kan låne. Se http://www.husbanken.no/lan/laanekalkulator/
  Har du for høy eller lav inntekt får du ikke startlån.
  Les også mer her: http://www.husbanken.no/lan/startlaan-hvem-kan-faa/

  Dine Penger

 • Kausjonist

  Innsendt av: Martin

  Hei Jeg lurer på hvordan min Far kan kausjonere slik at jeg kan låne mer eller billigere. Hvordan fungerer dette?

  I praksis blir det som om banken har en pantsatt sidesikkerhet i fars bolig. Hvis du ikke klarer eller vil betale lånet ditt, krever banken hele eller deler av lånet fra din far. Banken vil i verste fall få tvangssolgt boligen din og din far sin for å få tilbake pengene som banken har lånt ut.

  Dine Penger

 • Nedgang i boligmarkedet?

  Innsendt av: Marie

  Det publiseres stadig artikler om dette temaet, men konklusjonene varierer. Jeg har forståelse for at det er umulig å forutse boligmarkedet, men er det mulig å si noe om hvorvidt det er eller ikke er gunstig å kjøpe 2-roms i Oslo nå kontra å vente til vår/sommer/høst 2014?

  Har du mulighet til å kjøpe er det trolig like lurt å kjøpe nå som i 2014. Ikke kjøp dyrere enn at du tåler renteoppgang og boligprisfall. Nedbetal på lånet så tåler du risikoen bedre. Hvis (når) boligprisene først begynner å falle, kan de falle i flere år. Men boligprisene er fortsatt i en stigende trend og kan være høyere i 2014 enn i 2013.

  Dine Penger

 • Kjøpe eller Leie?

  Innsendt av: Mikkel

  Hei :) Jeg er en gutt på 17 år og har en kjæreste på 18. Vi har lyst til å skaffe oss noe eget sted å bo, men vet ikke helt hvor vi skal begynne.. Vi er begge lærlinger i Barne-og ungdomsarbeider faget Jeg tjener ca 11.000 etter skatt og kjæresten min tjener ca. 7000 etter skatt Tips og råd? :)

  Sannsynligvis er det best for dere å leie en rimelig leilighet/hybel sammen. Da får dere testet ut forholdet og det å bo sammen. Samtidig kan dere spare til egenkapital til et senere boligkjøp. Dere har neppe tilstrekkelig inntekt/egenkapital til å kjøpe leilighet enda.

  Dine Penger

 • Startlån fra kommunen

  Innsendt av: Christer

  Hei! Er et ungt par på 22 og 21 år som har lyst til å komme oss inn på boligmarkedet. Begge har stabil jobb med fast inntekt, men ettersom leieutgiftene er så høye, er det vannskelig å spare nok penger på bsu til finansiere huskjøp. Hvordan fungerer startlån fra kommunen, og kan dette være en inngangsbilett for oss?

  Ja, det er vanskelig å spare opp tilstrekkelig med egenkapital til å komme inn i boligmarkedet. Mange må spare i flere år. Noen for etableringshjelp av foreldre. Startlån er en mulighet for noen, men det er begrensninger i forhold til blant annet inntekt. Les mer her:
  http://www.dinepenger.no/spare/koe-for-aa-faa-startlaan/20242271. Du kan også lese mer her:http://www.husbanken.no/lan/soke-startlan/

  Dine Penger

 • leie eller kjøp

  Innsendt av: Marius

  Heisann. Hva ville dere gjort første gang dere skulle ut i boligmarkedet. Leie eller kjøpe og hvorfor.

  For noen er det lettest å spare opp egenkapital mens de bor (billig) hjemme hos foreldre. Da kan de kjøpe bolig direkte. For andre er det ikke noe alternativ å bo hjemme. Da må de leie. Det er for de fleste vanskelig å spare til egenkapital i tillegg til å betale husleie. Du må forsake mye forbruk for å få det til. Spar i BSU (Boligsparing for ungdom).

  Dine Penger

 • Kvalitet på hustanden

  Innsendt av: Johannes

  Hei! Folk sier at det viktigeste er å komme seg inn på boligmarkedet fortest mulig. Men med prisene i dag er dette vanskelig for unge som vil klare seg selv. Bør man neglegere kvalitet på boligen man kjøper bare for å komme seg inn?

  Hei,

  Det som kan være lurt er å se nøye gjennom ditt behov. Hvor stor plass trenger du? Trenger du bo midt i sentrum? Trenger du absolutt en balkong?

  Det er dumt å betale en høy pris for noe du ikke absolutt trenger.

  Vi vil ikke anbefale at du kjøper en rønne, du skal jo (sannsynligvis)selge boligen igjen - og er avhengig av at andre mennesker finner den attraktiv. Men det kan være greit å huske at det er mange mange momenter som er fordyrende.

  Prioriter en bolig som tilfredstiller dine behov - ikke betal for noe du ikke trenger.

  Kanskje du ikke kan få råd til boligen i dine drømmer med det første, men det betyr ikke at du må kjøpe en bolig du ikke vil trives i. Da vil sannsynligvis andre skygge unna boligen ved et fremtidig salg.


  Lykke til.

  mvh
  Dine Penger

 • Førstegangskjøper over 50 år

  Innsendt av: Else Hansen

  Er det overhodet mulighet for oss på over 50 år, for å kjøpe egen bolig for første gang? Hvor kan en gå hen for å finne info? Mye å sette seg inn i som helt nybegynner. :)

  Det er ingen aldersgrense for å kjøpe bolig. Har dere egenkapital, betalingsevne og betalingsvilje kan dere få lån. Men prøv å nedbetale hele eller store deler av lånet dere tar opp før dere blir pensjonister.

  Dine Penger

 • ungt par som bor sammen

  Innsendt av: Christian

  Hei. Vi er et ungt par som fortiden prøver å kjøpe en leilighet til litt over 2mill. Der vi leier i dag betaler vi 9500 hver mnd. Med tanke på at boligmarkedet kanskje kollapser, er det lurt f8r et ungt par uten sikkerhet å kjøpe nå?

  Dere bør spare opp noe egenkapital først. Bruk BSU og spar på høyrentekonto i bank. Bankene skal kreve minst 15 prosent i egenkapital ved boligkjøp. Det vil si 300.000 kroner for en leilighet til 2 millioner.

  Dine Penger

 • Skal kjøpe med kjæresten

  Innsendt av: Hanne

  Hei Kjæresten og jeg har planer om å kjøpe leilighet/hus i løpet av høsten. Han eier fra før, og kommer til å ha egenkapital når han selger. Jeg har ingen egenkapital. Hvordan bør vi gjøre det når vi kjøper i forhold til det? På forhånd takk for svar.

  Skriv en samboerkontrakt og skjøte som tar hensyn til eierandeler og ansvar for gjeld. Det er fordelaktig om begge står som eiere av boligen, men det er naturlig at den som stiller med mest egenkapital eier litt mer. Samboeravtalen bør som en tommelfingerregel sikre at ingen av dere «taper» på et samlivsbrudd like etter boligkjøpet forutsatt at verdien av boligen og gjelden er den samme.

  Dine Penger

 • Studielån eller ikke?

  Innsendt av: Charlotte B

  Er det lønnsomt å ta opp studielån og ikke bruke lånet under studiet, men isteden ha pengene til disposisjon til boliglån etter endt studie? I tillegg til endel i egenkapital, vil dette være gunstig med tanke på lav studierente?

  Hei Charlotte B,

  Ja, Dine Penger anbefaler at du tar opp studielån, siden det er et svært gunstig lån.

  Les mer i andre svar og på våre nettsider.

  mvh
  Dine Penger

 • Kjøpe med kamerat

  Innsendt av: Karl

  Jeg og en kamerat vil kjøpe sammen. Leilighet til rundt 2,8 mill, vi har egenkapital på plass. Jeg skal studere 1 år til og min kamerat i 3 år til. Banken er negativ, men vi mener det burde gå. Hva mener dere?

  Hei Karl,

  Det er nok banken som har siste ordet i denne saken. Om banken, etter å ha tatt en totalvurdering av økonomien deres, mener at det ikke vil gå, er det nok lurt å lytte til det. Har dere hørt med flere banker? Kanskje en annen bank vil ha et annet syn på saken? Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

 • Sparing

  Innsendt av: Anneli

  Jeg leser stadig at noe av det viktigste når man skal kjøpe sin første bolig er at man har vært flink å spare og dermed har en del (helst 15%) oppsparte midler. Mitt problem er at jeg er universitetsstudent, og på tross av at jeg jobber ekstra har jeg rett og slett ikke penger å spare, og jeg har ikke foreldre med en økonomi til å støtte meg. Men jeg og min kjæreste ønsker jo å kunne kjøpe oss noe så fort vi er ferdig studert, men hva kan vi gjøre? Dette er en stor bekymring for oss :-(

  Hei Anneli,

  Så snart dere har mulighet til det bør dere starte å spare i BSU. Alle kan ikke kjøpe bolig umiddelbart, men dersom dere begge tar utdannelse og sikrer dere solide jobber etter endt studium, har dere gode forutsetninger for å komme inn i boligmarkedet.

  At dere er to, gjør situasjonen deres mye mindre bekymringsfull enn for andre unge med lite egenkapital.

  Lykke til.


  mvh
  Dine Penger

 • Privat lån av foreldre

  Innsendt av: Kristian

  Jeg skal låne penger av min mor uten å betale renter. Hvordan føre dette opp på selvangivelsen? Hvordan bør man gjøre dette lurest?

  Hei. Lån fra foreldre uten renter regnes som gave, og gir gaveavgift.

  Det lureste er at du betaler renter etter normrenten på 2,25 prosent.

  Når det føres i selvangivelsen må det føres som gjeld hos deg, og fordring hos din mor. Du finner mal for dette i vår artikkelserie om familielån: http://www.dinepenger.no/skoler/familien-din-naermeste-bank/20242288

  Hilsen Dine Penger

 • BSU

  Innsendt av: Mari

  Hører så mye forskjellig. Bør man skaffe seg en BSU-konto? Jeg er 20 år, og lurer på i hvilken grad det vil lønne seg.

  Hei Mari,

  Så lenge du tjener over 55.600 kroner i året, betaler du nok skatt til å få fullt skattefradrag for det du sparer på BSU-konto.
  BSU er en av de beste spareordningene vi har i dag, så jeg vil absolutt anbefale deg å spare på BSU-konto. I tillegg til en av markedets beste innskuddsrenter, får du 20 prosent skattefradrag på det oppsparte beløpet. Du kan spare i BSU til du er 34 år.

  Hilsen Dine Penger

 • Samboerskap/1. bolig

  Innsendt av: Snart Samboer

  Hei, jeg skal nå i høst etablere meg i boligmarkedet. Da ved å bli samboer og kjøpe meg inn i min kjærestes bolig. Vi skal avtale et møte med banken i den forbindelse. Hva bør man være påpasselig med? Finnes informasjon om dette samlet et sted på internett etc.?

  Hei Snart Samboer,

  Så spennende! Dine Penger har skrevet mye om dette temaet.

  Noen stikkord her:

  Slik går dere fram:

  1. Først finner dere markedsverdien for boligen og avklarer boliggjelden.


  2. Det neste spørsmål er hva den som kjøper seg inn skal betale og hvordan kjøpet finansieres.


  3. Hvordan skal dere dele på lånekostnadene.

  Det som er svært viktig er at dere skriver en samboerkontrakt.

  Les mer her: http://www.dinepenger.no/bruke/slik-kjoeper-du-deg-inn-i-samboerens-bolig/20348093

  Lykke til.

  mvh
  Dine Penger

 • Hva lønner seg?

  Innsendt av: Tina

  Hva lønner seg, å kjøpe eller leie i første omgang? Er nettopp ferdig utdannet sykepleier og kjæresten er kokk. Vi har lyst til å flytte sammen, men blir ikke helt enige om hva som lønner seg. Har er i jobb og jeg søker for harde livet etter en fast stilling. Har spart litt i BSU sparing, men ikke nok. Hva er minimum man kan ha i egenkapital? Litt rotete spørsmål..

  Hei,

  Dersom dere sammen har mulighet til å komme inn på boligmarkedet og har planer om å bli værende rent geografisk på samme sted en periode, vil vi anbefale at dere kjøper bolig. Leieprisene, spesielt i de store byene er svært høye - og dere vil trolig oppleve at mye penger vil gå til å betale husleie, samtidig som boligmarkedet etter all sannsynlighet vil fortsette å stige (det er noe uenighet hos ekspertene rundt hvordan boligprisene vil utvikle seg fremover, men spesielt om du bor i storby - er det grunn til å tro at boligprisene hvert fall ikke vil falle med det første).

  Å eie bolig, er sparing, du betaler ned på egen gjeld, istedet for å betale månedlige utgifter på en husleie, som du aldri får tilbake.

  Bankene krever at du må ha 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig.

  Dersom dere ikke har nok egenkapital, kanskje noen av dere har foreldre som kan hjelpe dere - enten ved å stille sikkerhet, gi dere et lån, eller forskudd på arv?

  Undersøkelser viser at svært mange unge er avhengige av hjelp fra foreldrene for å komme inn i boligmarkedet. Les mer om det her:
  http://www.dinepenger.no/bruke/4-av-5-trenger-foreldrehjelp-til-foerste-bolig/21216788

  Siden dere er to står dere i en langt mer fordelaktig situasjon enn mange enslige på boligmarkedet.

  Ønsker dere lykke til.

  med vennlig hilsen
  Dine Penger

 • avslag på startlån

  Innsendt av: Janne Kalberg Nysted

  Vet du ca hvor mye inntekt man må ha for å kunne få startlån? Samboeren min og jeg fikk avslag. Jeg har selv to jobber, og samboeren min jobber med forskaling.. Jeg blir så frustrert! Fikk bare "nei", men ingen forklaring.

  Hei Janne,

  Startlån gjennom Husbanken skal i hovedsak gis til økonomisk vanskeligstilte og andre som sliter med å få lån i ordinære banker. Det er kommunene som tar i mot og behandler søknadene. Det er ingen eksakt grense for hvor mye du kan tjene for å få startlån, men det gjøres en individuell vurdering av hver enkelt søknad i kommunene. Det kan være flere årsaker til at dere har fått avslag på søknad om startlån, f.eks. deres evne til å betjene et lån, eller at dere rett og slett tjener for mye til å falle inn under kriteriene.

 • Kjøpe tomt og bygge hus

  Innsendt av: Ingrid

  Hei! Jeg og samboeren min leier for øyeblikket en liten leilighet i Oslo. Med god sparing håper vi at vi om to til tre år kanskje får muligheten til å kjøpe eget hus/leilighet. Det vi har veldig lyst til, er å kjøpe en tomt, ta ut lån og bygge vårt eget "skreddersydd" hus. Kjelleretasjen vil da være ment til utleie. Selvfølgelig er det flere faktorer som spiller inn, men i all hovedsak har jeg to spørsmål jeg gjerne vil ha svar på: 1. Er det en dum ide og starte å bygge eget hus? 2. Generelt sett, kommer vi til å tjene på det langsiktig å bygge eget hus og ha utleiemuligheter? Takk for eventuelt svar på forhånd!

  Hei Ingrid,

  Jeg synes absolutt ikke det er noen dum ide å bygge eget hus, så lenge dere er inneforstått med at det kan være en forholdsvis krevende prosess mens det står på:) Å bygge en utleieleilighet i kjelleren er også lurt. Hvorvidt dere kommer til å tjene på det eller ikke, kommer helt an på hvor boligen ligger, hvilken standard huset har (byggekostnader, materialvalg, størrelse etc.) og hvordan boligmarkedet utvikler seg i årene som kommer.

  Hilsen Dine Penger

 • Angående studielån

  Innsendt av: Pia

  Hei! Jeg lurer på om studiestipend- og lån teller som inntekt når man tar opp lån, som utgift eller er det nøytralt? Jeg sikter selvfølgelig da til en som studerer og mottar støtte når boligen skal kjøpes.

  Hei Pia,

  Studielån teller som lån og inngår i den totale gjelden når banken skal vurdere hvor mye du eventuelt kan få i boliglån.

  Hilsen Dine Penger

 • Kjøp av ny bolig

  Innsendt av: Tom

  Eg å samboer vurdere å kjøpe ny tomannsbolig. Eg har fast jobb og tjener bra, ho har ikkje fast jobb men er sykevikar i kommunen og student. må vi eige 50-50 eller kan eg ha 70 og ho 30 % tildømes? Kva vil de anbefale?


  Hei,

  dere bestemmer selv eierbrøken på boligen. Det kan være 50-50, 70-30 eller det som måtte passe. I deres tilfelle høres det fornuftig ut at din samboer har en lavere eierandel ettersom hun ikke har like god betjeningsevne som deg.

  Det greieste da er at dere betaler ned på lånet i forhold til eierbrøken og fordeler rentefradraget etter samme brøk. Pass på at begge står oppført som låntakere i banken med riktig eierandel.

  Om du er abonnent kan du lese mer om dette på Dine Pengers samboerskole: http://www.dinepenger.no/skoler/samboerskolen/20293122

  Hilsen Dine Penger

 • Skatt ved salg av bolig

  Innsendt av: Tom

  hei Vurdere å kjøpe nybolig og lurer litt på kva eg skal gjere med den eg har. Har bud ca 4 år i en leilighet som er en del av ein tomannsbolig. Vist eg selger den no med en gang så blir det vel et skattefritt salg?? Et anna alternativ er at eg leier den ut i et år eller to for så å selge den, blir det noe skatt eg må betale på eit eventuelt salg då??


  Hei Tom,

  Hvis du selger din nåværende bolig med en gang, blir det som du sier skattefritt. Det er et krav at du må ha bodd i boligen selv i 12 av de 24 siste månedene, ellers må du betale skatt.

  Hilsen Dine Penger

 • Boliglån

  Innsendt av: Julie

  Hei, Hvor mange banker anbefalere dere at man kontakter før man tar opp boliglån? Er det andre ting man bør spørre banken om enn hva som er den effektive renten?

  Hei,

  Det kan være lurt å kontakte en god del banker, minst tre. Vi følger nøye med på boliglånsrentene i ulike - og vår siste gjennomgang viste forskjeller på opptil 2 prosentpoeng.

  Rent illustrativt vil et lån med to prosentpoeng lavere rente, utgjøre nærmere 50.000 kroner i året i sparte renter på et lån på 2,5 millioner kroner.

  Les mer om det her: http://www.dinepenger.no/bruke/her-faar-du-best-laanerente-naa/21109817

  Som førstegangskjøper kan det imidlertid være mindre valgmuligheter - og man vil kanskje være fornøyd bare man får et lån. Men har du mulighet til å få lån hos et bank, er sannsynligheten stor for at du tilfredstiller betingelsene også hos andre banker. Å søke litt rundt er dermed vel verdt og anbefale, uansett hvilken finansielle posisjon du har.

  mvh
  Dine Oenger

 • Studielån som egenkapital

  Innsendt av: Lille studenten

  Hei! Begynner å studere for første gabg dette semesteret og har tatt opp studielån. Ville i utgangspunktet unngå dette (bor hjemme og jobber nok til å klare meg ellers hver måned), men da jeg fant ut av at det var et gunstig lån tok jeg det likevel opp. Har hørt at studielånet kan brukes som egenkapital til bolig? Stemmer dette? Altså, at man sparer hele lånet, setter inn på høyrentekonto, og at så lenge det står der teller det som egenkapital? Takk på forhånd for svar :)

  Hei,

  Du har helt rett i at studielånet er et gunstig lån. Om du har mulighet til å spare deler eller hele lånet er det ingen som "kontrollerer" om du velger å bruke studielånet til å finansiere en fremtidig bolig.

  Men husk at når banken skal vurdere hvorvidt du tilfredstiller kriteriene til å få lån, vil studielånet komme opp som gjeld.

  Studielånet er imidlertid såpass gunstig - at vi likevel anbefaler at du tar det opp. En av årsakene til at studielånet er såpass gunstig er at det ikke løper renter på studielånet så lenge du studerer.

  mvh
  Dine Penger

 • smådesperat..

  Innsendt av: lillian moe

  Hei, vi faller kansje noe utenfor kategorien, men spør likevel. . Jeg og mannen var rusmisbrukere i mange år, til vi fikk barn. Da ble det skole og jobb på han mens jeg har vært hjemme til nå (skal på skole og har aap) Tilsammen har vi inntekt på ca 32.000 pr mnd utbetalt. Vi søkte lån i fjor igennom sælbubanken men fikk kun 1, 6 innvilget. .takket nei til det..hva burde vi gjøre? Burde jeg si nei til skole og finne en jobb feks? Har vi noe mulighet i d heletatt? Ingen formue, men har kausjonist om nødvendig. Hva burde vi gjøre?

  Hei,

  Har dere forsøkt Husbanken?

  Les mer om startlån her: http://www.husbanken.no/lan/soke-startlan/

  At dere ble innviglet et lån på 1,6, viser jo at banken vurderer at dere har betjeningsevne til et lån. Kanskje det er mulig for dere å oppnå tilleggsfinansiering gjennom et startlån? Det vanligste er at en privat bank finansierer deler av boligen og kommunen toppfinansierer med startlån.

  Vi vil anbefale at dere sjekker ut den muligheten først! Det er vanskelig for oss å vurdere hvorvidt du skal studere eller jobbe. Dersom skolegang kan gi deg en høyere forventet inntekt i fremtiden, vil det trolig være lurt å prioritere det. Et boliglån skal jo ikke bare fås, det skal jo også kunne betjenes.

  Lykke til!

  mvh
  Dine Penger

 • uten støtte fra mor og far....

  Innsendt av: rik på livet

  Hei, Hvilken muligheter finnes når man ikke har familie man kan få hjelp i fra og får avslag av Husbanken ? Tjener bra men får jo ikke lån da jeg ikke har egenkapital. tjener ca.400.000,- er 30 år.

  Hei rik på livet,

  Det du beskriver er en utfordrende konsekvens av Finanstilsynets regelverk. Etter at kravet om egenkapital ble innført, er det dessverre slik at endel mennesker med gode jobbutsikter og betjeningsevne faller utenfor systemet.

  Kanskje du har mulighet til å kjøpe sammen med en god venn?

  Dersom det ikke lar seg gjøre, vil det beste rådet vi kan gi være at du prøver å leve så billig som mulig, samt lager en plan for hvordan du kan legge til side noen midler i måneden. Dersom du har en inntekt på 400.000, bør det være mulig for deg å spare i BSU. Se gjennom utgiftene dine og lag et budsjett. Alle kan ikke komme inn i boligmarkedet umiddelbart, men er du disiplinert med pengebruken og sparer målrettet - har du alle forutsetninger for og lykkes etterhvert.


  mvh
  Dine Penger

 • Leie eller eie?

  Innsendt av: Pål

  Syns dere det er mest sexy å eie en liten leilighet eller å leie en stor?

  Hei Pål,

  Dersom den store leiligheten spiser opp midlene du kunne brukt til å spare til din egen bolig, vil nok en egen (men liten) bolig være å foretrekke.

  mvh
  Dine Penger

 • Boliglån og partnerskap

  Innsendt av: Heidi

  Kan man få tre boliglån hvis man er i tre forskjellige partnerskap?

  Hei Heidi,

  Høres ut som du har havnet i en kinkig situasjon her.

  Om ikke disse mennene dine er millionærer - vil det trolig være svært uklokt av deg å ta opp millionlån.

  mvh
  Dine Penger

 • Boliglån til andre formål

  Innsendt av: Marit

  Hei. Er det noen som sjekker om man bruker boliglånet på andre ting. F.eks silikonpupper?

  Banken tar pant i leiligheten og utbetaler ikke lånet uten at pantsikkerheten er i orden.

  Øyvind Røst, Dine Penger

 • østkanten

  Innsendt av: Anders

  Hei. jeg vurderer å kjøpe meg bolig på østkanten . kan du trekke frem en eller flere bydeler som du tror vil stige i verdi i fremtiden? har tittet litt på Manglerud, oppsal og lambertseter , hva tror du om disse stedene? eventuellt andre forslag?

  Hei Anders,

  Vi skulle gjerne hatt fasiten på det du spør om, men det er dessverre vanskelig å spå utviklingen i konkrete bydeler.

  Per dags dato er kvadratmeterprisen på østkanten lavere enn i vest. Om det betyr at prisene her vil få en "catch-up-growth", kan selvsagt hende.

  Men det blir bare spekulasjoner.

  Du får gjerne mer kvadratmeter for pengene i øst enn i vest. Dersom alternativet er å kjøpe en leilighet i vest og bli svært forgjeldet, kan det kanskje være et greit alternativ og kjøpe i øst, da er du mindre risikoutsatt om renten vil stige brått.

  Men hva du får mest avkastningen på i form av verdistigning, vil være svært vanskelig å spå.

  Vi vil anbefale at du ser på ditt behov - og velger en passende bolig ut fra ditt behov.

  Lykke til,

  mvh
  Dine Penger