Spør rådgiveren vår om privatøkonomi
Avholdt 26. Februar 2013

Spør rådgiveren vår om privatøkonomi

SPESIALTILBUD TIL DP+ ABONNENTER: En gang i uken kan du som er abonnent på DP+ stille spørsmål i nettmøte til vår rådgiver Øyvind Røst. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi; aksjer, fond, banklån og renter, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DP+ som kan stille spørsmålene og lese svarene. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer.)

 • Utdanning/kurs for nybegynnere.

  Innsendt av: Leif

  Kanskje et spørsmål og et sukk litt på siden(?): Jeg(57) har i noen måneder - på forskjellige måter - prøvd å skaffe meg litt generell og grunnleggende kompetanse om aksjehandel. Når jeg er på investerings-møter,/-seminarer/-kurs som f.eks. enkelte banker arrangerer, opplever jeg at mange av de frammøtte(kundene), er folk med solid økonomiutdanning og erfaring. De har bare aksjer som hobby. I selskap med denne kompetansen/nivået blir jo en annen stakkar - i utgangspunktet - hengende etter. Det er som å ha meldt seg på et hvilket som helst kurs trinn 3 - men mangler trinn 1 og 2. Kjenner du/DP til utdanning/kurs om dette fagfeltet (aksjer, verdipapirer,investering o.l.) på grunnleggende nivå ? Gode fagbøker er vel skrevet (få gjerne anbefaling),men dette fagfeltet er så spesialisert at selvstudium ikke er godt nok(?) (Kjenner til DP "Sparing i fond" og "Råvareskolen". Hva med "Aksjeskolen"?) En slutt-tanke: Flesteparten av "vanlige" mennesker holder seg langt borte fra det som handler om aksjer, og egne vurderinger i valg av fond. Rart at utdanningsinstitusjoner (f.eks. Folkeuniversitetet, "Pensjonistskoler", "kveldskurs" på den lokale høyskolen) ikke arrangerer nevnte type kurs. Ville tro at kunnskap og entusiasme om dette - ville tjene både den enkelte og samfunnet.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Luksusproblem

  Innsendt av: To heldige

  Hei! Vi er to samboere i 30-årene med et luksusproblem. Vi har begge godt betalte jobber og kom inn på boligmarkedet i 2006. Lånet er på mindre enn 50% av boligverdi pga ekstra nedbetaling og verdistigning. Hvis vi vil kan vi sette av 10 000kr/mnd hver (!), men hva skal vi bruke pengene på? Vil gjerne ha verdistigning. Er det lurt å kjøpe større bolig mens renten er lav selv om vi ikke har bruk for det nå? Aksjer? Betale ned huslånet? Noe annet? Har en del penger på bok og i indeksfond. Ikke annen gjeld. Har ikke barn. Takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.