Uke 1: Eksperten svarer
Avholdt 6. Januar 2017

Uke 1: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Finne rett forskikringsselskap

  Innsendt av: Ukjent

  Vi har innhentet pristilbud fra forskjellige forsikringsselskap på hus, bil og reise. Det er  kr. 2497  forskjell fra det dyreste til det billigste. Det billigste heter Nemi forsikring og hevder de er best i test. Har aldri hørt om selskapet. Hvordan bør vi gå frem for å velge best mulig selskap? Det er vel kanskje ikke alltid at laveste pris er det beste? Det er mange abonnenter som er i samme situasjon i disse dager. Mvh Magnus 

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boplikt ved salg

  Innsendt av: Jens

  Vi har en leilighet i Trondheim som vi har eid i noen år mens våre sønner har studert. Til våren er sistemann ferdig og vi foreldre (eier 50% hver) vurderer å flytte og bo i leiligheta i 12 mnd. for å unngå skatt på et ev. overskudd ved ett kommende salg. I den forbindelse har vi to spørsmål: 1. Må vi begge eiere flytte til Trondheim eller holder det at en av oss flytter? 2. Hvis reglene er slik at begge må flytte vil eiendommen kunne overføres til den ene av oss for å unngå at begge må flytte?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing i fond til barn

  Innsendt av: Tommy

  Hei, jeg har ett spørsmål angående sparing til barn i fond og hva som er mest lønnsomt. Vi har idag fast sparing på fondskonto til barna, men ser nå at dette skal taes ut og settes i den nye aksjesparekontoen, dette pga skjermingsfradrag, ingen skatt på fondsbytte (likt med fondskonto idag) og at vi kommer kun til å spare i norskregistrerte fond. Men spørsmålet er om desse spareavtalene skal stå på barna. Slik jeg har forstått er det ikke gunstig å ha formue med tanke på egne stipend/studielån i studietiden (Usikker på maks sum) og at i tillegg kommer overformynderi rundt 170 000,- Det er sannsynlig at dette overstiges. Har tenkt tanken med å spare delvis på meg og delvis på barna. Men det er alltid hakene ved at dette muligens kan utløse arveavgift? Vennlig hilsen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Beste sparekonto ungdom 16 år

  Innsendt av: GH

  Hva er beste sparekonto for ungdom 16 år ? Kapital ca. 200 000,-

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investeringskonto?

  Innsendt av: Andy

  Hvordan ser du på investeringskonto ala, zero fra Nordnet nå i 2017? Var jo litt snakk om at politikerne ønsket å gi en tilsvarende skatt for gevinst her som for ellers. Tror du dette skjer i løpet av året? Ville du brukt vanlig konto eller investeringskonto?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing % av nettoinntekt

  Innsendt av: Kåre

  Hallgeir - jeg er stor fan av både dine podcasts og luksusfellen. Mange privatøkonomi eksperter sier at man skal spare x % av nettoinntekten, ref Automatic Millionaire. 10-20% nevnes ofte. Av ren interesse, tror du avdrag på boliglån er inkludert i denne beregningen? Takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investeringsråd

  Innsendt av: Økonomen

  Hei Hallgeir og Godt Nyttår! Vi er en familie på 4, gjeldsfri som er akkurat gjeldsfri, og har ca 150 000 stående på lønnskonto nå. Vi er i 30-årene og begge i fast jobb. Planlegger ingen store investeringer (hus/hytte), og sparehorisonten er 15 år +. Jeg tenker å ha 2 månedslønner stående som buffer, og investere resten av vår kapital i aksjefond. Jeg var innom min bank for å høre om denne relativt nye ordningen som er aksjesparekonto, men de hadde ingen info å gi, da de ikke hadde blitt instruert i dette enda. Jeg har en VPS konto, men fungerer aksjesparekonto som et alternativ til VPS? Gjerne send meg en lenke med mer nyttig info rundt aksjesparekonto. Når jeg etterhvert skal velge meg aksjefond å investere i, så har dere i DinePenger en grei oversikt med terningkast på de forskjellige fondene. Men ville du anbefalt å investere i et fond med terningkast 6, de fondene er gjerne allerede "på topp". Kanskje smartere å velge fond med terningkast 4 eksempelvis? Til slutt, vi har barn under 10 år, og har alle sine sparepenger stående på høyrentekonto. Bør disse pengene flyttes over i aksjefond med sparehorisont på 10-15 år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fellesgjeld

  Innsendt av: Jan

  Lønner det seg å betale inn ekstra mye på fellesgjelden eller vil dette føre til en mer tungsolgt leilighet? Dersom det er lønnsomt å betale ,ned hvor mye bør man betale ned? Alternativ er å ha pengene på bok eller gi penge gaver til arvinger. Fellesgjeld har avdragsfrihet i 10 år. Leiligheten har ikke annen gjeld.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • hvor skal eg spare?

  Innsendt av: jørgen

  hei, er blitt lærling og derfor blir det litt kronasjer inn på konto, spørsmåle er hvor skal eg spare dei henn? har alt fylt opp bsu for i år og i fjor. har nettopp starta å prøvd meg litt på aksjer. hvor er det best å spare i 2017?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing

  Innsendt av: Hans Hübert

  Jet sitter md en fondsportefølje på i underkant av to mill og sparer jevnt og trutt i fond hver måned. Nå rundt nyttårstider kommer det mange anbefalinger om investering i enkeltaksjer. Vil du anbefale innløsning av en liten del av fondsporteføljen og reinvestere disse i enkeltaksjer f.eks Yara, Storebrand, DnB , Schibsted ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sekundaerbolig

  Innsendt av: Pensjonist

  Minn sønn eier en 2-roms leilighet som er gjeldfri, men den leies ut, da han bor i utlandet. Kan det lønne seg at jeg overtar leiligheten som sekundaerbolig, slik at han får en lavere formueskatt. Jeg vet at bolig nr. 2 verdsettes til 90 prosent av anslått markedsverdi, men det er fortsatt bedre enn full verdsettelse av aksjer og fond.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • pensjon for selvstendig næringsdrivende - alternativer?

  Innsendt av: Simen

  Hei Hallgeir, Jeg er en 29 år gammel mann som jobber som selvstendig næringsdrivende fysioterapeut. samboer uten barn, eier bolig. Jeg ønsker å begynne med pensjonssparing, men vet ikke helt hvordan jeg skal komme i gang. Jeg tjener mindre enn 7.1G og ønsker derfor ikke IPS / pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende da jeg har forstått det slik at det ikke er lønnsomt for meg med min inntekt. Kan fondssparing være et godt alternativ, f.eks. Skandiabankens 2050-fond? Har det noe å si om jeg sparer i min private nettbank i forhold til om jeg sparer direkte i min bedriftsnettbank? Eller vil du anbefale andre løsninger for å spare til pensjon for en i min situasjon? Håper på svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjesparekonto vs. Investeringskonto

  Innsendt av: Lønnsomme aksjer

  Jeg er personlig skatteyter og sparer i aksjer via Nordnet Bank. Vil det i fremtiden lønne seg å overføre aksjene til en aksjesparekonto, dersom man får overføre dem til inngangsverdien skattefritt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU

  Innsendt av: preben

  Hei Hallgeir, For noen år siden oppretta jeg en BSU konto og klarte å slette denne nesten med engang. Mitt spørsmål er: finnes det noen muligheter å få ny? Det var aldri penger på den.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU, aksjefond og skatt

  Innsendt av: Fast leser siden -92

  Hei, Sønn, født i 1995, ugift, har ikke startet BSU-sparing ennå. Da er det bare tida og veien (12 * 25 000 = 300 000) for ham for å få fylt opp BSU-kontoen før han fyller 34 år. BSU-kontoen gir god rente, men hovedpoenget i tillegg til at dette er "tvungen" boligsparing, er skattefradrag (20% av spart beløp, maks. 5000 i året). Det sies at man ikke bør spare i BSU før man tjener over grensa for frikort, og dermed får skatt. Men kan dette stemme? Vil ikke alle situasjoner som utløser skatt kunne betjenes med skattefradrag fra BSU-sparing? Sønn er heltidsstudent og er ferdig utdannet først sommeren 2021. Med unntak av ferier jobber han ikke, og tjener totalt ikke mer enn frikortgrensen. Imidlertid har han en større urealisert gevinst i aksjefondene Skagen Vekst, Global og Kon-Tiki. I år er det forventet at KLAS/aksjesparekonto innføres, og planen var å overføre aksjefondene til en slik konto slik det åpnes for at det kun kan gjøres i inneværende år. Skagenfondene er ikke de som yter best lenger, og i en aksjesparekonto kunne disse fondene byttes med bedre alternativer uten at det utløser skatt. Nå lurer vi på om det beste allikevel er å realisere tilstrekkelig antall fondsandeler slik at Alminnelig inntekt (3.4/3.6 i selvangivelsen) for 2017 gir en skatt på omtrent 5000, som så spises opp av skattefradraget fra BSU-sparingen. De realiserte midlene kan han så sette inn på aksjesparekontoen og få høyere inngangsverdi på fondsandelene som så kjøpes. Er dette mulig, eller vil skattevesenet vurdere gjennomskjæring av en slik manøver?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sprekke BSUen?

  Innsendt av: Kristian

  Hei. Har fått kjøpt leilighet og skal inn med 137 000 i egenkapital. Har 80000 på BSU og 80000 på BSU 2.0. Jeg har i tillegg 50000 på vanlig sparekonto og 60000 satt av til å kjøpe inn møbler osv. Det er vel lurt av meg her og heller sette inn de 50000 fra sparekontoen inn i egenkapitalen enn å sprekke BSUen? Det gjør at jeg kanskje må sette 2mnd betalingsutsettelse på seng eller noe slikt. Men på sikt så lønner vel det seg at jeg ikke sprekker BSUen? Jeg fyller 25 år dette året så har lang tid igjen av BSU sparingen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.